Lekarniška zbornica poziva Ministrstvo za zdravje, da prične reševati problematiko nabave zdravil, saj lahko lekarne ostanejo brez njih

Datum:

Lekarniška zbornica Slovenije poziva Ministrstvo za zdravje, da nemudoma uredi zakonsko podlago za nabavo zdravil javnih lekarniških zavodov, saj bodo v nasprotnem primeru nekatere lekarne ostale brez zdravil.

                   

Zakaj lahko prebivalci Republike Slovenije ostanejo brez zdravil? Kaj je narobe z obstoječo zakonodajo? Kaj je narobe z obstoječimi razpisi za nabavo zdravil? Zakaj so nekateri javni lekarniški zavodi primorani kupovati zdravila brez predhodno izvedenih javnih naročil? Zakaj javni lekarniški zavodi plačujejo globe, namesto da bi ta sredstva porabili v dobro pacientov? Zakaj je bilo že tretje skupno javno naročilo razveljavljeno? Kaj vse bi moralo Ministrstvo za zdravje storiti? Kako dolgo bodo javni lekarniški zavodi še nosili breme sistemske problematike?

Odgovore in ostale argumente bosta na novinarski konferenci podali predsednica Lekarniške zbornice Slovenije mag. Darja Potočnik Benčič in direktorica Kraških lekarn Ilirska Bistrica Ana Kobal. Novinarsko srečanje bo v četrtek, 22. septembra, ob 11. uri v prostorih Lekarniške zbornice Slovenije (Vojkova cesta 48, Ljubljana).

V Sloveniji imamo 347 lekarn na primarni ravni zdravstvene dejavnosti in 27 bolnišničnih lekarn, ki delujejo skladno z Zakonom o lekarniški dejavnosti. Osnovni namen lekarniške dejavnosti je namreč zagotavljanje kakovostne in učinkovite preskrbe z zdravili in drugimi izdelki za podporo zdravljenja in ohranitev zdravja ter svetovanje glede njihove varne, pravilne in učinkovite uporabe, pacientom in ostalim zdravstvenim delavcem. Poleg tega pa lekarniška dejavnost zagotavlja tudi farmacevtsko obravnavo pacientov za ohranjanje zdravja in doseganje pričakovanih kliničnih, humanističnih in ekonomskih izidov zdravljenja z zdravili.   

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Afganistanec na nemški nogometni zabavi zabadal ljudi

Včeraj so nemški nogometni navdušenci slavili. A slavje ni...

[Video] Golob živi otroške sanje: Rajši na tekmi v ZDA kot na mirovni konferenci v Švici

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je ob začetku mirovne konference...

Ukrajina in ZDA podpisali desetletni bilateralni varnostni sporazum

Včeraj sta ameriški predsednik Biden in ukrajinski predsednik Zelenski...

Zver: Arbitražno športno sodišče je zavarovalo ženski šport in ženske

Nekdanji minister za šolstvo in šport ter evropski poslanec...