Novinar Vasev jaslice v avli RTV označil za verski fanatizem

Datum:

Uslužbenec RTV Slovenija Boris Vasev, sicer zaposlen na spletnem portalu MMC, je znan po svojih ekstremističnih izjavah in dejanjih. Spomnimo: nekoč je fotografijo tedanjega premierja Janše s koso v roki primerjal s fotografijo srbskega vojnega zločinca Vojislava Šešlja v podobi mesarja s pripisom “najdi razliko”. “Pošalil” se je, da bi drogove za zastave uporabil za obešanje “izdajalcev bele rase”, Janši je podtikal zanikanje genocida v Srebrenici, branil teroristični Hamas, žalil in poniževal domoljube, se znašal nad režiserjem Mitjo Okornom, pozival k neizobešanju slovenskih zastav pred šolami in RTVS, dajal antisemitske izjave, žalil in poniževal sodelavce, javno zasramoval slovensko glasbo in še veliko drugega. Tokrat so ga zmotile jasli pod božičnim drevesom. Tako zelo, da je inštalacijo celo prijavil Zagovorniku načela enakosti.

Kot je zapisal v tviterju: “Danes sem Zagovorniku načela enakost podal prijavo o diskriminaciji na osnovi verskega prepričanja zaradi odločitve vodstva RTV Slovenija, da v avli javnega zavoda vsem vsili verski simbol. K temu pozivam vse, ki nasprotujejo klerikalizaciji javnega zavoda.”

Dodal je še: “Zanima me tudi, ali bo zoper verske fanatike v vodstvu RTV Slovenija ukrepalo ministrstvo za kulturo?”

Jasli pod božično smreko so slovenska in evropska tradicija že stoletja in so tako ukoreninjene v prostor, da že presegajo izvirno konotacijo krščanstva, saj se z njimi kot tradicionalnim kulturnim simbolom identificirajo tudi ljudje, ki niso strogo verni ali pripadajo tudi kakšni drugi veri. Gre za stalnico evropskega kulturnega “zeitgeista”, katere simbolni pomen (novo življenje, novo upanje) ima tudi univerzalno komponento. Jasno je, da je fanatik in nestrpnež Vasev, ne pa na stotisoče slovenskih in na stomilijone evropskih gospodinjstev, ki pod božično smreko postavijo jasli.

Če bi Vasev šel kdaj k našim sosedom (v katerikoli smeri neba), bi ugotovil, da so jasli razstavljene skoraj po vseh nakupovalnih centrih, šolah in javnih institucijah. Tudi v Evropskem parlamentu – zibelki evropskega projekta – so na sredini osrednje stavbe postavili velike jasli iz Murcije, ki so jo oblikovali v umetniškem ateljeju Jesúsa Griñána.

Jasli v evropskem parlamentu (Goto: ELS)

Evropski parlament je seveda še bolj kot RTV Slovenija javna institucija. Kar pa ne pomeni, da se mora sramovati svojih krščanskih korenin. Ne glede na to, ali je nestrpnežem to všeč ali ne, je Evropa krščanska celina s krščanskimi tradicijami, simboliko, vrednotami in ljudskimi običaji.

Tudi tvitosfera Vasevu po javnemu izražanju nestrpnosti ni ostala dolžna. Tako levi kot desni so si bili edini, da gre za zavržno izjavo.

Očitno je Vasev vendarle dosegel prag sprejemljivosti, do katerega še lahko gredo naši nestrpni progresivci, ki mislijo, da je edina pot naprej ta, da se našo srednjeevropsko kulturo povsem “očisti” krščanskega izročila. Želijo družbo brez duhovnega, družbo brez zgodovine in družbo brez morale. Glede na skoraj soglasno obsodbo njegovega tvita je vendarle pomirjujoče videti, da so nekatere tradicije pač preveč močne, da bi jih neosocialistični ekstremisti kar čez noč uničili.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Še naslednjih pet let

"Njene napovedi so dovolj splošne in všečne vsem stranem,...

Zakaj ni slovenske zastave, kjer nastopa državna predstavnica?

Slovenska državna zastava simbolizira zgodovinski pogum skozi stoletja, ki...

Ruska mornarica je izgubila pomorsko bitko na Črnem morju

Ruska črnomorska flota je pred vojno z Ukrajino vzbujala...

Neverjetno veliko Američanov podpira politično nasilje

Ameriška politična resničnost je vedno bolj podobna slovenski. "Pajdaška"...