fbpx

Alenka Žagar Slana: Slovenija potrebuje sodoben, evropski zdravstveni sistem

Foto: utrip-ljubljane.si

Alenka Žagar Slana je upokojena zdravnica, ki je bila zaposlena v Zdravstvenem domu Bežigrad. Članica več strokovnih združenj. Je mati treh otrok in babica petim vnukom. In še in še.


Kot zdravnica velikokrat izpostavljate, da si Slovenja zasluži sodoben, evropski zdravstveni sistem. Katere težave so ključne pri nas in kako jih odpraviti?
Slovenija ima evropsko zdravstvo, toda zadnja leta ima zdravstvo kot sistem hude težave. Najprej je treba “sprostiti delo” zdravstvenim delavcem. Popoldne naj zdravniki, sestre in drugi delajo tisto, kar najbolje znajo, skrbijo za bolnike. Cene zdravstvenih storitev morajo biti realne, plačane v 14 dneh tako v javnem kot zasebnem sektorju. Zdravstvena zavarovalnica potrebuje konkurenco, bolniki pa zavarovalne police. Ali kdo ve, če ima zavarovan zlomljen nos, ki krivo zaraste v “krompir”? Zdravstvena zakonodaja mora biti evropsko primerljiva, sedaj ni. Zdravstvo mora biti organizirano in vodeno kot gospodarstvo. Bolniki se naj posvetijo svojim tegobam, zdravniki njihovemu zdravju. Znanje imamo, potrebujemo še čas in sredstva, da bolnikom ponudimo najboljše za njihovo dobro.

Kaj pa oskrba starejših? Zaradi osebne tragedije se vsak dan srečujete s to problematiko.
Oskrba starejših je evropska tema. Evropa je stara, toda prav v Sloveniji z reševanjem zaostajamo. Oskrba starejših je del medgeneracijskega dogovora, da si bomo pomagali od prvega vdiha do zadnjega izdiha. Vsaka starejša oseba ima svojo zgodbo, ko se pridruži tudi bolezen, je ta zgodba toliko bolj komplicirana za družbo in zahtevna za družino, zahtevna psihično, fizično in finančno.

Moža Franceta je zadela huda in obsežna možganska kap poleti 2015. Do tistega dne je živel svoje samostojno in ustvarjalno življenje, po tistem dnevu je popolnoma odvisen od tuje pomoči. Po začetnem šoku smo se kot družina “sestavili”, obiskujemo ga, vozimo na sprehode, prinašamo njegovo najljubšo hrano … Komaj sem čakala pomladnega sonca in prijaznih temperatur. Zima je kruti čas za človeka, ki leži v postelji mesece in mesece. Nikoli se ne pritoži, vesel je vsakega obiska Krke, kjer je delal in ustvarjal zadnja leta. Sedaj, v toplem letnem času, bomo izkoristili vsako lepo vreme!

Ko se “zgodi” taka bolezen, so posledice trajne. Družina se šele zave, v kako neživljenjskih okoliščinah v resnici živi. Vsaka stopnica je odveč, vsa vrata so preozka, kopalnice neprilagojene, postelje neprilagojene, hrana mora biti zadostna, vendar vse pasirano, hranjenje preko žlice nadzorovano in počasno, lahko ima usodne posledice … V domačem okolju je oskrba takega bolnika nemogoča, nudijo jo lahko samo specializirane ustanove. Za Franceta zgledno skrbijo v domu na Škofljici in s tega mesta se jim iskreno zahvaljujem v svojem imenu in imenu otrok, snah, zeta in vnukov.

Se vam zdi, da je Ljubljana prijazno mesto do vseh genaracij?
Ljubljana je “kul”, bi rekli mladi. Ko si mlad, imaš službo, hodiš v šolo, prideš na obisk in oddideš proti domu. Na poti domov stojiš za vsakim vogalom v prometni gneči. V Ljubljani se veliko dogaja, za vsak okus nekaj. To je res in tega sem vesela.

Živeti v Ljubljani je druga pesem! V tem mestu živim preko 50 let, od blizu sem opazovala njegov napredek in v vsakdanji praksi okušam napredek in “napredek”. Na račun količkov vseh dizajnov in parkirnih ur je možno kar udobno spraviti svoje vozilo na želeno lokacijo. Parkiranje je postalo drago in za nekoga, ki avto potrebuje kot delovni pripomoček, omembe vreden mesečni izdatek. Popolnoma nepredvidljivo je, katera ulica bo kateri dan zaprta ali odprta.
Celoten članek preberite TUKAJ