Bonitetna ocena agencije Moody’s dala priznanje Janševi vladi za učinkovitost ukrepov v času pandemije

Datum:

Bonitetna agencija Moody’s je 22. aprila letos potrdila bonitetno oceno Slovenije pri A3 s stabilnimi obeti. Ministrstvo za finance je v luči omenjene novice dodalo, da visoke bonitetne ocene agencij potrjujejo močan gospodarski in proračunski položaj Slovenije.

Bonitetne agencije na finančnih trgih predstavljajo vodilne svetovalce na področju gospodarskega razvoja po celem svetu. S podajanjem ocen tveganja investitorjem podajajo informacije o tem, ali je neka naložba v primerjavi z naložbami iste vrste tvegana ali ne.

“Potrditev bonitetne ocene pomeni priznanje vladi za ustreznost in učinkovitost sprejetih ukrepov v času pandemije, predvsem za sposobnost in pripravljenost podpore gospodarstvu ter pomoči državljanom,” poudarjajo na ministrstvu za finance glede nedavne bonitetne ocene s strani agencije Moody’s.

Foto: epa

Bonitetne ocene zadnjih dveh letih ohranile stabilnost
2. oktobra 2020 je bonitetna agencija Moody’s Investors Service za eno stopnjo zvišala bonitetno oceno Republiki Sloveniji na A3 in ji pripisala stabilne obete. Agencija je s tem potrdila, da je Slovenija za investitorje tudi v teh zahtevnih časih ostala zaupanja vredna država. Ker so bonitetne agencije v teh časih državam bonitetne ocene nižale ali ohranjale, se je Slovenija z zvišanjem ocene uvrščala med najzanesljivejše države tudi za tuje investitorje.

Konec lanskega leta je Agencija S&P Global potrdila bonitetno oceno pri AA- s stabilnimi obeti, agencija DBRS Morningstar pa pri A s prav tako stabilnimi obeti. Slednja agencija je v bogatem gospodarstvu z visoko dodano vrednostjo, učinkovitem in preudarnem upravljanju z dolgom, premišljenem fiskalnem okviru in članstvu v EU videla bonitetne prednosti Slovenije, poroča STA. Kot je razvidno iz priloženega grafa, so bonitetne ocene Republike Slovenije v zadnjih dveh letih ohranile stabilnost. Stabilnost pa kaže, da je Slovenija trdna in zaupanja vredna država.

Vir: Ministrstvo za finance

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Globalni digitalni kolaps: v Krki izpad celotnega računalniškega sistema

Uporabniki Windowsa po vsem svetu se srečujejo s t....

Trump ob koncu konvencije RNC napovedal deportacijo nezakonitih priseljencev in podpornikov Hamasa

Donald Trump je tudi uradno republikanski predsedniški kandidat. Nominacijo...

Ministrica se še naprej trudi razdeliti neuporabne Linux računalnike

Ministrica za digitalno preobrazbo  Emilija Stojmenova Duh bi morala...

Vlada želi davčno uničiti še eno priljubljeno obliko podjetništva

Vlada Roberta Goloba pripravlja nov predlog zakona o dohodku...