Zdravstveni minister o izbrisu skoraj 6 tisoč napotnic: “Eh, šlo je za statistično napako”

Datum:

“Izbris 5.977 pacientov iz čakalnih vrst je “statistična napaka”, je bil na sredinem Odboru za zdravstvo izgovor zdravstvenega ministra Danijela Bešića Loredana. Zaradi izbrisa skoraj 6 tisoč napotnic, je bilo oškodovanih 5977 oseb, ki se zaradi prenaročanja ali trajne napotnice, na katere je vezanih več terminov, “pregleda v prihodnosti” še niso mogli udeležiti. Poslanska skupina SDS se je strinjala, da je potrebno najti za to odgovorno osebo, vse skupaj pa nakazuje na velik problem neorganiziranosti.

“Proces izbrisa 5.977 pacientov v čakalnih vrstah je nekdo pognal in pognal ga je nepripravljen na posledice. Poseg je bil izveden nestrokovno. Čas je, da se začnemo resno pogovarjati o tem, kdo je za to odgovoren.”, je povedal Rado Gladek, podpredsednik sveta SDS. Zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan je na parlamentarni seji odbora DZ za zdravstvo, na kateri so med drugim govorili o nedavnem izbrisu veljavnih terminov za zdravstvene storitve naročenih bolnikov (pri tem je bilo oškodovanih skoraj 6000 oseb), povedal, da je šlo za “statistično napako”.

Kot je znano, so na ministrstvu z oktobrom znova vzpostavili med epidemijo covida-19 ustavljeno storitev brisanja terminov zdravstvenih storitev s čakalnih seznamov, ki se jih bolniki niso udeležili in se niso opravičili. Napako so odkrili v več zdravstvenih ustanovah po Sloveniji. Golobova vlada se je očitno poslužila najbolj “enostavnega načina”, ko gre za pravice pacientov. Krajšanja vrst v zdravstvu so se lotili na zelo inovativen način – z brisanjem napotnic, zdaj pa meni nič tebi nič pravijo, da je šlo za “statistično napako”.

“Kdaj se bodo čakalne vrste začele meriti v dnevih in tednih in ne več v letih,” se je na odboru spraševal poslanec Zvone Černač, ki dodaja, da “ključ do tega ni v administrativno-tehničnem čiščenju seznamov ali diktiranju zdravnikom, katero napotnico lahko izdajo. Ključ je v zagotavljanju izboljšanja kapacitet.” 

Po ministrovih navedbah je do zapleta prišlo zaradi neurejenih oz. neposodobljenih čakalnih seznamov pri nekaterih izvajalcih zdravstvenih storitev, ki so skrbniki seznamov. Bešić Loredan je po poročanju STA izrazil pričakovanje, da bodo do konca meseca vsi oškodovani pacienti znova imeli termine. “Če se to ne bo zgodilo, bomo terjali odgovornost direktorjev izvajalcev storitev,” je poudaril minister in se opravičil vsem, ki so jim v sistemu neupravičeno izbrisali termine. Kljub njegovemu opravičilu, pa je dejstvo, da se je kaj takega sploh zgodilo, prav tragikomično. Še bolj tragikomično je to, da odgovorna oseba za to pravi, da je šlo za “statistično napako”, na kar se je odzvala tudi vodja poslanske skupine Jelka Godec, ki je na Twitterju to komentirala precej primerno: “Mah, potem je tudi @vladaRS Roberta Goloba statistična napaka.”

Razlog za izbris napotnic, ki ga je navedel Bešić Loredan, pa niti ne preseneča, če se vrnemo na nedavni intervju na RTV Slovenija, ko je bilo precej jasno, da niti Alenka Kolar, vršilka dolžnosti direktorja direktorata za digitalizacijo v zdravstvu, ne ve, kaj se dogaja, še manj pa Tanja Starić, ki je poslušala njene nepovezane odgovore. Veliko je govorila, povedala pa nič.

“Saj to sem ravno skušala razložiti! Ne bo! Jutri bo spet nova, za nove paciente, bolnike minilo teh 30 dni, ko jih lahko spet izbrišemo,” je odgovorila Kolarjeva in dodatno “pojasnila”, da se bodo morale odpraviti napake, ki so se očitno pojavile na delu programske opreme, ki povezujejo informacijske sisteme, ki jih uporabljajo zavodi, in portalom e-zdravje. Kolarjeva je nato odgovorila, da izvor napake šele ugotavljajo in da v informacijskem sistemu vlada popolna zmeda. Začenši s tem, da informacijski sistem ni zabeležil bolnikov, ki so se zglasili na naročeni termin, da so bili napačno prenaročeni, očitno se ne ve niti tega, kdo jih je prenaročal.

Nova obljuba?
Na odboru je minister sicer napovedal pripravo rešitev, med drugim zakon o zdravstvenem informacijskem sistemu, v katerem bi določili pravice in obveznosti vseh v zdravstvenem sistemu.  Skladno s sklepom odbora naj bi na ministrstvu na podlagi analize, ki je identificirala napake in šibke točke sistema eNaročanja, ustrezne rešitve pripravili in predstavili v treh mesecih, je še dodal Bešič Loredan, vendar so to le besede, ki so doslej v Golobovi vladi le ostale “samo besede”.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Novi korupcijski okostnjaki Švarc Pipanove

Nekdanjo pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan bremeni še en...

[Video] Veleposestnica Nika Kovač razkazovala svojo ogromno teraso

Kulturni fenomen Nike Kovač postaja iz dneva v dan...

Golobov in Jankovićev podžupan letoval v luksuznih hotelih za drobiž

Ljubljanski podžupan Samo Logar iz vrst Gibanja Svoboda je...

Dežman ob petnajstletnici vstopa v morišče Huda Jama: Titofilni konzervativci zavračajo dialog!

Predsednik Komisije Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč...