Franc Bogovič: Uspešno predsedovanje Slovenije Svetu EU preglasilo Resolucijo o Sloveniji

Datum:

Resolucija o temeljnih pravicah in pravni državi v Sloveniji, zlasti o zapoznelem imenovanju tožilcev EPJ, o kateri danes glasujemo v Evropskem parlamentu, je zaključek povsem neprimerne politične akcije slovenske SD in LMŠ, ki se je pričela takoj po nastopu Vlade RS v lanskem letu, na dan razglasitve pandemije covid-19. Slovenska opozicija je ves čas poskušala razbiti vladno koalicijo s podporo protestom v Ljubljani, s političnimi napadi na posamezne ministre in poslance koalicije, tretja fronta pa je bila odprta v Evropskem parlamentu. Ostro nasprotujem zlorabi Evropskega parlamenta za notranje politične boje. To je nevarno početje, ki kaže nespoštljiv odnos predlagateljev resolucije do Evropskega parlamenta, saj lahko na takšen način, na predlog opozicije, na vsaki seji peremo umazano notranjepolitično perilo posamezne države,” je dejal evropski poslanec SLS v Evropskem parlamentu in podpredsednik Slovenske ljudske stranke Franc Bogovič (SLS/EPP).

Z resolucijo so po besedah evropskega poslanca Franca Bogoviča predlagatelji želeli očrniti Vlado RS, Slovenijo kot celoto in odlično izvedeno predsedovanje Slovenije Svetu EU. “Dokument je vsebinsko nedosleden in prazen, dva ključna očitka – glede imenovanja tožilcev in financiranja STA – sta rešena, priporočila v njem pa tako splošna, da bi dejansko lahko veljala še za več drugih držav članic EU. Dokument tudi ne naslavlja resničnih izzivov, s katerimi se v Sloveniji soočamo v procesu še nedokončane tranzicije v določenih sistemih družbe.”

Bogovič je priznal, da je tudi sam razočaran “nad kulturo političnega dialoga in javnega govora v Sloveniji, ki ne ustvarja konstruktivnega ozračja za reševanje resnih problemov, v katerih se nahajamo v Sloveniji, EU in globalno. Vendar to ni kršitev načel pravne države, pač pa stvar kulture dialoga in nesposobnosti skupnega sprejemanja rešitev, ki so dobre za državo in bi povezale Slovenijo in njene ljudi”.

Odmevajo predvsem pohvale Sloveniji glede predsedovanja
Iz tega razloga je Bogovič napovedal, da bo glasoval proti sprejetju resolucije o Sloveniji, obenem pa izraža zadovoljstvo in ponos, da na decembrskem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta namesto razprav o resoluciji bolj odmevajo pohvale Sloveniji glede njenega odličnega predsedovanja Svetu EU, ki se ta mesec zaključuje.

Dvorana Evropskega parlamenta med razpravo o Sloveniji (Foto: Demokracija)

“Ne glede na to pa je razprava bila priložnost, da so nekateri poslanci lahko spoznali, da vsa ta igra dejansko izvira iz naših notranjepolitičnih razlogov, kot tudi, da imamo še kar nekaj svojih izzivov kot mlada demokracija, na kar nas v vsakoletnem poročilu o stanju pravne države v Sloveniji opozarja Evropska komisija, ki tovrstna poročila pripravlja za vse države članice EU. Veseli me, da je uspešno predsedovanje Slovenije Svetu EU na zasedanju Evropskega parlamenta preglasilo to vsebinsko prazno resolucijo o Sloveniji, in da nam za predsedovanje mnogi čestitajo,”  je izpostavil evropski poslanec SLS.

Neizkoriščena priložnost prikazati Slovenijo v najlepši luči
Bogovič sicer obžaluje “neizkoriščeno priložnost, da bi vsaj v času predsedovanja Slovenije Svetu EU strnili vrste in vsi skupaj pokazali Slovenijo v najlepši luči”.

Ravno tako poslanec SLS želi, da bi se v bodoče evropski poslanci pri ključnih temah vendarle bolj povezali in stopili skupaj v “najboljše dobro Slovenije”, notranjepolitične razlike pa razčistili doma. “Parlamentarne volitve, ki bodo aprila naslednje leto, so tiste, ki bodo pokazale, komu zaupajo ljudje. Upam samo, da ne bodo naslednji dan na slovenskih ulicah protesti tistih, ki se ne bodo strinjali z voljo ljudi – osnovnim apostolatom demokracije,” zaključuje Bogovič.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Globalni indeks dezinformacij temelji na ideoloških, ne znanstvenih predpostavkah

Globalni indeks dezinformacij sledi ideološkim in političnim idejam, ne...

Poljaki na ulicah: Poljski poslanci EU parlamenta pozivajo k sprejetju protiustavnega zakona

Poljski poslanci Evropskega parlamenta pozivajo Donalda Tuska, naj uzakoni...

Otvoritev nove učne poti na Radenskem polju pri Grosupljem

Danes se je pri Centru ohranjanja narave Žabja hiša...

“Depolitizirana” RTV deluje kot ojačevalec protizahodnih narativ

Eden izmed sadov "depolitizacije" RTV je tudi uredniška politika,...