[Anketa] Velika večina nenaklonjena uvedbi solidarnostnega prispevka in dodatnemu obdavčevanju podjetij

Datum:

Rezultati nedavne javnomnenjske ankete Parsifala razkrivajo, da bi morala vlada denar iskati na področjih, ki niso nujna. Prav tako je večina nenaklonjena dodatnemu obdavčevanju podjetij, saj to vpliva na nižanje konkurenčnosti.

Čeprav je osnovno načelo solidarnosti, da ta ne sme biti obvezna, se je vlada odločila, da gre v vpeljavo solidarnostnega prispevka, ki ni nič drugega kot dodatni davek. Do omenjenega ukrepa je prišlo navkljub dejstvu, da za Slovenijo velja, da je v primerjavi s povprečjem EU nadpovprečno obremenjena z davki in prispevki za socialno varnost. Ker je tudi gospodarstvo že sedaj izjemno obremenjeno z davki in prispevki, so zaradi napovedi dodatnega obdavčevanja podjetij kritični tudi v gospodarstvu. Kaj si o vsem skupaj mislijo ljudje, pa najbolje razkrivajo rezultati javnomnenjske ankete, ki jo je agencija Parsifal za Novo24TV izvedla v obdobju od 4. do 7. septembra letos.

Na vprašanje glede uvedbe obveznega solidarnostnega prispevka je največ (43,4 odstotka) vprašanih dejalo, da bi morala vlada poiskati denar iz področij, ki niso nujna, kot je obvezni solidarnostni prispevek. Obvezen solidarnostni prispevek podpira le 27,6 odstotka anketirancev. Četrtina oziroma 24,1 odstotka anketirancev pa je prepričana, da novi davek ni potreben. 5 odstotkov vprašanih se glede zadeve ni opredelilo.

Vir: Parsifal

Če si pogledamo križanje med demografskimi in vsebinsko spremenljivko, lahko vidimo, da med tistimi, ki menijo, da je treba najprej poiskati denar na področjih, ki niso nujna, prevladujejo ženske, tisti v srednji starostni skupini (35–54 let) in tisti z višjo, visoko ali višjo izobrazbo. Med tistimi, ki menijo, da je vlada ravnala popolnoma ustrezno, prevladujejo moški, tisti v srednji starostni skupini (35–54 let) in tisti z najvišjo izobrazbo. Ženske, tisti, ki spadajo v najmlajšo starostno skupino (18–34 let) in tisti z najnižjo izobrazbo prevladujejo med tistimi, ki menijo, da je solidarnosti prispevek povsem nepotreben.

Vir: Parsifal

Dodatno obdavčevanje podjetij
Večina (64,0 odstotkov) anketirancev meni, da bo dodatno obdavčenje podjetij tem znižala konkurenčnost. Da je obdavčitev pravilna, meni četrtina (25,5 odstotka) anketirancev. 10,5 odstotka vprašanih je glede tematike neopredeljena.

Foto: Parsifal

Če si pogledamo križanje med demografskimi in vsebinsko spremenljivko, lahko vidimo, da med tistimi, ki menijo, da bo dodatna obdavčitev podjetij znižala konkurenčnost prevladujejo ženske, tisti v starostni skupini 35–54 let in tisti z najnižjo izobrazbo. Med naklonjenimi dodatni obdavčitvi podjetij prevladujejo moški, tisti v najnižji starostni skupini (18–34 let) in tisti z najvišjo izobrazbo.

Vir: Parsifal

Demografski podatki

V raziskavo, ki je bila opravljena med 4. in 7. septembrom, je bilo zajetih 732 anketirancev, od tega 49,6 % žensk. Povprečna starost znaša 51,5 let, standardni odklon je 16,4. Največ anketirancev je iz najstarejše starostne skupine (45,0 %), nekoliko manj je zastopana srednja starostna skupina (34,5 %), najmanj je anketirancev iz najmlajše starostne skupine (20,5 %). Največ anketirancev je z dokončano srednjo šolo (32,2 %), sledijo tisti z dokončano višjo izobrazbo ali več (27,3 %), 23,2 % anketirancev ima poklicno šolo in 17,3 % anketirancev ima dokončano osnovno ali nedokončano osnovno šolo. Največ anketirancev prihaja iz vasi ali zaselka (55,1 %), sledi mesto (29,7 %) in manjši kraj (15,2 %). Največ anketirancev prihaja iz osrednjeslovenske regije (27,1 %), sledita podravska (15,6 %) in savinjska (12,3 %) statistična regija.

N. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

Simbolika na pikniku Svobode, ki se je ne da prezreti

Boris Tomašič je v oddaji Kdo vam laže naredil...

Danes v DZ: Župani nočejo migrantov

"Vlada je sprejela sklep brez vednosti lokalne skupnosti. Vemo...

Svobodnjaška inkvizicija se je znova izkazala za farso

Bivši predsednik uprave Telekoma Tomaž Seljak in predsednik uprave...