Venezuelski režim onemogoča stik sorodnikov s političnimi zaporniki, ki so podvrženi nasilju

Datum:

Materam in ženam političnih zapornikov, ki jih je venezuelski režim zaprl v stavbo Helicoide, ki je bila sicer zasnovana kot nakupovalni center, so onemogočili dostop do svojih najbližjih. Zaskrbljeni sorodniki zapornikov niso videli že vse od protesta, ki je sprožil premestitev nekaterih zapornikov. 

                   

Brutalni tepež političnega zapornika Gregoryja Sanabrie je bil tisti, ki je prejšnji teden sprožil neoborožen upor. Disidenti, vključno z dobitnikoma nagrade EU Saharov Danielom Ceballosom in Lorentom Salehom, antisocialističnim generalom Ángelom Vivasom in ameriškim talcem  Joshuo Holtom, so pričeli objavljati videoposnetke in fotografije na socialnih omrežjih in začeli izpostavljati, da so v stavbi Helicoide pridržani tudi politični mladoletni zaporniki in ženske. Kmalu potem, ko se je zaradi tega sprožil upor, je socialistična vlada odredila premestitev 72 zapornikov iz objekta.

Sorodniki zaprtih na ves glas opozarjajo, da svojih najbližjih niso ne videli ne slišali od protesta, prav tako pa ne poznajo identitet tistih, ki so jih oblasti preselile iz objekta. Ena izmed jeznih in zaskrbljenih sorodnikov, ki se zbirajo pred stavbo, je tudi  Yamile Saleh, mati disidenta Lorenta Saleha, ki je na družabnem omrežju Twitter zapisala: “Danes je ponedeljek, dan ko so politični zaporniki v Helicoidu upravičeni do obiska svojih odvetnikov,” in dodala, da še do sedaj ni prejela nikakršnih novic o sinu Lorentu. Salehovo jezi, da že 116 ur živi v nevednosti, še posebej pa jo jezi, da sina ni mogla obiskati v nedeljo, ko so dovoljeni obiski sorodnikov. Poleg tega ne ve, ali je njen sin med tistimi, ki so bili premeščeni iz objekta ali ne. Zato je že pozvala mednarodno skupnost, da naj ta pritisne na Venezuelo glede izpustitve političnih zapornikov.

Foto: Twitter

Zapirajo jih v majhne prostore brez ventilacije in svetlobe
Ena izmed zadnjih komunikacij, ki jo je Lorent imel z zunanjim svetom po navedbah Breitbarta, je intervju, ki ga je imel za izraelski i24 News in v katerem je venezuelsko socialistično policijo obtožil napadanja zapornikov s solzivcem. “Pomembno je, da se ljudje zavedajo, da tukaj ni nikakršnega prezračevanja, kljub temu, da so zaprti tako mladoletniki kot tudi ženske in starejši ljudje. Dovolj imamo vsakodnevnega mučenja,” je povedal in dodal, da so zaprti v zelo male prostore, ki jih imenujejo kot kopalnice. “V sobe brez osvetlitve ali ventilacije za več tednov ali mesecev strpajo ljudi. Pretepajo jih in jih puščajo brez hrane in vode. Obešajo ljudi z lisicami okrog rok in nog.” 

Foto: epa

Oblasti so sporočile, da je bilo 72 zapornikov premeščenih z namenom ohranjanja miru. Sicer pa naj bi bilo v stavbi Helicoide zaprtih 54 od 338 znanih političnih zapornikov v državi.  

N. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

Fenomen Prebilič: Ali stari botri že tlakujejo pot “novemu obrazu”?

Ali se je na letošnjih evropskih volitvah že začel...

Evropsko sodišče: Evtanazija ni človekova pravica!

"Evropsko sodišče za človekove pravice: Medicinska zastrupitev bolnih in...

Ministrica do roka razdelila “hudičevo” malo računalnikov – Zgolj 666 od 10 tisoč

Ministrici za digitalizacijo zadeve uhajajo iz rok. Poziv za...

GZS opozarja vlado: zaradi stavke upravnih enot trpi gospodarstvo

Stavkovni val, ki se je razpasel po državi (vpričo...