Se bosta na volitvah spopadli bogataška leva elita in socialna desnica?

Datum:

Po opažanju politologa dr. Mira Hačka so se stvari v Sloveniji precej obrnile, saj je vlada Janeza Janše po vsebini precej levosredinska. “Lahko bi rekli tudi socialdemokratska vlada, saj je implementirala najbrž celo največ in najbolj radikalne socialne politike, ki so največ pomoči namenile ravno najbolj ranljivemu delu prebivalstva,” je dejal. Nasprotno pa levica kljub izrečenim zavezam novači osebnosti, ki bi jim lahko rekli, da so ultra kapitalisti. “Stvari so se v Sloveniji obrnile. Levica podpira poslovne elite, ki običajno izhajajo iz bivših sistemov, kar pa je v nasprotju z razvitimi demokratičnimi družbami,” je izpostavil politični analitik Matevž Tomšič. 

Na slovenski levici v stranki SD v svoje vrste vabijo tudi milijonarja in enega najbogatejših Slovencev Sandija Češka. Medtem ko bi moral program Socialnih demokratov sloneti na čuječnosti za socialo, pa v svoje vrste vabijo človeka, ki se izogiba slovenskim davkom in ima sedež podjetja v davčno ugodnem Cipru. “Dan, ko socialisti na čelo strank postavijo turbo kapitaliste, ki jih denar ne osrečuje,” je izpostavila poslanka SDS Suzana Lep Šimenko.

Običajno je levica tista, ki sicer opozarja na pravice delavcev in delavskega razreda, predvsem stranka Levica, ki si želi nacionalizirati gospodarstvo. Nasprotno pa v SD na mesto predsednika strokovnega sveta za gospodarstvo postavijo človeka, ki je kapitalist. “Gre za enega najbolj krutih delodajalcev, katerega delavci so prisiljeni po telefonu nadlegovati starejše in nebogljene in jih siliti h kupovanju slabih izdelkov, ki jih nihče ne potrebuje. Pravi socialno čuteči demokrat,” je ob tem opozoril eden izmed uporabnikov Twitterja. Mogoče pa so se v stranki SD le pričeli zavedati, da je treba ustvarjati bogastvo in se ne ukvarjati le z redistribucijo denarja.

Drugi tranzicijski milijonar je nekdanji predsednik uprave državnega podjetja Gen-i Robert Golob, od katerega javnost zahteva pojasnila v povezavi s previsoko izplačano plačo in nagrado. Glede na to, da ‘socialna’ levica v svoje vrste vabi kapitaliste, pa bi se lahko zgodilo ravno obratno od pričakovane etične ekonomije, ki so jo poudarili. “Zlobni jeziki bi o volitvah aprila lahko celo dejali, da bo to spopad med ultra bogato tranzicijsko levico in delavsko desnico,” je izpostavil strokovnjak za komunikacijo Edvard Kadič.

Za levico kandidirajo tranzicijski bogataši
Po mnenju političnega analitika Matevža Tomšiča je v Sloveniji pojem o tem, kaj je levo in kaj je desno, precej drugačen, kot smo tega vajeni v razvitih demokratičnih državah. V levici običajno podpirajo zaposlene, medtem pa desnica bolj podpira gospodarstvo. “Stvari so se v Sloveniji obrnile. Levica podpira poslovne elite, ki običajno izhajajo iz bivših sistemov,” je izpostavil Tomšič.

dr. Matevž Tomšič (Foto: STA)

Slovenska levica tako podpira različne tranzicijske tajkune in zelo dobro plačane menedžerje, kot je denimo Golob. “Medtem pa na drugi strani večina podjetnikov, ki ne izhajajo iz prejšnjih sistemov, podpira desnico,” še opaža Tomšič in izpostavi, da to ni nič presenetljivega, če pogledamo, kako so ti ljudje, ki podpirajo levico, prišli do svojih položajev in je to na nek način logično. “Gre za politične povezave napol monopolističnih struktur.”

Janševa vlada izvaja socialne politike za najbolj ranljive
Če gledamo strogo javno-politično, torej zgolj vsebino posameznih predlaganih in sprejetih javnih politik v času zadnjih dveh let, je jasno, da je vlada Janeza Janše po vsebini precej levosredinska, izpostavlja politolog dr. Miro Haček. “Lahko bi rekli tudi socialdemokratska vlada, saj je implementirala najbrž celo največ in najbolj radikalne socialne politike, ki so največ pomoči namenile ravno najbolj ranljivemu delu prebivalstva, kar potrjuje tudi Gini indeks, ki meri egalitarnost neke družbe, tukaj smo namreč drugi na svetu,” je dejal.

Politolog dr. Miro Haček (Foto: STA)

Obratno pa trenutno velja za slovensko levico. “Kljub javno izrečenim zavezam se pa za slovensko levico (z izjemo Levice) zdi, da novači precej takšnih ljudi in osebnosti, ki bi jim lahko rekli ultra kapitalisti,” še opaža Haček in opozori, da je razlika med Češkom, ki je vendarle celo življenje deloval v zasebnem sektorju in večino premoženja ustvaril zunaj Slovenije, in Golobom, “ki je bolj klavrno vodil državno monopolitično podjetje za distribucijo električne energije”.

Je pa sinočnji nastop Češka vlil upanje, da v stranki SD ne verjamejo Golobovi politični viziji. “Ali sinočnji nastop predsednika strokovnega sveta stranke SD za gospodarstvo na PopTV pomeni, da SD ne verjame v politično vizijo Roberta Goloba?” se sprašuje tudi politični analitik Peter Gregorčič, ki je še izpostavil, da ta nastop budi upanje, da se stranka SD vsaj delno odmika od antijanševskega pristopa in se usmerja k soočenju programskih konceptov, saj je Češko dejal: “Poglejte, težko je ocenjevati dobiček monopolnega podjetja. Tudi uspehe direktorja, ki vodi monopol. Mislim pa, da v teh storitvenih dejavnostih distribucije električne energije dobiček razen za to, da se vlaga v razvoj celotnega gospodarskega sistema, ni potreben, in je to samo jemanje denarja iz žepov davkoplačevalcev ali gospodarstva.”

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Evroposlanci: Vnovična izvolitev von der Leynove je zamujena zgodovinska priložnost!

Evroposlance iz vrst SDS smo povprašali, kaj menijo o...

Slovenske železnice po številu zaposlenih prekašajo celo ameriški Amtrak

Gospodarnost in učinkovitost investicij Slovenskih železnic je pod drobnogledom,...

Ameriški intelektualec: “Podporo Trumpu generira strah pred komunizmom”

Ameriški matematik, investitor in javni intelektualec dr. Eric Weinstein...