Italijanska predsednica: Od Italije se zahteva tisto, kar drugi niso pripravljeni storiti

Datum:

Giorgia Meloni kritizira Francijo in Nemčijo, ker sta sprejeli manj kot 100 premeščenih migrantov, medtem ko jih je Italija letos sprejela 94 tisoč. Premožni državi EU Francija in Nemčija ne kažeta moči, ko gre za migrantsko krizo, zaradi česar Italija in vzhodna Evropa nosita glavno breme, trdi italijanska premierka.

Italijanska premierka Giorgia Meloni je v torkovem nastopu v italijanskem parlamentu kritizirala francosko in nemško vlado, s čimer je postavila pod vprašaj njuno evropsko solidarnost, potem ko sta letos iz Italije sprejeli manj kot sto premeščenih migrantov. Pred vrhom Sveta EU v Bruslju pozneje ta teden je Melonijeva spomnila, da je od 94 tisoč migrantov, ​​ki so letos pristali v Italiji, 38 preseljenih migrantov v Franciji in 57 v Nemčiji, kar se ji je zdela smešna številka.

Melonijeva je zatrila, da je nesprejemljivo, da je bil to odziv premožnih evropskih držav, zadovoljnih s tem, da je Italija edino pristanišče za izkrcanje v Evropi. “Verjamem, da morajo v Evropi veljati enake pravice in dolžnosti vseh, verjamem, da je rešitev, s katero lahko vsi soglašajo, zaustavitev odhodov in obramba evropskih meja,” je kolegom dejala italijanska premierka. “Se vam ni zdelo nenavadno,” je Melonijeva  vprašala levičarske člane parlamenta, pri čemer se je sklicevala na nedavno francosko ogorčenje, ker jih je Italija prisilila, da sprejme humanitarno ladjo, registrirano v Franciji, v pristanišču Toulon. “Od Italije se zahteva, da stori tisto, kar drugi niso pripravljeni storiti,” je dodala.

Foto: epa

Melonijeva je kolege spomnila, da medtem ko bogatejše države EU zanemarjajo svoje dolžnosti, velik del vzhodne in srednje Evrope igra svojo vlogo pri soočanju s sedanjo migrantsko krizo, ki jo je zaostrila ruska invazija na Ukrajino. “Samo Poljska sprejme milijon ukrajinskih beguncev, Češka 500 tisoč,” je dejala, preden je izpostavila 94 tisoč, ki jih je sprejela Italija, od katerih jih ima po njenem mnenju le 30 odstotkov pravico do azila.

“Ste prepričani, da je to rešitev za Italijo,” je Melonijeva vprašala glede stalnega sprejema humanitarnih plovil in poudarila, da je treba ločiti med begunci in nezakonitimi migranti, sicer obstaja tveganje, da bodo kaznovani tisti, ki so najbolj v stiski. Diplomatski odnosi med Rimom in Parizom – in v manjši meri Berlinom – so napeti od začetka prejšnjega meseca, ko je Melonijina nova administracija zavzela stališče proti humanitarnim ladjam, ki nenehno uporabljajo italijanska pristanišča, da bi migrantom, vkrcanim v Sredozemlju, omogočile izkrcanje na ozemlju EU. Številna reševalna plovila so registrirana v drugih evropskih državah, kot sta Nemčija in Francija; Meloni je izdala ukaz, naj se ranljivim dovoli vstop v Italijo, medtem ko je zavrnila dostop odraslim moškim, za katere je predlagala, da bi morali poiskati pomoč v državah EU, ki so sprejele manjše število. Kljub prvotnemu stališču Italija še naprej sprejema humanitarne reševalne ladje z migranti na krovu. V četrtek zvečer so zasebno registrirani nemški ladji Louise Michel dovolili pristati na otoku Lampedusa s 33 egipčanskimi državljani, ki so se lahko izkrcali.

11. decembra je 261 migrantov prispelo v Bari (Foto: epa)

Sredi februarja bo potekalo izredno zasedanje voditeljev držav članic Evropske unije, ki bo namenjeno soočanju z migracijami in krepitvi globalne konkurenčnosti evropskega gospodarstva, je po četrtkovem vrhu EU sporočil predsednik Evropskega sveta Charles Michel.  Na tem vrhu bodo obravnavali tudi soočanje z migracijami, potem ko se je število prihodov migrantov v EU v letošnjem letu močno povečalo. Najbolj aktivni sta migracijski poti, ki potekata prek zahodnega Balkana in osrednjega Sredozemlja. Evropska komisija je že predstavila akcijska načrta za upravljanje migracij na obeh poteh, poroča STA.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Poslovil se je nekdanji poslanec SDS Srečko Hvauc

Včeraj nas je doletela žalostna vest, da nas je...

Vlada bi zdravnike omejevala z odloki, Fides pa: To je nezakonito!

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel se je končno...

Ministrica kmetom prodajala puhlice

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić se...