Levi evroposlanci s skupno podporo mecenom teroristov

Datum:

Skupina 42 evroposlancev, vključno z več slovenskimi levimi evroposlanci, je podpisala skupno pismo podpore Meddržavnemu sodišču v Haagu, ki na pobudo Južne Afrike sodi Izraelu zaradi dogodkov v Gazi. Dejstvo pa je, da nobena zahodna država ne podpira primera, ki ga je sprožila Južnoafriška republika. 

Pičla manjšina od 705 evroposlancev (zgolj 42), se je podpisala pod pismo podpore Južni Afriki, ki je na Meddržavnem sodišču v Haagu podala tožbo proti Izraelu. Kot je znano, je Južna Afrika Izrael obtožila genocida in apartheida v Gazi. Izrael pa se sprašuje, kje je bila Južna Afrika, ko so zavezniki Hamasa pobili ali z domov pregnali na milijone ljudi v Siriji in Jemnu.

Južno Afriko je celo obsodil, da deluje kot “legalna veja teroristične organizacije Hamas”, ki povsem pozablja na masaker, izveden 7. oktobra. Prav tako si Južna Afrika po mnenju izraelske strani prizadeva, da se Hamas vrne in zagreši nove vojne zločine (tukaj). Hkrati je Izrael večkrat izpostavil, da Hamas za talce jemlje civiliste ter se skriva po bolnišnicah in drugih ustanovah. Podpisniki pisma pa Izraelu očitajo, da že vse od oktobra 2023 bombardira soseske, hiše, šole, bolnišnice, begunske centre ZN in evakuacijske poti.

Pismo podpore Haaškemu sodišču, ki po pobudi Južne Afrike sodi Izraelu. Med sopodpisniki tudi slovenski levi evrpoposlanci. (Foto: Leïla Chaibi, Evropski parlament)

Pri tem naj bi pobil preko 22 tisoč palestinskih civilistov, več kot polovica od njih pa naj bi bili ženske in otroci. Evroposlanci so v pismu spomnili, da je Južna Afrika 29. decembra 2023 vložila tožbo zoper Izrael na Meddržavnem sodišču v Haagu, da bi le-to preiskalo morebitne kršitve mednarodnega prava, saj naj bi se po njenem v Gazi dogajali zločini, celo genocid nad Palestinci.

Med sopodpisniki tudi Joveva, Nemec in Brglez
Sopodpisniki pisma so prepričani, da je namen Izraela uničenje Palestincev v Gazi kot širše nacionalne, rasne in etnične skupine. Evroposlanci so še spomnili, da so izraelski voditelji večkrat javno izjavili, da je potrebno trajno pregnati Palestince z njihovega ozemlja. V zaključku pisma med drugim pozivajo k preprečevanju in kaznovanju genocida. Sopodpisniki pisma so sledeči levi evroposlanci: Irena Joveva (ena od dveh iz Renew), Matjaž Nemec (S&D) in Milan Brglez (S&D). Med sopodpisniki je veliko skrajno levih evroposlancev.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Golob na pogorišče odmevne afere Litijska poslal Andrejo Katič

Na prizorišče odmevne afere Litijska predsednik vlade Robert Golob...

[Video] Razkriti posnetek dokazuje vpletenost uslužbenca UNRWA v oktobrski masaker v Izraelu

Izrael je razkril prestreženo vsebino telefonskega pogovora, kjer Memduh...

Fides pod lažno presumpcijo, da imamo v Slovenji vladavino prava

Včeraj je Fides sklenil, da na ustavno sodišče vloži...