Najnižja pokojnina pod trenutno vlado znašala skoraj 100 evrov več kot v času Šarčeve vlade

Datum:

V sklopu pokojninske novele je med drugim na novo določena tudi najnižja pokojnina. Ta bo znašala 29,5 odstotka od najnižje pokojninske osnove, ki od 1. maja dalje znaša 279,56 evra. Za nove upravičence do njenega prejemanja se najnižja pokojnina ne bo določala vsako leto posebej, temveč se bo le usklajevala kot ostale pokojnine. Pokojnine se bodo v prihodnjem letu uskladile po sistemskem zakonu. Usklajeni zneski bodo tako izplačani skupaj s februarskimi pokojninami. Glede na napovedi naj bi višina uskladitve znašala štiri odstotke. Januarja prihodnje leto bo izredna seja državnega zbora, na kateri bodo poslanske in poslanci odločali še o izredni uskladitvi pokojnin. Letos je najnižja pokojnina torej znašala skoraj 100 več kot v času vlade Marjana Šarca – koga boste pa vi volili?

Za upokojence se letošnje leto zaključuje ugodno – vsaj v primerjavi s prejšnjimi leti in predvsem za tiste z najnižjimi pokojninami. Že januarja jim je bil sicer izplačan drugi solidarnostni dodatek, februarja pa je sledila redna uskladitev pokojnin v višini 2,5 odstotka. Nato se je maja zvišala tudi najnižja pokojnina, ki po novem znaša 279 evrov. Najnižjo pokojnino prejema okoli osem tisoč upokojencev. Prav tako pa se je zvišala zagotovljena starostna pokojnina za 40 let dela, in sicer na 620 evrov. Višje pokojnine od maja dobivajo tudi tisti, ki so upravičeni do invalidskih nadomestil, je poročala STA.

Tako bo za moške že od 1. januarja 2023 veljal odmerni odstotek 63,5 odstotka, ki je pri ženskah že uveljavljen, so zapisali na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ). Novela zakona je torej na novo določila najnižjo pokojnino, in sicer v višini 29,5 odstotka od najnižje pokojninske osnove – najnižja pokojnina se za nove upravičence ne bo na novo določala v vsakem letu, ampak se bo le še usklajevala tako kot druge pokojnine. Z junijskimi pokojninami bo izplačan letni dodatek – ta bo znašal od 140 do 450 evrov, najvišji znesek pa bodo prejeli tisti s pokojninami do 570 evrov. Prejemniki pokojnin od 570,01 do 680 evrov bodo dobili 310 evrov, prejemniki pokojnin od 680,01 do 805 evrov 250 evrov, tisti s pokojnino od 805,01 do 970 evrov 200 evrov, upokojenci s pokojnino nad 970 evrov pa bodo dobili 140 evrov. Prejemniki invalidskih nadomestil bodo prejeli od 140 do 25o evrov.

Foto: Freepik

 

V predlogu zakona o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic covida-19, o katerem bodo danes glasovali v državnem zboru, je zaradi izboljšanja socialne varnosti upokojencev prav tako znova predvideno izplačilo solidarnostnega dodatka za upokojence s pokojninami pod 714 evrov in za prejemnike nadomestil iz invalidskega zavarovanja, ki so brezposelni.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Zala Klopčič: Ljudje, ki spreminjajo spol, ne bi smeli biti zaposleni v šolstvu

S spletno komentatorko Zalo Klopčič smo se pogovarjali o...

Matjaž Han je novi predsednik SD

Matjaž Han je novi predsednik Socialnih demokratov. V drugem...

Vili Kovačič želi odpraviti neustavnosti referendumskega zakona

Vili Kovačič je na Ustavno sodišče RS vložil pobudo...

Tretjina azilantov v Avstriji je povsem nepismenih

Kar dve tretjini migrantov, ki so jim lani v...