fbpx

Alma Mater Europaea uspešno prehodila prvih deset let delovanja

Predsednik Alma Mater Ludvik Toplak. (Foto: STA)

Alma Mater Europaea – ECM je bila kot samostojna visokošolska institucija ustanovljena leta 2007, prve študente pa je vpisala dve leti pozneje. Te dni obeležuje deset let delovanja ter se pri tem ponaša s po lastnih ocenah najvišjo stopnjo zaposljivosti diplomantov v Sloveniji. V prihodnje med drugim napoveduje razvoj spletnih znanosti.

Leta 2009 je Alma Mater vpisala prvih sto študentov zdravstvene nege in fizioterapije v Murski Soboti. “To je bil čas gospodarske krize, ki je najbolj prizadel prav Pomurje. In prav to je bil izziv, da smo glede na naše poslanstvo mladim, ukaželjnim ljudem v Pomurju ponudili študijske programe za zaposljive poklice,” je na današnji novinarski konferenci v Mariboru pojasnil predsednik Alma Mater Europaea – ECM Ludvik Toplak.

Program uspešno prilagajajo družbenim spremembam
Evropska akademija znanosti in umetnosti jim je leta 2012 ponudila akademski in institucionalni patronat in na podlagi tega se je Evropski center Maribor preimenoval v Alma Mater Europaea – ECM. “V minulem desetletju je AMEU ECM akreditirala in re-akreditirala ter razvila študijske programe dodiplomske, magistrske in doktorske stopnje na področju zdravstvenih ved, zlasti zdravstveno nego in fizioterapijo ter integrativne zdravstvene vede. Soočeni z demografskimi trendi so znanstveniki in strokovnjaki razvili in akreditirali študijske programe socialne gerontologije na vseh treh bolonjskih stopnjah, s posebnim poudarkom na aktivnem in produktivnem staranju,” je pojasnil Toplak.

Šola ima sedež v Mariboru ter enote v Murski Soboti, Ljubljani in Kopru. Med drugim je akreditirala prvo stopnjo študijskega programa spletnih znanosti, v pripravah sta tudi magistrski in doktorski študij spletnih znanosti in kibernetske varnosti. Ponuja možnost študija arhivistike ter plesa z baletom.

Visoka stopnja zaposljivosti
Alma Mater Europaea ima med slovenskimi visokošolskimi zavodi najvišjo stopnjo zaposlenosti diplomantov. Od države pričakujemo, da prepozna in zagotovi v Sloveniji enake možnosti študija vsem državljanom v skladu z ustavo ter da sledi principom bolonjskega procesa, kot so avtonomija z odgovornostjo, kompatibilnost, mobilnost, kakovost, de-etatizacija, racionalizacija in zaposlitvene priložnosti. Le tako bosta mladim generacijam zagotovljena enakopravnost in spoštljiv status v Evropi,” je še izpostavil Toplak.

Obletnico bodo obeležili s slavnostno akademijo v petek, ko bodo pionirje svojih akademskih programov imenovali za častne senatorje. To so Mari Ovsenik na področju socialne gerontologije, Zmago Turk na področju zdravstvenih ved in Božo Kralj za aktivno vlogo v senatu Alma Mater v imenu Evropske akademije znanosti in umetnosti.

H. M., STA