Borcem za medijsko svobodo gre le za “njihove”: Tudi Društvo novinarjev Slovenije je v službi tistih, ki jih Požarjevo pisanje vznemirja

Datum:

“Z vidika politične strategije je primer Požar idealna priložnost za borce za medijsko svobodo ala Mesec ali Fajon, da obsodijo tudi ta primer in se rešijo nalepke, da jim v resnici gre samo za “njihove” novinarje,” je ocenil profesor politologije dr. Miro Haček, ob tem pa še pripomnil, da tega IQ-ja nimajo: “Še več, nekateri so celo privoščljivi. Hote ali nehote bo Bojan Požar najlepše in zelo nazorno pokazal, komu res gre za svobodo medijev (vse uradno v razvid medijev vpisane medije, da ne bo pomote) in kdo je v resnici Demokrat.” Podobnega mnenja je tudi politični analitik Miran Videtič, ki je pojasnil računico KUL-a, in sicer da v teh 30 dneh volilne kampanje ne bo člankov, ter komentarjev, ki bi razkrivali voditeljsko šibkost opcije, ki sama zase misli, da ji oblast pripada. 

V petek je novinar Bojan Požar sporočil, da ga morda čaka pripor, in sicer (uradno) zaradi tega, ker se ni udeležil obravnave, na kateri njegova udeležba niti ni bila obvezna. V priporu bi lahko obtičal tudi do 30 dni –  torej, zelo priročno, celotno obdobje do prihajajočih volitev. Omenjena obravnava je bila sicer del ene od petih kazenskih in civilnih tožb, ki sta jih pred leti zoper Požarja sprožila dva nekdanja lastnika časopisa Večer, Uroš Hakl in Sašo Todorović, ki je tudi nekdanji propadli politik Državljanske liste Gregorja Viranta. “Šlo je za tipične strateške (SLAPP) tožbe, brez resnih temeljev, z očitnim namenom maščevanja enemu novinarju ter hkrati poskus zastraševanja in groženj, da jaz ne bi več poročal o Večeru,” je poudaril Požar.

Na Večeru je zaposlena tudi Petra Lesjak Tušek, ki je hkrati predsednica Društva novinarjev Slovenije (DNS) – društvo se zelo rado odziva vsakič, ko kdo le malo postrani pogleda kakšnega od “njihovih” novinarjev, tako v zadnjem času na njihovi spletni strani najdemo objave z naslovi kot so “Imenovanje Jadranke Rebernik je nezakonito in protiustavno”, “Proti imenovanju Igorja Pirkoviča za v. d. urednika MMC RTV Slovenija” in “Ukom naj preneha s pritiski na novinarje, vodstvo RTV pa naj se jim zoperstavi” – o Bojanu Požarju pa ne duha ne sluha. Tudi na Twitterju niti enega ogorčenega stavka oziroma obsodbe napada na novinarja. Po njihovem mnenju je torej analiza dela novinarjev RTV pritisk oz. napad na novinarje, medtem ko skorajšnji pripor brez pravega razloga to očitno ni. Seveda zgolj zato, ker pač ne gre za “njihovega” novinarja.

https://twitter.com/MHacek/status/1507450536542494729?s=20&t=5bKV4ugTkWwm6YtAemNiRQ

Borci za medijsko svobodo primera niso obsodili, nekateri so celo uživali
Tudi politolog dr. Miro Haček je opozoril, da je z vidika politične strategije primer Požar idealna priložnost za borce za medijsko svobodo, kot sta na primer Luka Mesec ali pa Tanja Fajon, da obsodijo tudi ta primer in se rešijo nalepke, da jim v resnici gre samo za “njihove” novinarje. A kot vidimo, tranzicijska levica te priložnosti ni izkoristila. Še več, poslanec stranke SAB Marko Bandelli je celo privoščljivo tvitnil: “Toliko žalitev, ki sem bil sam deležen, končno gre v čuzo. Uživam.” Če kaj, je prav ta zapis eklatanten primer političnega pritiska na novinarja, a tudi pri tem se ni prav noben borec za pravice novinarjev zganil, kaj šele da bi Bandellijev tvit obsodili.  “Kolegialno” se je oglasil tudi novinarski kolega Marko Crnkovič, ki je med drugim zapisal, da si je Požar “z na pladnju podarjeno aferico spet kupil prgišče pozornosti in moralnega občudovanja.” Podobno kolegialno se je za Požarja postavil tudi novinar Zoran Potić, ki je pripomnil, da je veliko zaskrbljenih, ker se nekdo izogiba obravnav na sodišču. Na Twitterju je zapis objavil tudi dežurni RTV komentator Alem Maksuti: “Dajmo jasno povedati. Bojan Požar ni noben novinar. Je poklicni lažnivec, ki danes laže zate, jutri proti tebi. Tako je to v politiki. In ne, tudi poklicni lažnivec ne gre kar tak v pripor/zapor, razen, če tako odloči sodišče. Pa volilna kampanja gor ali dol.

