fbpx

8. tradicionalni pohod Spoznaj sosednjo vas

Foto: Občina Grosuplje

V nedeljo, 10. junija 2018, je potekal že 8. tradicionalni pohod »Spoznaj sosednjo vas«, ki ga vsako leto pripravi Turistično društvo Tabor – Št. Jurij, v želji da bi kar čim bolj spoznali svoje domače kraje in okolico.

Pohodnike je pot vodila izpred župnijske cerkve sv. Jurija v Št. Juriju do Velikih Lipljen in nato skozi Rožnik še do Malih Lipljen, te kraje pa so nekoliko pobližje spoznali tudi z znanjem in zanimivostim, ki sta jih z njimi delila Tomaž Mustar in Leopold Sever. Pot so nadaljevali do Škocjana, kjer je prav ta dan potekala tradicionalna kulturna prireditev Stati inu obstati, in nato še do Tabora nad Cerovim, kjer pa je vse pohodnike ob zaključku pričakal topel obrok, osvežilna pijača in tudi kratek kulturni program.

Ob prihodu na cilj dobre volje ni manjkalo, pohodniki so najprej skupaj eno zapeli. Vsem zbranim na Taboru nad Cerovim je nato prijazen pozdrav namenil predsednik Turističnega društva Tabor – Št. Jurij Janez Kozlevčar. Prisluhnili smo spletu ljudskih pesmi, ki so jih zapele Suhe češplje iz Gradeža, petje so spremljali zvoki harmonike in kitare, pa tudi igranje na list žage, perilnik, grablje, lončeni bas, procko in glavnik.

Zbrane pohodnike in ostale obiskovalce prireditve je v imenu župana dr. Petra Verliča lepo pozdravil tudi občinski svetnik Janez Pintar. Takole je razmišljal: »Zdaj bodo počitnice, gremo na dopuste, Slovenci bomo šli povsod, na Hrvaško, v Ameriko, celo v Afriko, in ne vem, kam še vse, nikoli pa ne gremo, tako kot vi, v sosednjo vas«. Prav to pa se mu zdi zelo pomembno, da spoznamo tudi sosednjo vas, našo občino, našo Slovenijo. »Vemo vse o slapovih v Ameriki, o gorah v Aziji, o Sloveniji pa vemo premalo,« je dejal in pohvalil idejo in organizacijo pohoda, katerega namen je, kot nam že ime pohoda pove, da spoznamo tudi svojo sosednjo vas, svojo bližnjo okolico. Vsem je zaželel prijetno nadaljevanje popoldneva in da jih bo še naprej povezovalo prijateljstvo.

C. Š.