Avstrijski ukrep nižanja otroških dodatkov za delavce iz tujine bi oškodoval številne Korošce

Foto: e-koroska.si

Evropska komisarka za zaposlovanje, socialne zadeve, strokovno usposobljenost in mobilnost delovne sile Marianne Thyssen je kritična do avstrijske namere po zmanjšanju otroških dodatkov za tujce, ki delajo v Avstriji. Ukrep avstrijske vlade bi med drugim oškodoval številne Korošce, ki so zaposleni v Avstriji, živijo pa v Sloveniji.

Namera avstrijskega ministrstva za družino po znižanju otroških dodatkov za tujce, ki so zaposleni v Avstriji, je že na začetku letošnjega leta naletela na velik odpor s strani slovenske in evropske politike. Dodatek bi Avstrijci prilagodili življenjskim standardom države, v kateri otrok delavca, ki je zaposlen v Avstriji, živi. To pomeni, da bi Slovenec, zaposlen v Avstriji, prejemal nižji otroški dodatek kot domačin. Po ocenah naj bi bilo z ukrepom oškodovanih več kot 10 tisoč slovenskih otrok, med njimi veliko Korošcev, ki so priložnost za boljšo službo našli na avstrijskem Koroškem.

Evropska komisarka Marianne Thyssen je dejala, da bo komisija budno spremljala avstrijske poteze in ukrepala, če bo prišlo do tovrstnih diskriminatornih sprememb. Meni namreč, da imajo otroci tujih delavcev pravico do enakega dodatka kot otroci domačinov, ne glede na državo, iz katere prihajajo. Komisija se je pozitivno odzvala že na pobudo slovenske evropske poslanke Romane Tomc (EPP), ki je glede te pereče problematike letošnjega januarja skupaj z drugimi evropskimi poslanci vložila poslansko vprašanje.

Romana Tomc: “Zakonodaja je trenutno neskladna z evropskimi predpisi.”

Skupaj s poslanskimi kolegi iz Madžarske, Slovaške, Romunije in Poljske je Evropsko komisijo povprašala, ali gre v tem primeru za diskriminacijo evropskih državljanov in ali so državljani unije, ki so zaposleni v drugi državi članici in plačujejo enake prispevke kot lokalni delavci, upravičeni do enake socialne obravnave. Tomčeva je dejala, da v Evropskem parlamentu ni pričakovala tako pozitivnega odziva na njeno pobudo glede vprašanja Evropski komisiji o tej diskriminatorni nameri sosednje Avstrije. Pri tem jo je namreč podprlo tudi več evropskih poslancev, prav tako sta nestrinjanje z avstrijskimi predlogi o otroških dodatkih izrazila tudi dva avstrijska poslanska kolega. “Zakonodaja naj bi začela veljati v letu 2019, trenutno pa je neskladna z evropskimi predpisi,” je dejala Tomčeva in pojasnila, da je to pred dvema letoma želela storiti tudi Nemčija, a ji ni uspelo.

Številne Korošce, ki delajo v Avstriji, bremeni tudi neprijazno zapisan sporazum o izogibanju dvojne obdavčitve. Vsakemu slovenskemu delavcu avstrijski davčni organ obračuna akontacijo davka, a slovenski delavec je vseeno davčni zavezanec še v svoji državi. Na podlagi sporazuma se avstrijski davek odšteje od slovenskega, razliko pa mora delavec poravnati v Sloveniji in pri tem prihaja do velikih doplačil.

Avstrijsko družinsko ministrstvo očitke iz Bruslja sicer zavrača, a zaradi neodobravanja njihovih ukrepov s strani poslancev in komisarke EU ter kršitve pogodbe o EU Avstrijci nimajo veliko možnosti za realizacijo ukrepov.

Več si lahko preberete na portalu e-koroška

 • Marcos Kače

  A ne bo noben komentator zapisal, da edino pravilno, da se zniža? Ko gre za slovenske emigrante, takrat ta retorika ne velja? Kako se takemu pojavu reče “paradoks nacionalista”?

  • branči

   a ti ločiš zaposlenega delavca od migranta? bedak rdečuharski!

   • Marcos Kače

    Ojoj, a sem zadel v živo? Si tudi ti en od teh delavcev? Ne razumi me narobe, nič nimam proti takim delavcem.

    Ti pa raje ne verjemi floskulam o tem, da ti ljudje prihajajo k nam, da nebi nič delali in živeli od socialne podpore. No, nič ne bom rekel, tudi taki se najdejo, vendar to bi jaz rekel se najde povsod. Če verjetno pomisliš malo bolje, si tudi sam slišal za koga, ki ga poznaš, ki je izjavil, da dobi isto s socialno podporo in otroškim dodatkom, kot pa če bi delal za minimalno plačo.

