Ustavnemu sodišču v interesu neenakopravno obravnavanje neparlamentarnih strank! Ustavni sodnik Jaklič se edini zavzema za predvolilno soočenje vseh strank

Datum:

Ustavno sodišče je zavrnilo pobudo za oceno ustavnosti določbe zakona o volilni in referendumski kampanji, ki dopušča, da javni mediji ločijo soočenja parlamentarnih in zunajparlamentarnih strank. Sodnik Klemen Jaklič pa se je zavzel za obvezno zapoved vsaj enega soočenja vseh strank.

“Takšno rokohitrsko razlogovanje večine me ne prepriča, ker Ustavno sodišče predmetne omejitve pravice do enakopravnega sodelovanja v kampanji v preteklosti v resnici nikoli ni celostno vsebinsko obravnavalo. Zato za takšno, po moji oceni preveč rokohitrsko odločitev večine, nisem mogel glasovati” se je kritično opredelil  do odločitve preostalih ustavnih sodnikov v svojem odklonilnem ločenem mnenju ustavni sodnik Klemen Jaklič.

Po poročanju STA sta pobudnika Rastko Plohl in stranka Sloga Janka Vebra izpodbijala 6. člen zakona, ki določa, da morajo izdajatelji tiskanih in elektronskih medijev v neposredni ali posredni večinski javni lasti zagotoviti vsem organizatorjem kampanj enake pogoje pri predstavitvi programov, lahko pa pri tem predvidijo posebne termine ali prostor za stranke, ki so v parlamentu ali občinskih svetih, in tiste, ki niso.

Ne glede na objektivnost je RTV Slovenija bila vedno tihi podpornik levosredinskih strank in "marksistične" ideologije. Za škandal so poskrbeli prav na prvi dan leta 2020, ko so vrteli posnetek silvestrovanja jugoslovanskega diktatorja Josipa Broza Tita iz leta 1972. (Foto: STA)
RTV Slovenija tudi v prihodnje ne bo pripravila sooćenja vseh strank v času predvolilnih soočenjih. (Foto: STA)

Soočenje vseh strank bi dalo dodano vrednost vsaki demokraciji
Prepričana sta, da ta določba ne zagotavlja enakopravne obravnave vseh organizatorjev, omejuje pasivno volilno pravico kandidata zunajparlamentarne stranke ter celo aktivno volilno pravico volivcev, ko gre za zagotavljanje svobodne izbire kandidatov te stranke. Njunemu razmišljanju je v svojem odklonilnem mnenju sledil tudi  ustavni sodnik Klemen Jaklič. “Že obvezna zapoved vsaj enega ali dveh soočenj parlamentarnih strank z neparlamentarnimi bi bila pomembna dodana vrednost vsaki demokraciji, obenem pa takšna še vedno dokaj mila, a obvezna korekcija določbe v ničemer realno ne more ogroziti omenjenega legitimnega zakonodajalčevega cilja,” je zapisal Jaklič.

Jaklič izrazil, da se je kršila ustavno načelo sorazmernosti
V preteklosti se je že velikokrat problematiziralo neenakopravno zastopanje zunajparlamentarnih strank v predvolilnih soočenjih. Po mnenju Jakliča pa gre za kršitev ustavne načele sorazmernosti. “Ker torej ni razumnega razloga, da v takih primerih od zakonodajalca ne bi zahtevali uporabe za pravice manj obremenjujočega sredstva za zagotovitev legitimnega cilja, to po moji oceni predstavlja precej očitno kršitev ustavnega načela sorazmernosti,” v svojem mnenju zapiše ustavni sodnik Klemen Jaklič.

Ustavni sodnik Klemen Jaklič sprejema nagrado za najboljšega pravnika. (Foto: Twitter)

Celotno odklonilno ločeno mnenje ustavnega sodnika Klemna Jakliča si lahko preberete TUKAJ.

Luka Perš

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Politični analitik: Mene bi bilo sram!

Predsednik vlade je zakuhal nov PR škandal, ko se...

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi kopalni red ne velja?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...

[Video] Meteorski vzpon zlagane Kamale Harris – od posteljnih aktivnosti do nameščenih afer

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v svoji domovini znana...

Ruska znanstvenica “padla skozi okno”

Umrla je ena izmed vodilnih ruskih ekonomistk Valentina Bondarenko....