Pričevalec Anton Murgelj: Izmučenega in pretepenega župnika so prisilili, da je izkopal grob zase in sorodnike

Datum:

V nizu zanimivih življenjskih zgodb naše starejše generacije iz Slovenije in sveta Pričevalci, je tokrat o vojnih grozotah in življenju pričal in pripovedoval Anton Murgelj iz Daljnega vrha pri Novem mestu. Anton je bil četrti od sedmih otrok, ki so se borili “vsak po svoje”, kot je dejal. Njegov oče je bil lastnik kamnoloma, kjer so bili zaposleni tako nekateri člani družine kot tuji delavci. Življenje pod staro Jugoslavijo je bilo po njegovih besedah “hudo” in težko, vladala je revščina.

“Tako se je začelo l. 42, najprej grožnje, sramotenje, potem umori. Sinočnji pričevalec Anton Murgelj o mučenju in okrutnem partijskem umoru sorodnikov in župnika Komljanca. Ne dopustimo da se ponovi,” je zapisal voditelj oddaje Pričevalci, ki je tokrat v oddaji poslušal o pričevanju Antona Murglja, ki je spregovoril o mučenjih, pokolu med drugim tudi članov svoje družine in ostalih. Večkrat so se mu oči zasolzile, na koncu pa zaiskrile, ko je na kratko povedal tudi o lepem trenutku slovenske osamosvojitve.

“Pripravljalo se je na vojno, samo o tem se je govorilo,” je uvodoma dejal Anton Murgelj, ki je svojo zgodbo začel z omembo, da je bil zaradi okoliščin tesno povezan s cerkvijo kot njegova ostala družina in da se je s cerkvijo in konkretno z župnikom Komljancem povezal še bolj tudi njegov bratranec, ki je bil del fantovskega odseka v župnikovi organizaciji. Problematično je bilo, da je bil ravnatelj osnovne šole komunist.

“Tako se je začelo l. 42, najprej grožnje, sramotenje, potem umori. Sinočnji pričevalec Anton Murgelj o mučenju in okrutnem partijskem umoru sorodnikov in župnika Komljanca. Ne dopustimo da se ponovi,” je zapisal voditelj oddaje dr. Jože Možina na Twitterju ob zgodbi Antona Murglja iz Daljnega Vrha pri Novem mestu.

“6. marca leta 1941 so Nemci napadli Beograd, ko so se vračali nazaj, so se ustavili tudi v Novem mestu, ljudje niso vedeli, kam bodo šli. Nemci so Beograd bombardirali, ker so komunisti naredili revolucijo in so stavkali, kralj je pobegnil v Anglijo, Mihajlović, ki je ostal, pa je organiziral protinapad, komunist Tito pa drugega in so med seboj grizli”, je povedal Murgelj, ki je dodal, da je bil prav tam napad na vojaško kolono, ki se je razbežala, prišla pa tudi do njih, nemških kočevarjev. Rečeno jim je bilo kot otrokom, da bodo Nemci novi gospodarji, vendar so Nemci kasneje odšli, prišli pa so Italijani, ki so vsepovsod naredili zaklonišča, organizirali pa so se tako, da so les vozili v Italijo, “na milijone kubikov lesa so odpeljali, ostale so suhe veje, ki so se kasneje zažgale, ko je vlak odpeljal”. 

Anton Murgelj (Foto: zajem zaslona)

“Moji starši so bili preveč verni, da bi bili partizani”, je dejal Murgelj, ki je nadaljeval, da je do umorov in pobojev prišlo takrat, ko so začeli krasti konje. To je pojasnil z lastno zgodbo o tem, kako so jim ukradli konja in kako ga je njegov bratranec sicer kasneje našel, so pa njegovega očeta Italijani zaprli, ko je šel krajo prijavit. Kasneje, ko so ga spustili, so Italijani hoteli vedeti, kdo je bil tisti, ki je kradel, vendar je Antonova družina molčala. Nato so izvedeli, da so bili tatovi njihovi sosedje, ki so pokradli vse, kar so lahko, kar je lahko vodilo tudi v medsebojni boj in spor med partizani.

15. junija zvečer so partizani vdrli v župnišče v Prečni in na silo odvedli župnika Komljanca in hlapca Lojzeta. Med partizani sta bila župnikov sosed Stanko Pečarič in Franček Saje, poznejši partijski zgodovinar, “partizani so najprej šli na župnika, ga odgnali ven in zaprli v svinjak. Potem so jih vse skupaj s tistim, ki ga je pazil, odgnali na Kal in tam zasliševali cel mesec“, je dejal Murgelj. Naslednji dan so partizani odvedli Antonova bratranca, 21-letnega Antona in 19-letnega Alojza Murgelj iz Daljnega vrha, ki sta bila med najuglednejšimi katoliškimi fanti v prečenski župniji, in ju potem mučili. Župnik Komljanec je mučene fante skušal tolažiti z  molitvijo rožnega venca in podelitvijo obveze. Partizani so nazadnje že popolnoma izmučenega in hudo pretepenega župnika prisilili, da je za vse izkopal grob. Partizanski stražar, ki je prisostvoval mučenju, je kasneje pripovedoval, da se je župnik Komljanec izkazal za junaka: brezkompromisno je odgovarjal na vse partizanske obtožbe in spodbujal svoje sotrpine s stavkom: “Kratko bo trpljenje, večno pa veselje.”

