[Video] Partizan Đilas priznal: Trajno bi kolaborirali z Nemci, če bi bilo to potrebno!

Datum:

“In če bi se Angleži izkrcali in delovali proti partizanom, bi se to verjetno spremenilo v nek “trajen odnos z Nemci”, v trajen odnos premirja,” je Milovan Đilas, član politbiroja CK KPJ priznal, da bi bili partizani z Nemci pripravljeni celo trajno kolaborirati. 

                   

“Mi nismo želeli dopustiti Angležem, da nas razorožujejo in predajo v roke četnikov in Draža Mihajlovića. Dejansko bi to pomenilo neke vrste premirje z Nemci. Četniki so bili za nas dejansko glavni nasprotniki, in sicer v perspektivi,” pojasnjuje Milovan Đilas, član politbiroja CK KPJ, z ozirom na obstoj možnosti izkrcanja Angležev na Balkanu v času 2. svetovne vojne.

In če bi se Angleži izkrcali in delovali proti partizanom, bi se to verjetno spremenilo v nek “trajen odnos z Nemci”, v trajen odnos premirja. To bi pomenilo popolno ločitev od Sovjetske zveze, ker bi jih Sovjetska zveza žrtvovala Angležem, tako kot je Grčijo. Iz Đilasovega govora je očitno, da so bili partizani z Nemci pripravljeni celo trajno kolaborirati.

To je potrebno vzeti na znanje zaradi vseh povojnih, mitološko obarvanih, zakoreninjenih prepričanj – glede brezmadežnega poslanstva partizanskega gibanja na območju nekdanje Jugoslavije. Prav tako smo že pisali o tem, kako so nacisti in komunisti kolaborirali vse do napada na Sovjetsko zvezo in kako so na slovenskih tleh skupaj celo praznovali 1. maj.

Tretji nemški rajh kot zasnova nove, “pravične” socialne države (Foto: Twitter)

Poljski premier Mateusz Morawiecki pa je pred meseci dejal, da je bila 2. svetovna vojna sad zavezništva med nacistično Nemčijo in komunistično Sovjetsko zvezo. Spomnimo, da se je vse skupaj začelo s paktom  Ribbentrop-Molotov oziroma Stalin-Hitler. Spomnimo tudi na zlaganost praznovanja dneva upora 27. aprila: v soboto, 26. aprila 1941, so v Vidmarjevi vili ustanovili protiimperialistično fronto, ki je svoje ime spremenila ob napadu Nemčije na Sovjetsko zvezo – 22. junija se je namreč preimenovala v Osvobodilno fronto.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Vlada se hvali z obnovljivimi viri, v resnici smo odvisni od ruskega plina, ki ga uvozimo iz Avstrije

Slovenija je lani prvič dosegla cilj 25-odstotnega deleža obnovljivih...

Golobova pokojninska reforma: manjše pokojnine in delali bomo dlje

Danes bo potekalo prvo srečanje, kjer bodo socialni partnerji...

Na zdravnike se vrši pritisk, da pri tem morajo sodelovati…

Novomeški škof Andrej Saje se je kot predsednik slovenske...

Dve tretjini Američanov nezadovoljnih z gospodarskim stanjem države

Po anketi, ki jo je naročila medijska hiša CBS,...