[Foto] Vlomi in gomile smeti v Občini Ilirska Bistrica na zemljevidu: Migranti za seboj puščajo celo mobilne SIM-kartice, zdravila, brivnike, raztrgane zahteve za azil, fotografije, neodprte napolitanke in škatle za kekse!

Datum:

“Občina Ilirska Bistrica zelo občuti negativne vplive nezakonitih migracij, ki so posledica premajhnega števila policistov na slovensko-hrvaški meji. Čeprav je iz izjav vrha policije mogoče slišati, da bi si v ta namen želeli imeti več policistov, poslušam ideje, da naj bi slovenski policisti pomagali varovati mejo Italiji,” je na družabnem omrežju Facebook izpostavil župan Ilirske Bistrice Emil Rojc. Na zemljevidu z oznakami lahko vidimo, da je Ilirska Bistrica naravnost prepredena z odpadki, ki jih za sabo puščajo nezakoniti migranti, videti pa je mogoče tudi, da vlomi v objekte prav tako niso nobena redkost. Vsa smetišča in vlome v objekte je sedaj možno videti na tej povezavi.

Župan Rojc je že konec meseca marca za našo televizijo opozoril, kako se pojavljajo nelegalna odlagališča obutev in oblačil, ki jih določene osebe puščajo za sabo. “Domnevamo, da to počnejo nezakoniti migranti, za kar pa seveda nimamo dokazov. Med ljudmi se pojavljata strah in nelagodje, saj srečujejo večje skupine tujcev, za katere ne vedo, kako se bodo obnašali.” Čeprav Rojc, tako kot evropska poslanka Tanja Fajon, prihaja iz vrst Socialnih demokratov, pa ima očitno kot vodja občine, ki meji s Hrvaško in se dnevno sooča z incidenti, na migrantsko problematiko popolnoma drugačen pogled kot njegovi kolegi v Ljubljani.

Za seboj puščajo tudi brivnike, zdravila in raztrgane prošnje za azil
Zemljevid Občine Ilirska Bistrica z oznakami lokacij, kje se nahajajo odpadki migrantov v naravi in kje je prišlo do vlomov v objekt, dokazuje, da so posledice nezakonitih migracij v občini velike. Po podatkih, ki so evidentirani od aprila 2019, lahko vidimo, da migranti za seboj puščajo nahrbtnike, spalne vreče, odeje, čevlje, oblačila, SIM-kartice za telefone, brivnike, raztrgane prošnje za azil, osebne fotografije, zobne ščetke, uporabljene vozovnice za sredstva javnega prevoza, zdravila, embalaže zdravil, plastenke in celo neodprte napolitanke in kekse.

Rdeča oznaka – odpadki v naravi, modra oznaka – vlom v objekt. (Foto: Printscreen)
Račice – Starod (Foto: Občina Ilirska Bistrica)
Plama (Foto: Občina Ilirska Bistrica)
Zabiče – Sušak (Foto: Občina Ilirska Bistrica)
Sv. Katarina (Foto: Občina Ilirska Bistrica)

Vlomom ni videti ne konca ne kraja
Ko smo v oddaji Drugorazredni delili zgodbo Doroteje Suša in njenega svaka, ki sta konec marca ugotovila, da so jima četrtič v zadnjem letu dni v počitniško hišico vdrli migranti in za seboj pustili pravo razdejanje, je marsikdo mislil, da gre za osamljen primer. Ostanki kurjenja, opustošeni prostori ter razbita okna in vrata pa so očitno postali stalnica. To nazorno dokazujejo oznake na zemljevidu, ki prikazujejo lokacije, kjer je prišlo do nasilnega vdora v objekte. Sodeč po fotografijah nezakoniti migranti za seboj puščajo pravo razdejanje: polomljena okna in vrata, povsem izropane kuhinje, uničena ležišča, polomljene stole.

Stanišče (Foto: Ilirska Bistrica)
Stanišče (Foto: Občina Ilirska Bistrica)
Mirin (Foto: Občina Ilirska Bistrica)
Mirin (Foto: Občina Ilirska Bistrica)
Foto: Občina Ilirska Bistrica
Foto: Občina Ilirska Bistrica
Koča za Goljakom (Foto: Občina Ilirska Bistrica)

Migranti za seboj ne pustijo ničesar vrednega, le umazanijo. Prizori vdorov nedvomno kažejo, da gre za ljudi, ki jim je zahodno-civilizacijski način obnašanja povsem tuj. Kot kaže, migranti z Bližnjega vzhoda in iz Afrike ne znajo uporabljati osnovnih gospodinjskih aparatov in stranišč, saj si je drugače težko predstavljati, kako je mogoče, da za sabo pustijo takšno umazanijo in škodo.

Priložene fotografije kažejo, da je v Občini Ilirska Bistrica jeseni 2015, ob izbruhu migrantske krize, prišlo do velikih sprememb. Množice ilegalnih migrantov, ki so nekontrolirano drle v Slovenijo, so močno zaznamovale življenje ljudi na meji s Hrvaško, saj se ti ne počutijo več varne. Žalostno pa je, da vlada Marjana Šarca ne naredi ničesar za izboljšanje varnostne situacije in se še naprej spreneveda, da obvladuje zadeve. Slovenija se tako posledično spreminja v državo brez prihodnosti za domačine in za slovenske državljane, ki so za državo celo življenje garali, medtem pa nezakoniti migranti brezskrbno tavajo naokoli in povzročajo škodo ljudem.

H. M.

Sorodno

Zadnji prispevki