Levi šesterček z uvrstitvijo Toninove razrešitve na izredno sejo tvega zavlačevanje in neizvolitev, medtem ko jim sam ponuja: “Odstopil bom, ko bosta izvoljeni podpredsednici”

Datum:

Predsednik DZ Matej Tonin je na novinarski konferenci dejal, da se svojega položaja ne oklepa in da bo odstopil. “Odstopil bom nemudoma, ko bosta izvoljeni podpredsednici DZ,” je napovedal. Glasovanje o imenovanju podpredsednic bo skladno s časovnico poteka izredne seje DZ, ki jo bo Tonin predlagal, prihodnji četrtek. Da se z njegovo razrešitvijo z mesta predsednika DZ tako mudi, po njegovem mnenju ne more pomeniti drugega, kot da koalicija sama ne verjame, da bo ministrska ekipa tudi izvoljena in da Socialni demokrati sami ne verjamejo, da bi lahko bil njihov predsednik Dejan Židan izvoljen po tem, ko bi že bila oblikovana ministrska ekipa. Danes je, kot pravi, dobil “kronski dokaz”, da so se v NSi pravilno odločili, da ne vstopijo v to vladno koalicijo.

Predsednik državnega zbora Matej Tonin je ob namerah levega dela strank LMŠ, SD, SMC, SAB, DeSUS in Levice, da razširijo jutrišnjo izredno sejo, na novinarski konferenci izjavil, da za izvolitev novega predsednika državnega zbora ne potrebujemo nobene razrešitve.

Se bo leva koalicija z uvrstitvijo Toninove razrešitve sama ustrelila v koleno?
Tonin bo predlagal časovnico, po kateri bi bile v petek edina točka volitve novega mandatarja za predsednika vlade Marjana Šarca. Takšno časovnico predlaga zato, da ne bi pri tem padli v kakšne časovne stiske, saj se rok za izvolitev mandatarja v drugem krogu izteče v petek ob polnoči, je dejal in dodal, da je to prekluziven rok, ki ga je treba upoštevati.

Nato bi z izredno sejo nadaljevali prihodnji četrtek, ko bi med drugim glasovali tudi o predlogu za imenovanje podpredsednic DZ iz vrst prihodnje koalicije. Za to mesto sta predlagani Tina Heferle (LMŠ) in Monika Gregorčič (SMC). “Nato se bo DZ seznanil z mojim odstopom,” je napovedal.

“Če bo koalicija menila, da to ni ustrezna časovnica, lahko jutri predlaga tudi drugačno. Na njihovih plečih je, če se tako zelo mudi,” je dejal Tonin.

Četrtek je idealen dan za sestavo odborov in komisij ter za volitve novega predsednika državnega zbora
Po predlogu, ki ga bodo danes prejele vse poslanske skupine, bi v ponedeljek in torek nadaljevali z usklajevanjem glede sestave komisij in odborov. Kot je povedal, je gradivo poslal te dni in upa, da večjih težav ne bo, saj so “stvari bolj ali manj matematične” in je sestava odborov vezana na število mandatov ter zato ni veliko manevrskega prostora. Na koncu pa je potrebna tudi koalicijska večina. Tudi Levica bo, je zagotovil, dobila svoje člane v vseh odborih in komisijah. Edina izjema, ki jo je predlagal v osnovnem predlogu, je, da bi v dveh komisijah, ki sta izjemno občutljivi, imeli večino preostali deli opozicije.

Tonin je še pojasnil, da bo v sredo sklical kolegij za novo izredno sejo DZ, ki bi sledila v četrtek po koncu prve izredne seje. Na nadaljevanju prve seje bi torej obravnavali odlok o zvišanju odhodkov Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, odločili o podpredsednicah DZ in se seznanili z njegovim odstopom. Na novi seji, ki bi sledila, pa bi odločili o sestavi odborov in komisij, “ustvarjene bi bile tudi poslovniške možnosti, da še isti dan tudi opravimo volitve novega predsednika DZ”, je pojasnil.

Njihova beseda ne velja niti dva meseca
Da se z njegovo razrešitvijo z mesta predsednika DZ tako mudi, po njegovem mnenju ne more pomeniti drugega, kot da koalicija sama ne verjame, da bo ministrska ekipa tudi izvoljena in da Socialni demokrati sami ne verjamejo, da bi lahko bil njihov predsednik Dejan Židan izvoljen po tem, ko bi že bila oblikovana ministrska ekipa. Danes je, kot pravi, dobil “kronski dokaz”, da so se v NSi pravilno odločili, da ne vstopijo v to vladno koalicijo, saj po njegovih besedah v njej dogovori “ne zdržijo niti dva meseca”. Če bi bilo med bodočimi koalicijskimi partnerji oblikovano neko temeljno zaupanje, bi lahko mirne vesti počakali na to, da se vlada oblikuje, ministrska ekipa postavi, in da na isti dan dobijo tudi novega predsednika DZ, je menil.

Kot je dejal, v času, ko je bil predsednik DZ, ni niti z enim dejanjem nagajal, je pa morda stranke bodoče koalicije zmotilo njegovo stališče v zvezi s statusom Levice. Da bi odpravili kakršen koli dvom glede tega, je danes zaprosil tudi parlamentarno zakonodajno-pravno službo, da o tem pripravi mnenje.

C. Š., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Odstopila vodja ameriške tajne službe

Vodja ameriške tajne službe Kimberly Cheatle je odstopila. Po...

Musk: “Moj sin je mrtev, ubil ga je virus prebujenstva”

Elon Musk je v nedavnem intervjuju delil osebno zgodbo...

Republikanski senator zahteva Bidnovo razrešitev

Republikanski senator Eric Schmitt je pozval vse člane Bidnovega...