    Se pa velikokrat pojavlja ta ideja zabušantskega migranta, zato ker človek lažje sovraži takega človeka, kot pa nekoga, ki pride delat.

    • freedomfighter

     Najbolj paradoksna izjava povprecnega desnicarja…te cefurji nam kradejo sluzbe potem pa v drugem stavku rece te cefurjo so vsi na socialni…sedaj pa naj vsak pri sebi pomisli kako gre to dvoje skupaj pa se vprasajte se a bi vi eadi opravljali nisko placana dela ki jih opravljajo cefurji,migranti…

     • sašo

      Čefurji nam zares ne kradejo služb, kdo je to izjavil ? Čefurju opravljajo službe za rdeče kapitaliste, najslabše, najslabše plačane, prispevki z njihovih plač gredo itak za njihove navlake od familij, prenizka plača pa gre na roke vam komunajzerjem da se lahko naokoli vozite z jahtami in Mercedesi, vse videno s prve roke.

     • freedomfighter

      To kar si ti opisal je kapitalizem fant…meni je vseeno a je moj zaposleni janez ali pa ahmed tisti ki bo bolje delal za manj denarja je moja izbira in temu se rece kapitalizem…ce ti je pa nizkoplacani cefur prevelika konkurenca pa to vse pove o tebi

     • sašo

      Mojster, moja plača je v povprečju 1300 € brez potnih stroškov in malice ;) . Delodajalec je povsem zadovoljen z mano, ampak kapitalističnim debilkotom kot si ti, ni jasno da bo za malo denarja imel malo muzike ;) . Saj ne potrebuje država tepce kot si sam, SLovenec gre pač delat v Avstrijo kjer ga bolj cenijo kot v Sloveniji, ti pa si samo vlači sem bosance za male pare, temu primerno boš tudi imel kvaliteto opravljenega dela , vem s prve roke kako dela SLovenec in kako Bosanec, tudi Avstrijcem je to kristalno jasno ;) .

     • Marcos Kače

      Kake vratolomne ekonomsko-politične miselne skoke tu vidiš. Sdaj so komunisti krivi za nizke plače delavcev. Tako je, ko človek posluša samo Invowars in Bannona.

     • sašo

      Absolutno so komunisti krivi za nizke plače delavcev, kot prvo ste non stop na oblasti, plače so med najbolj obdavčenimi v Evropi, novačite bosanske in šiptarske pritepence kot poceni delovno silo, ki niža standard domačinu . Z napovedjo novih davkov za podjetja podpirate lenuhe in njih socialne podpore, kaznujete tiste ki dejansko delajo .

     • freedomfighter

      Jaz ne govorim kdo bolje dela za koliko denarja jaz trdim da jaz kod lastnik odlocam koga bom zaposlil in za koliko denarja ne da mi boste bedaki vsiljevali sami sebe in ostale le na podlagi ase nacionalnosti…pa se tako kod lastnik podjetja ti povem da mitu o odlicnem slovenskem delavcu ne vrjamem vec ker vidim pri svojih zapopslenih s kom imam vec problemov…ase socialisticne fore kar zase obdrzi jaz v socializem nocem…lepota sveta v katerem zivimo pa je da ce ti ni vsec ena drzava in ljudje v njej se lahko brezproblema odselis v katero drugo drzavo npr. Avstrijo ki jo tako hvalis

     • sašo

      Ti zaposluješ najcenejšo delovno silo, to vse pove o tebi in o tvojih sposobnostih , za polnjenje lastnega žepa,nič več.
      Kot drugo pa me zares zanima pa kaj vsaki polpismeni analfabet lahko odpre svoje podjetje ? Pa ti nimaš osnovne šole dokončane, malo si poglej svoj pravopis človek Božji . Ti nimaš prvega razreda osnovne šole končane kaj šele prvega letnika ekonomske fakultete . Seveda imaš s slovenskimi delavci težave, ker za razliko od tvojih bosanskih hlapcev niso tiho .

