[Javnomnenjska anketa] Velika večina Slovencev meni, da bo Slovenija uspešno predsedovala Svetu EU

Datum:

Čeprav levica vseskozi s pomočjo sebi podrejenim osrednjim medijem prodaja zgodbo o tem, kako naj bi vlada Janeza Janše kršila človekove pravice, pritiskala na medije, kot taka pa naj ne bi bila sposobna opraviti predsedovanja Svetu EU, to očitno le nima tolikšnega vpliva na državljanke in državljane, kot bi si ta morda želela. Rezultati nedavne ankete, ki jo je za Nova24TV izvedla javnomnenjska agencija Parsifal, kaže, da velika večina vprašanih meni, da bo Slovenija uspešno predsedovala Svetu EU – teh je kar 63,9 odstotka vprašanih. 

Slovenija je prvič predsedovala Svetu EU v prvi polovici leta 2008, znova bo na vrsti v drugi polovici leta 2021. Zaradi izjemne zahtevnosti projekta so že začeli priprave, saj morajo pravočasno zagotoviti izpolnitev vseh varnostnih, tehničnih in logističnih zahtev za izvedbo srečanj v Sloveniji ter pripraviti aktivnosti za promocijo Slovenije, je mogoče prebrati na uradni strani vlade.

Večina meni, da bo predsedovanje uspešno
Na vprašanje: “Kako uspešno bo po vašem mnenju predsedovanje Slovenije Svetu EU?” je največji delež vprašanih (51,3 odstotka) odgovoril z “uspešno”, 12,6 odstotka vprašanih pa z “zelo uspešno”. Če združimo odgovora “zelo uspešno” in “uspešno” lahko vidimo, da večina (63,9 odstotka) zagovarja prepričanje, da bo Slovenija uspešno predsedovala Svetu EU.

Glede na to, da je bilo 24,7 odstotka takšnih, ki so odgovorili z “neuspešno” in 4,8 odstotka takšnih, ki so odgovorili z “povsem uspešno”, je bilo skupno 29,5 odstotka takšnih, ki menijo, da Slovenija ne bo predsedovala uspešno. 6,6 odstotka je bilo takšnih, ki glede omenjene tematike nimajo mnenja.

Vir: Parsifal

Če si pogledamo križanje med demografsko in vsebinsko spremenljivko lahko vidimo, da med tistimi, ki menijo, da bo predsedovanje “povsem neuspešno” in “neuspešno” prevladujejo moški. Večji je delež žensk kot moških, ki menijo, da bo predsedovanja Svetu EU v času vlade Janeza Janše uspešno. Največ tistih, ki menijo, da bo predsedovanje uspešno se nahaja v starostni skupini 35-54 let, največji delež tisti, ki menijo, da bo zelo uspešno se nahaja v starostni skupini 55 let in več. Med tistimi, ki menijo, da bo predsedovanje uspešno ima največji delež poklicno izobrazbo, med tistimi, ki menijo, da bo zelo uspešno pa osnovno izobrazbo.

Vir: Parsifal

Metodološki vzorec:
V raziskavo, ki je bila opravljena v obdobju od 15. do 18. junija, je bilo zajetih 708 anketirancev, od tega 50 odstotkov žensk in 50 odstotkov moških. Povprečna starost je znašala 52,4 leta, standardni odklon pa 16,3 leta. Največ anketirancev je bilo iz najstarejše starostne skupine (44,4 odstotka), nekoliko manj je bila zastopana srednja starostna skupina (36,1 odstotka) in najmanj je najmlajše starostne skupine (19,5 odstotka). Največ anketirancev je z dokončano srednjo šolo (32,9 odstotka), sledijo tisti z dokončano višjo, visoko izobrazbo ali več (26,2 odstotka), 22,2 odstotka anketirancev ima poklicno šolo in 18,7 odstotka anketirancev ima dokončano osnovno ali nedokončano osnovno šolo. Največ anketirancev prihaja z vasi ali zaselka (53,2 odstotka), sledi mesto (29,8 odstotka) in manjši kraj (17,0 odstotka). Največ anketirancev prihaja iz Osrednjeslovenske regije (26,3 odstotka), sledita Podravska (15,4 odstotka) in Savinjska (11,8 odstotka) regija.

Sodeč po rezultatih je mogoče sklepati, da ljudje zaupajo obstoječi vladi. To pa po eni strani niti ne preseneča toliko, saj je Slovenija več kot uspešno predsedovala Svetu EU že prvič, ko je bil premier ravno tako Janez Janša. Izkušenj torej ne manjka. Čeprav osrednji mediji vztrajno poročajo negativno in udrihajo čez vlado, ljudje opažajo, da je kljub epidemiji prišlo do pomembnih premikov v korist državljank in državljanov, še posebej viden pa je napredek na področju zunanje politike, ki je doživela pravcati preporod.

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

Trije ustavni sodniki: Večina Ustavnega sodišča je prekoračila zakonska pooblastila!

Trije ustavni sodniki so se ogradili od današnje izjave...

Janša: Nika Kovač vodi Soroševo kampanjo za razkroj Evrope

"Soroševa kampanja Inštituta 8. marec za razkroj Evrope. Formula...

[Video] Čadež: Moje imenovanje na vrh “leve utrdbe” je bilo kot biku pokazati rdečo zastavo!

"Meni uradno očitajo stvari, za katere nimajo nobenih dokazov,...

[Izjava dneva] Ustavni sodnik ima lahko d. o. o., NVO, ne sme pa imeti s. p.?

"Mislim, da bi bilo absurdno trditi, da ima lahko...