fbpx

Afganistanci včeraj na Hrvaškem, danes že kršili pravila v Trstu

Afganistanci na pomolu v Trstu. (Foto: Fb)

Kljub prepovedi kopanja na pomolu so se trije Afganistanci po domače, kot v državah tretjega sveta, najprej okopali ob pomolu, nato pa so začeli še čistiti svoja oblačila, ki so jih pred kopanjem razmetali po pomolu.

Pravkar smo prispeli, danes je za nas prvi dan tu. Mislili smo, da je bazen,” je za medije izjavil eden izmed njih. “Prispeli smo iz Hrvaške, odšli bomo na policijo in zaprosili za azil, da dobimo posteljo in se okrepčamo za naprej,” je dodal še drugi za italijanske medije.

Brez težav do Italije
Kljub policijskim enotam ob pomoči vojske na južni meji, mešanim policijskim patruljam na zahodni meji z Italijo in posebni skupini kriminalistov, ki se ukvarja s težavo tihotapljenja, Slovenija še naprej ostaja vstopno dvorišče za migrante v Avstrijo in Italijo.

Migranti brez težav pridejo preko Slovenije do Italije. (Foto: Twitter)

Še več, očitno se migranti in njihovi tihotapci niti ne obremenjujejo s težavnostjo prehoda Slovenije, kot so to dokazali trije Afganistanci, ki so bili še včeraj na Hrvaškem, danes pa so že povzročali težave v Trstu. Nihče izmed njih pa ni niti omenil kakšnih posebnih težav pri prehodu Slovenije do Italije.

Prijeli so jih samo 15
Na območju PU Koper pa so policisti od ponedeljka, 29. julija 2019, od 6. ure do torka, 30. julija 2019, do 6. ure obravnavali 15 oseb, ki so nedovoljeno prestopile državno mejo med Hrvaško in Slovenijo. Policisti PP Ilirska Bistrica so obravnavali 9 oseb, PP Koper 5 oseb in PP Piran 1 osebo.  Sedem oseb je zaprosilo za mednarodno zaščito, druge pa bodo vrnili po zaključenih postopkih. Prav tako policisti PP Ilirska Bistrica obravnavajo državljana Sirije z urejenim statusom v Nemčiji zaradi suma storitve kaznivega dejanja po 308. členu kazenskega zakonika.

Osebe po državljanstvih: Egipt (8), Afganistan (3), Alžirija (1), Irak (1), Turčija (1), Sirija (1).

Več si oglejte na Primorska24