Lastnik in kapitan jadrnice, na kateri se je zastrupila skupina turistov: “Nedolžna sva!”

Datum:

Lastnik in kapitan jadrnice, na kateri se je zastrupila skupina turistov, ki so ju v sredo prijeli na Hvaru, ker po navedbah policije obstaja utemeljen sum, da sta prejšnji teden na plovilo neustrezno vgradila bencinski agregat, se bosta očitno lahko branila s svobode. Ob tem oba odločno zanikata krivdo za tragičen dogodek ter hkrati upata, da bo z otrokoma, ki sta zaradi hudih zdravstvenih težav še vedno v splitski bolnišnici, vse v redu.

                   

V povezavi s tragedijo, ko je na jadrnici, ki je vplula v hvarsko pristanišče, v torek umrl 57-letni italijanski turist Eugenio Vinci, pet potnikov pa je potrebovalo zdravniško pomoč, sta po tem, ko ju je prijela policija, svojo plat zgodbe na tožilstvu v Splitu v četrtek predstavila tudi 23-letni lastnik in 27-letni kapitan plovila, poroča Slobodna Dalmacija. Obema sicer grozi 8 let zapora.

Tako lastnik kot kapitan jadrnice trdita, da sta nedolžna ter poudarjata, da sta prav onadva pomagala pri tem, da so potniki z zdravstvenimi težavami kar najhitreje prišli do prve pomoči. Ob tem dodajata, da sta tudi sama pretresena nad dejstvom, da je do takšne tragedije sploh prišlo. Policija ju sicer obtožuje, da sta prejšnji teden na plovilo neustrezno vgradila bencinski agregat, ki se lahko uporablja le v odprtih prostorih. Posledično naj bi med njegovim delovanjem prišlo do puščanja strupenega plina, ogljikovega monoksida, v krovu ladje, kar naj bi privedlo do zastrupitve potnikov.

Kriminalisti med opravljanjem prvega dela preiskave na jadrnici (Foto: Slobodna Dalmacija)

Lastnik jadrnice: Upam, da bo z otrokoma vse v redu
Upam, da bo z otrokoma v bolnišnici vse v redu. Še vedno sem psihično pretresen, saj sem, medtem, ko smo po najkrajši poti pluli proti Hvaru, po navodilih reševalcev sam nudil prvo pomoč obolelim. Ne čutim se krivega za tisto, česar me bremenijo. Ne morem pa se še poglobiti v vse podrobnosti ter odgovoriti na vsa vprašanja, saj sem še vedno v šoku,” je pred dežurnim tožilcem v četrtek med drugim povedal lastnik plovila, ki ga zastopa odvetnik Hrvoje Krišto. Ta je dodal: “Lahko potrdim, da je bil opravljen šele prvi del preiskave in da moja stranka krivdo zanika. Za zdaj ni nobenih trdnih dokazov, ki bi jasno nakazovali, kaj je v resnici povzročilo zastrupitev.”

Foto: iStock

Kapitan: Še vedno sem pod vtisom tragičnega dogodka
Svojo plat zgodbe je predstavil tudi kapitan ladje, ki je povedal, da je tudi sam še vedno povsem pod vtisom tragičnega dogodka. Ob tem je dodal, da je pri nudenju pomoči zastrupljenim osebam pomagal, kolikor je le mogel. Predstavil pa je tudi natančno pot ladje pred tragičnim dogodkom. Ladja je izplula iz Omiša ter nato pot nadaljevala do Splita, kjer se je med drugim vkrcala tudi italijanska družina. V nadaljevanju je plovilo pot nadaljevalo proti Milni in Visu, od tam pa so v ponedeljek pripluli v Hvar. V torek zjutraj so pot nadaljevali, a že kmalu se je izkazalo, da je Italijan umrl in da imajo nekateri drugi potniki hude zdravstvene težave, zaradi česar so se urgentno vrnili v pristanišče.

Mesto Hvar (Foto: Wikipedia)

Po zaslišanju za nobenega izmed osumljencev ni bil predlagan preiskovalni zapor. Posledično se bosta v nadaljevanju postopka oba lahko zagovarjala s prostosti.

Rajko Golob

Sorodno

Zadnji prispevki

[Komentar] Atentat sredi Bidnovega kaosa

Poskus atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se ni zgodil...

Panično poročanje ameriških medijev o poskusu atentata na Trumpa

Po poskusu atentata na Donalda Trumpa je večinske ameriške...

Delajo to, česar obtožujejo druge

Saj poznate zgodbo o tatu, ki kriči: "Primite tatu!"...