Medtem ko so na levi strani več ali manj tiho, če že ne privoščljivi, pa je predsednik programskega sveta RTV dr. Peter Gregorčič za Siol dejal, da gre za resnično škandalozno odločitev sodišča – v tistem trenutku namreč še ni bilo znano, kako se bo zadeva izšla. “Odstranjen iz politične kampanje, ker ni na liniji centrov moči. Nekako se zdi, da v Sloveniji velja načelo svobodnega novinarstva samo za tiste novinarje, ki poročajo skladno z levo usmerjenimi centri moči,” je dejal in dodal, da včasih zelo pomaga, če Janšo proglasijo za fašista. Vemo pa, je nadaljeval, da Požar izjemno kritično poroča tudi o sodstvu, zato bi lahko šlo morda tudi za maščevanje katerega izmed sodnikov, ker gre za neko skupino ljudi, ki so izjemno povezani. Izpostavil je, da smo to videli tudi na primeru gospoda Branka Masleše, kjer so se vsi, vključno s sodnim svetom, škandalozno postavili na stran sodnika, ki predstavlja vejo oblasti in ni znal utemeljeno pojasniti ali izpolnjuje ustrezne pogoje za mesto, ki ga zaseda.

“Stanje novinarske svobode v državi? V sredo sem vabljen v Državni zbor RS na izredno sejo, ki jo je sklicala opozicija. Po mojem mnenju je temu tako, da vrši politični pritisk na neodvisne strukture znotraj RTV Slovenija in sicer, da politično zasliši generalnega direktorja, predsednika Programskega sveta, to je mene, in predsednika nadzornega sveta. Bila je pred časom izvedena tudi neka javna tribuna, kjer so novinarski sindikati jasno izrazili namero, da želijo prevzeti RTV Slovenija. Menim, da ta dejanja ogrožajo svobodo govora in medijev v Sloveniji,” je še povedal Gregorčič.

“Ob grožnji s priprtjem novinarja in to v času predvolilne kampanje je najbolj glasen molk Društva novinarjev Slovenije,” je opazil tudi nekdanji minister dr. Matej Lahovnik, Domen Cukjati pa je opozoril, da v Sloveniji zapirajo novinarje – ampak ne tiste, ki kritizirajo vlado in Janeza Janšo, temveč tiste, ki si drznejo kritizirati mafijo. Za komentar smo prosili tudi političnega analitika Mirana Videtiča, ki je izpostavil, da je bil odziv KUL opozicije nikakršen. “Če se osredotočim samo na resno kandidatko za mandatarko, torej Tanjo Fajon, mi njej molk pove, da ima preveč skrbi s “preganjanim” Blažem Zgago in da prostora za Požarja pri njej ni,” je malce cinično ocenil in v nadaljevanju opisal svoje predvidevanje. Bo njegovem mnenju bi KUL-ovcem grožnja s priporom pri Požarju prišla še kako prav. “Računica je bila, da v teh 30 dneh volilne kampanje ne bo člankov, komentarjev, ki bi razkrivali voditeljsko šibkost opcije, ki sama zase misli, da ji oblast pripada. Ne glede na trenutno pomanjkanje kvalitete,” je pojasnil Videtič.

Neodziv Gibanja Svoboda Roberta Goloba Videtiča ne preseneča, saj bi oni Požarjevim umikom pridobili se največ. “Bo pa zanimivo v teh dneh spremljati, kam sežejo lovke Požarjevih rabljev,” je dejal analitik, ki je prepričan, da Požar ne bo dal miru, saj preveč kaže na to, da ima tudi politika prste vmes. Sploh politika, ki je v spregi s pravosodnim podzemljem. Glede molka ali pa neprimernega odziva novinarskega ceha je Videtič ocenil, da so bili nekateri celo nesramno privoščljivi – kar je med drugim tudi posledica dejstva, da je Požar sam svoj šef in verjetno najprodornejši raziskovalni novinar v državi, kar so sanje praktično vseh slovenskih novinarjev – če vstop v politiko pustimo ob strani.

“Na noben način pa ni za pričakovati, da bi se, vsaj tisti, ki so pod okriljem DNS, oglasili oz. dvignili glas za Požarja. Oni so pač v službi tistih, ki jih Požarjevo pisanje vznemirja,” je dejal Videtič, ki je svoj komentar zaključil z nevladniki: “Pa saj od njih menda niste pričakovali reakcije?! Požar je znan po tem, da odkriva netransparentno delovanje posameznikov in skupin v tej državi, predvsem financiranje in prikrit politični boj, pod krinko civilne družbe.

Požar je medtem na Twitterju sporočil, da je tudi pisno prejeli odločbo vrhovnega sodišča o razveljavitvi pripora. “Kar pa zadeva senat treh sodnikov višjega sodišča, ki je namerno nezakonito odredil pripor, zaenkrat tukaj puščam tole,” je zapisal in dodal 228. člen Kazenskega zakonika, ki pravi, da se sodnika, ki pri vodenju sodnega postopka ali izrekanju sodne odločbe zavestno krši zakon ali izkrivlja pravo, da bi stranki v postopku škodoval ali ji neupravičeno dal prednost,  kaznuje z zaporom do treh let. Za Planet TV je Požar še povedal, da ima informacije oziroma pričevanja, da bi lahko bila v njegovo načrtovano priprtje vpletena znana slovenska odvetniška družina in tudi določene osebe iz Golobove stranke Gibanje Svoboda.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Judovski rabin šokiran nad grožnjami s smrtjo, ki jih dobiva od Slovencev

Judovski rabin David Belman, ki deluje v Sloveniji, je...

Krvav obračun v javnih sanitarijah v Celju

Celjski policisti so v nedeljo v enem izmed javnih...

Svet se pripravlja na globalni spopad, Golob pa nabira šparglje in zajtrkuje

Neposredni napad Irana na Izrael je povsem in za...

Utrinki z nedeljskih srečanj podpornikov stranke SDS

Včeraj je potekalo srečanje članov in podpornikov Posavske in...