Lahti za Prevca ostaja zaklet

Datum:

Peter Prevc, ki je po prvi seriji tekme v Lahtiju vodil, je na koncu končal na zanj skromnem petem mestu. Naš ‘zlati orel’ je v drugi seriji napravil manjšo napako na mizi – tako še naprej ostaja brez stopničk v Lahtiju. A novo priložnost za vrhunski rezultat bo skakalec iz Dolenje vasi imel že jutri.

Danes enostavno ni bil slovenski dan. Peter Prevc, ki je bil s 127,5 najdaljši že v kvalifikacijah, je imel po prvi seriji pred drugouvrščenim Norvežanom Danielom Andrejem Tandejem velikih sedem točk prednosti, toda v drugo je naš skakalec napravil napako in pristal šele na petem mestu. Zmagal je Avstrijec Michael Hayböck..

Tradicija ostala neprekinjena
Če je bilo pred tekmo precej govora o tem, da Prevcu skakalnica v Lahtiju ne leži, saj tam še nikoli ni stopil na stopničke za zmagovalce, je v prvi seriji ‘leteči Peter’ dokazal, da v letošnji sezoni ni naprave in vremenskih pogojev, ki bi mu lahko preprečili zmago, ampak da je on sam edini, ki lahko zapravi zmago. V prvi seriji se je, kljub nekoliko slabšim skokom tekmovalcev pred njim, glavni trener Goran Janus odločil, da bo Peter skočil z enega naleta nižje kot vsi ostali pred njim. Kljub slabim razmeram in nižjemu naletu je najboljši skakalec letošnje sezone skočil kar 128 metrov in tako z najboljšo znamko prve serije prišel do lepe prednosti pred obema Norvežanoma. Toda druga serija je bila drugačna – trener Goran Janus je spet znižal zaletišče, Peter pa ga je nekoliko polomil ter na koncu ostal celo brez zmagovalnega odra, toda za vodilnega v svetovnem pokalu že v nedeljo prihaja nova priložnost. Na tekmo so se sicer uvrstili še štirje Slovenci, ki pa niso bili preveč uspešni.

Preostali naši zelo skromni
Če so bili naši skakalci uspešni v kvalifikacijah, saj se je vseh sedem skakalcev uvrstilo na tekmo, pa to ne velja za prvo serijo. V finale so se poleg Petra Prevca uvrstili še štirje naši orli, a so vsi precej razočarali: Robert Kranjec je bil na koncu 19., Anže Lanišek – tretji v kvalifikacijah – je končal na 25. mestu, Jaka Hvala je bil 28., Domen Prevc pa 29. Andraž Pograjc (42. mesto) in Jurij Tepeš (44.), ki je bil v kvalifikacijah odličen peti, sta bila za finalno serijo prekratka.

Jutri je v Lahtiju ob 16.30 na sporedu ekipna tekma.

Končni rezultati:
1. Michael Hayböck
2. Daniel Andre Tande
3. Severin Freund
4. Kenneth Gangnes
5. Peter Prevc
…..
19. Robert Kranjec
25. Anže Lanišek

28. Jaka Hvala
29. Domen Prevc

Vrstni red v svetovnem pokalu:
1. Peter Prevc            1.619 točk
2. Severin Freund        1.062 točk
3. Kenneth Gangnes     990 točk
……
12. Domen Prevc         415 točk
18. Robert Kranjec       265 točk

20. Anže Lanišek          230 točk
28. Jurij Tepeš              130 točk
52. Jaka Hvala                 21 točk
48. Bor Pavlovčič           20 točk
67. Andraž Pograjc          5 točk
72. Anže Semenič           2 točki

R. V.

Sorodno

Zadnji prispevki

Simbolika na pikniku Svobode, ki se je ne da prezreti

Boris Tomašič je v oddaji Kdo vam laže naredil...

Danes v DZ: Župani nočejo migrantov

"Vlada je sprejela sklep brez vednosti lokalne skupnosti. Vemo...

Svobodnjaška inkvizicija se je znova izkazala za farso

Bivši predsednik uprave Telekoma Tomaž Seljak in predsednik uprave...