Levičarski aktivist Sanjin Jašar ima očitno imuniteto za preprodajo drog – sodnici je priporočil, naj ga pokliče, če bo kaj potrebovala

Datum:

Levičarska aktivista in zagovornika legalizacije konoplje Sanjin Jašar in Tomaž Zagoršak sta po včerajšnjem sojenju na mariborskem okrožnem sodišču odšla brez posledic. Po mnenju sodnice preprodaja prepovedane droge v njunem primeru ne kaže na kaznivo dejanje zoper zdravje, saj sta jo slednja preprodajala zaradi “lajšanja bolečin”. Jašar je sicer znan obraz iz časov mariborskih vstaj proti takratnemu županu Francu Kanglerju, ki pa je o bizarni sodbi na Twitterju zapisal: “Dobil je nagrado za vstaje…”

                   

Pri obtoženih so v preiskavi v klubu Supernova policisti januarja 2016 zasegli 44 sadik konoplje, šest gramov konopljine smole, dobrih šest kilogramov posušene konoplje, 700 mililitrov kreme z vsebnostjo THC, več drugih izdelkov iz konoplje in 13,59 grama prepovedane droge psilocin. Včeraj je tožilka nekoliko modificirala obtožnico, in sicer je iz nje umaknila obtožbo o 13,59 grama prepovedane droge psilocin. Obtožnica tožilke Januše Kušar Rotman je Jašarja in Zagoršaka bremenila proizvodnje prepovedane droge z namenom prodaje.

Sodnica Danila Dobčnik Šoštarič je v začetku sojenja za Sanjina Jašarja predlagala eno leto zaporne kazni z možnostjo, da jo odsluži z družbeno koristnim delom, za Zagoršaka pa eno leto in dva meseca zaporne kazni. Zagovornika, Igor Osim za Jašarja in Robert Pungerl za Zagoršaka, pa sta predlagala oprostilno sodbo, v katero je sodnica na koncu privolila. Sodnico so v oprostilno sodbo očitno prepričala tudi pričanja prič, ki so se eden za drugim zahvaljevali obtoženima za njuno “pomoč pri lajšanju bolečin”.

Sanjin Jašar, Tomaž Zagoršak (Foto: Twitter)

Šoštaričeva je v svojo odločitev obrazložila s tem, da meni, da protipravnost v zadevi ni dokazana, da “ni šlo za kazniva dejanja zoper zdravje, ampak sta obtožena očitana dejanja počela za zdravje ljudi”. Dodala je še, da ni dokazov, da sta prepovedano drogo in konopljo hranila z namenom prodaje.

Sodnica Šoštaričeva si je na sojenju našla novega dobavitelja drog
Jašar je sodnici in porotnicama še pred izrekom sodbe izročil svoje vizitke in pripomnil, da bodo morda kdaj potrebovale kaj od njega in da imajo dovolj visoke plače za nakup izdelkov. Sanjin Jašar, ki je prepričan, da konoplja pri nas ne bo več dolgo prepovedana, je ob koncu sojenja poudaril, da ima sodišče priložnost, da se vpiše v zgodovino: “Včasih so sodili črncem, če so hoteli v del avtobusa za belce, zdaj pa so enakopravni.”

Tožilka je že napovedala pritožbo na sodbo, ki še ni pravnomočna, je poročal Politikis.

N. Š.

Sorodno

Zadnji prispevki

Janša: Prst je uperjen v vas, Nataša Pirc Musar

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša se je odzval...

Četrtkova Tarča je znak, da so odnosi v koaliciji že bili skrhani

Evropski poslanec iz vrst SD Matjaž Nemec je v...

Nika Kovač “fajta” samo tam, kjer se obetajo politične točke?!

Očitno je, da pri Niki Kovač v ospredju ni...

Znan je datum začetka pristopnih pogajanj Moldavije in Ukrajine

Včeraj proti koncu dneva so se veleposlaniki držav EU...