Macronova stranka izgubila večino v parlamentu, Le Penova poziva k predčasnim volitvam!

Datum:

Stranka francoskega predsednika Emmanuela Macrona Naprej Republika,  je s prebegom nekaterih svojih levičarsko usmerjenih poslancev in posledično ustanovitvijo lastne poslanske skupine, v Nacionalni skupščini izgubila večino. Gre sicer za poraz Macrona, ki pa, po napovedih političnih analitikov, ne bo resno vplival na njegovo politiko. Le Penova je zaradi nastale situacije že pozvala k predčasnim volitvam, saj pravi da bo le tako lahko izpolnjena prava volja volivcev.

                   

Simbolična gesta prestopa 17 poslancev je prišla zaradi, po njihovem mnenju, vodenja bolj naravi prijaznih politik, modernizacije francoskega političnega sistema in zmanjševanja družbenih neenakosti. Macronova stranka je na splošnih volitvah leta 2017 osvojila 308 poslanskih mest od 577, vendar pa so posamezniki od nje počasi odpadali.

Tako je stranka Naprej republika nazadnje imela 288 poslancev, kar je eden manj od absolutne večine. Seveda je vlada poskušala zmanjšati škodo z besedami, da nova izguba ne bo tako huda, saj se lahko zanesejo na manjše zavezniške stranke, ki bodo dale svoje glasove za doseganje večine.

Vodja Nacionalne fronte Marine Le Pen

Le Penova je označila odhod Macronovih poslancev kot predvidljiv, saj so le z Macronovo pomočjo lahko vstopili v Nacionalno skupščino. Ker je predsednik Macron priznal, da je želel voditi popolnoma drugačno politiko, Le Penova poziva k predčasnim volitvam, po katerih bo izpolnjena prava volja volivcev. Dodala je še, da bi se morale prihodnje volitve, izvesti po proporcionalnem sistemu in ne večinskem kot je to bilo sedaj. Po trenutnem sistemu so kandidati izvoljeni v dveh krogih. Tisti, ki pridobi več kot 50 odstotkov glasov, dobi zmago. V primeru, ko kandidat ne prejme polovice ali več glasov, se ta krog nadaljuje z dvema najbolje uvrščenima kandidatoma, dokler ne pridejo do odločilnega rezultata.

Macronu podpora pada tudi med volivci

Priljubljenost trenutnega francoskega predsednika je nihajoča, še posebej pa je postal osovražen v času vseljudskega upora pripadnikov gibanja Rumenih jopičev, ki izpostavlja, da je Macron izgubil stik z realnim življenjem navadnih Francozov in da zaradi visokih in nerazumnih davkov ne morejo preživeti ter da njegova politika ustreza predvsem tehnokratom. Pozabiti pa ne gre niti na stavke, ki so zajele Francijo lani in letos zaradi napovedane reforme pokojninskega sistema.

Temu pričajo tudi javnomnenjske ankete, ki jih je izvedel časopis Le Journal du Dimanche, saj petina Francozov verjame, da bi bila Le Penova  lažje kos koronavirusu, kakor je temu bil Macron. Kar 58 odstotkov Francozov pa ne bi več podprlo Macrona za predsednika države.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Černač: Slovenija je izgubila vso verodostojnost

Po medijskem razkritju zaušnice, ki jo je Evropska komisija...

[Video] Divji zahod: Kompilacija posnetkov, kako se je Vučić lotil volitev

Prejšnjo nedeljo so v Srbiji potekale lokalne volitve, na...

To je ženska, ki je spala s 300 osebami na leto, petimi na dan, mama jo podpira!

Annie Knight je obogatela z ustvarjanjem vsebin za odrasle....

Zmaga? Ne. Moralni poraz brez primere v zgodovini!

Evropske volitve so sicer pokazale prevlado Janševe stranke, ki...