[Anketa Nova24TV] Javnost zahteva dohodninsko napoved!

Datum:

Močna večina Slovenk in Slovencev meni, kar 93,52 odstotka, da bi moral elektro oligarh Robert Golob medijem razkriti svojo dohodninsko napoved. Golob je namreč edini politik, ki tega še ni storil, javnost pa bi si pred izvolitvijo v Državni zbor ali celo prevzemom vlade to vsekakor zaslužila.

                   

Prejšnji teden je javna televizija dolgoletnega direktorja uprave Gen-I Roberta Goloba poprosila za dohodninsko napoved. Ker je na to dejstvo, da le te ne želi posredovati, opozoril minister za notranje zadeve Aleš Hojs, je to Goloba na skupnem soočenju toliko znerviralo, da se je pričel z rokami dotikati Hojsa. Psihološki vidik takšnega početja je pojasnil strokovnjak za komunikacijo Edvard Kadič: “Golobovo dotikanje ni običajno na naših soočenjih in kaže na velikost stiske (zagate), v kateri se je znašel. Gre predvsem za poizkus blažitve pritiska s pomočjo stika/bližine in prijaznosti ter ad hoc iskanje izhoda iz situacije (iskanje zaveznika).” 

“Bi moral Robert Golob medijem razkriti svojo dohodninsko napoved?” je vprašanje, ki smo ga zastavili bralkam in bralcem portala Nova24TV. Velika večina, kar 93,52 odstotka (995 glasov) vprašanih, je odgovorilo, da bi elektro oligarh nedvomno moral položiti svoje karte na mizo. Le 6,48 odstotka ali 69 sodelujočih je zatrdilo, da naj Golob dohodninsko napoved zadrži zase.

Javnost zahteva dohodninsko napoved
Glede na to, da si Golob prizadeva, da bi na mestu premierja zasedel Janeza Janšo, ne čudi, da so ljudje naklonjeni transparentnosti Goloba pri prihodkih. Še posebej v luči dejstva, da se je kaj kmalu po tem, ko se je Golob javnosti pričel prikazovati kot največja žrtev političnega kadrovanja, izkazalo, da je Golob v državnem podjetju Gen-I nezakonito služil. Tako imenovani Lahovnikov zakon omejuje plače in nagrade vodilnim v državnih podjetjih. Iz dokumentov izhaja, da je nekdanji predsednik uprave Gen-I Robert Golob prejemal plačo, ki daleč presega zakonske omejitve. V letu 2020 je slednji prejel 214 tisoč evrov neto, kar znese približno 540 tisoč evrov bruto – in ravno ta znesek je ključen za realno oceno njegovih prihodkov.

Golob je v eni izmed oddaj Tarča pokazal svojo plačilno listo. Iz letnega poročila Gen-I, kjer mora družba skladno z zakonom o gospodarskih družbah v letnem poročilu izkazati prejemke poslovodnih oseb, je mogoče razbrati, da je Golob v letu 2020 prejel 75.399 neto fiksne plače (6.283,25 evra na mesec), poleg tega je ob njej prejel 10.359 gibljivega dela plače (863,25 evra na mesec), nagrado za uspešnost v višini 114.986 evrov neto in druge prejemke (12.127 evrov neto). Javnosti je namerno zamolčal še svojo bajno nagrado, ki pa je za 50 odstotkov višja od njegove letne plače. Čemu to počne, je znano. Ne želi se namreč zameriti ljudstvu. V enem mesecu zasluži namreč precej več kot povprečen Slovenec v letu dni. Povedano drugače, Golob zasluži v enem letu toliko kot delavec s povprečno leto v približno 25 letih!

Ostali politiki so dohodninsko napoved brez težav razkrili javnosti
Zgovoren sam po sebi je podatek, da skupno Golobova plača znaša približno toliko kot seštevek izplačil nekaterih vidnih politikov: predsednika vlade Janeza Janše, zunanjega ministra Anžeta Logarja, pravosodnega ministra Marjana Dikavčiča, gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ministra za okolje Andreja Vizjaka, ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja, zdravstvenega ministra Janeza Poklukarja in šolske ministrice Simone Kustec. Leta 2020 je Golob zaslužil več kot so zaslužili predsedniki Državnega sveta RS, Državnega zbora RS, Vlade RS, Ustavnega sodišča RS in predsednik republike RS Borut Pahor skupaj. Osrednji mediji, še posebej POP TV, ki so naklonjeni tranzicijski levici, seveda gredo na roke Golobu in s pomočjo prikazovanja njegove neto plače zavajajo javnost in s tem prikrivajo resnico. Če Slovenke in Slovenci nismo vredni, da bi izvedeli resnico, ko gre za Golobove osebne dohodke, kaj nas torej čaka okrog ravnanja z državnim proračunom, če mu slučajno uspe priti na mesto premierja? Bo kar vse državna tajnost, čeprav smo državljani tisti, ki financiramo delovanje države?

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Černač: Slovenija je izgubila vso verodostojnost

Po medijskem razkritju zaušnice, ki jo je Evropska komisija...

[Video] Divji zahod: Kompilacija posnetkov, kako se je Vučić lotil volitev

Prejšnjo nedeljo so v Srbiji potekale lokalne volitve, na...

To je ženska, ki je spala s 300 osebami na leto, petimi na dan, mama jo podpira!

Annie Knight je obogatela z ustvarjanjem vsebin za odrasle....

Zmaga? Ne. Moralni poraz brez primere v zgodovini!

Evropske volitve so sicer pokazale prevlado Janševe stranke, ki...