Janko Komljanec (Foto: Wikipedia)

Komljanec je vsem trem na smrt obsojenim dal spovedno odvezo, nakar naj bi bil primoran sam izkopati skupni grob za vse štiri. Grob je bil izkopan okoli 1,1 meter v globino, 60 centimetrov v širino in 1,5 metra v dolžino. Najkasneje 17. junija 1942 so bili Janko Komljanec, Anton Murgelj, Alojz Murgelj in Alojz Pašič ubiti. V grob so bili položeni tako, da je na vrhu ležal Anton Murgelj, pod njim Alojz Murgelj, nato Alojz Pašič, na samem dnu pa župnik Komljanec. Priče so trdile, da so se partizani norčevali iz umorjenih, češ da mora ležati Komljanec spodaj, da bo lahko porinil v nebesa oba Murglja. Grob so partizani pokrili s plastjo dračja in suhih vej, čezenj so položili tudi lestev, na kateri so do mesta umora prinesli Antona Murglja. Partizani so Komljanca obsodili na smrt zaradi sodelovanje z “belo gardo”, čeprav tedaj še ni bilo organiziranega odpora proti komunistom. Prva vaška straža se je pojavila šele en mesec po umoru Komljanca.

Župnik Komljanec na eni od fotografij (Foto: zajem zaslona)

V okolici so partizani v nekaj dneh po tem ubili še nekatere druge duhovnike: župnika in kaplana v Šentrupertu na Dolenjskem Franca Nahtigala in Franca Cvara, kaplana v Hinjah Henrika Novaka, dva tedna zatem pa še kaplana v Šentjerneju Vinka Kasterlica. 3. aprila 1943 je bil pod zaščito domačih vaških stražarjev in ob prisotnosti sorodnikov umorjenih izvršen izkop. Kot priče so bili prisotni brat župnika Ludvik Komljanec, Jože Murgelj, župan občine Prečna Josip Zagorc in odvetniški kandidat v Novem mestu Ivan Mihevc. Kot sanitetni referent je sodeloval dr. Korbar. Izsledki uradne preiskave ob izkopu:

– Anton Murgelj, 23 let: leva stran glave (spodnja čeljust, leva ličnica in senčna kost) je bila popolnoma razbita. Vsi udarci so bili prizadeti s topim predmetom, najverjetneje s puškinim kopitom. Gornja ustnica in nos sta bila odrezana. Pokojnik je umrl zaradi težkih poškodb glave, ki so bile vse smrtne.
– Alojz Murgelj, 19 let: desna rama, leva spodnja čeljust in ličnica popolnoma razbite. Gornja ustnica odrezana skupaj z nosom. Na hrbtu je koža razpadala hitreje, najverjetneje od podplutb, ki so nastale kot posledica težkih udarcev. Vse poškodbe na glavi so bile smrtne.
– Alojz Pašič, 21 let: leva roka najverjetneje zlomljena v zapestju. Leva noga dvakrat zlomljena, in sicer tik nad kolenom in nekoliko nad stopalom. Gornja ustnica odrezana skupaj z nosom, leva ličnica, senčna kost in čeljust popolnoma razbiti. Poškodbe na glavi prizadejane s topim predmetom in smrtne.
– Janko Komljanec, 49 let: zadnja stran lobanje popolnoma razbita. Desna spodnja čeljust in ličnica zdrobljeni, gornja ustnica odrezana. Na hrbtu s krvjo podpluta mesta močno razpadla. Rane so bile prizadejane s topim predmetom.

Ana Horvat

Sorodno

Zadnji prispevki

Nikki Haley napovedala podporo Trumpu

Nekdanja republikanska predsedniška kandidatka Nikki Haley je v sredo...

Jo bodo zaradi njene izjave o SDS in Janši odpoklicali?

RTV spremembo dopisniške mreže v tujini, med drugim tudi...

Poziv iz KGLU: Iščemo dela Franca Bernekerja!

V KGLU ob 150-letnici rojstva Franca Bernekerja pripravljajo razstavo, posvečeno...

Vsak dan več ilegalcev v Spodnjem Podravju!

Slovenska vlada se ponovno sooča z ostrimi kritikami zaradi...