     • freedomfighter

      Hahaha no ko bos enkrat probal sam vodit podjetje bos videl da se ti ne bo dalo pravopisno komentirati vsakega polpismenega bedaka kot si ti…pa se ko opravljas druge stvari in med tem pises na telefon pride do napak…drugace pa ti ne mene uciti glede vodenja podjetja v katerem delajo od nizko placanih do visoko placanih predvsem so pa vsi zadovoljni…glede juznakov v podjetju pa delajo tako kot slovenci in tudi placani so enako hocem pa imeti pravico da jaz kot lastnik izbiram kdo bo delal pri meni in za koliko ne pa da mi drzava in bedaki kot ti s svojimi socialisticnimi in nacionalisticnimi idejami serjete po glavi sami pa nimate pojma o ekonomiji poslovanju ali cemurkoli drugem…ni cudno da vsi bezimo iz slo ce pa take neumnosti govorite…ze to da ne ves kako tezko je dobiti dobrega delavca v tem casu pove da nimas pojma ali pa se huje kako tezko je odpustiti slabega delavca ki je zasciten kot severni medved

     • sašo

      Kaj ima zveze vodenje podjetja s tem da se tebi kot ne da ukvarjati s pravopisom ? Človek ki vodi podjetje bi pravopis mogel obvladati spontano, ker bi se naj šlo za razgledanega pametnega človeka. No, v Sloveniji je lahko podjetnik tudi vsaki polpismeni pritepenec z Juga . Če ti vodiš podjetje sem jaz indijanec, cele dneve visiš na Nova 24, verjetno še na Twiterju, Facebooku itd…vodiš ti kvečjemu psa svojega na sprehod, ne pa podjetje . Pa če bi imel podjetje, pa kdo ti brani da zaposluješ kogar koli ? Kateri zakon ? Lahko pa imam jaz svoje mnenje ali kaj za enega klinca misliš da si ti da mi boš to prepovedoval ? Vemo pa zakaj zaposluješ Bosance ( če imaš podjetje ? ), zaradi izkoriščanja, bizgec, pa prenehaj žaliti slovenskega delavca in ga primerjati z bosanskim, ker sem 10 let delal s Srbi in z bosanci pa mi ne serji o tem kakšni delavci so, ker to sploh ni bilo delo kar so oni opravljali . Peri ti možgane dementnemu sosedu, pa še njega boš težko prepričal, zdaj pa bodi dovolj, ker resnično nimam časa ne energije se ukvarjati z analfabeti kot si ti .

     • freedomfighter

      Beh beh zjokaj se budala nerazgledana pojdi malo se postudirat odpri kaksno uspesno podjetje potem bova pa naprej debatirala o tem kaksni delavci so slovenci kaksni bosanci in kaksni srbi…v mojem podjetju so zaposleni dobri delavci pri katerih ne gledamo na nacionalnost…ce pa mislis da dober podjetnik daje prednost delavcem po nacionalnosti me pa ne cudi da si le navaden zaposleni in to bos tudi ostal ker s tvojo mentaliteto ti podjetje propade preden zacnes…uzivaj v svojih socialisticnih ali pa raje nacional socialisticnih anti kapitalisticnih idejah bebcek

   • sašo

    Rdečkarji ne ločijo med zakonitim in nezakonitim, ker za njih te meje ni, delajo kar hočejo v tej državi , a bodo prvi ,po muslimansko NEVERNIKI, ki bodo jebal.i ježa ko bodo SLoveniji zavladali muslimani ;) .

  • sašo

   Bizgec, eno so zakonite migracije z dokumenti in migracije z namenom pošteno delati . Spet nekaj drugega je kar podpiraš ti, nezakonito preseljevanje polpismenih kozojebov, 95 % moških, z rasističnih in kapitalističnih povodov . Paradoksalen si ti, ki si socialistični ateist pa podpiraš naseljevanje MUSLIMANSKE ( ti ateist ) in za KAPITALISTIČNE ( socialist ) potrebe poceni neuke delovne sile , ki bo še sproti posiljevala kolikor se bo le dalo, seveda znova rasistično motivirano, belopolte ženske . V bistvu si zabitek .

 • Soave

  Hja. . . . .dragi moji? Začeli smo – aja, pardon – so pa naši , ali ne ?

 • Waltter

  Se vedno imajo moznost da se preselijo v Avstrijo ter koritijo ugodnosti ki so jim ponujene.

 • pajac debeli

  Ce jim ni prav naj se pa prezaposlijo v Slovenijo. Avstrija ima pravico v svoji drzavi poceti kar hoce.

 • Olga2345

  Kdo bo pa resno jemal komunistično kloako, ki ne ščiti šengenske meje?

 • koza

  hja, kaj pa naši delajo, namreč hčera mi je rekla, ker še ni odločb o drž.štipendijah in “ne morejo vedeti kdo bo imel subvencionirano prehrano” v srednji šoli morajo sami plačevat malico in bodo dobili kao dobropis oz. neke listke jim bodo pisali, če pa ne bodo jedli bodo vseeno morali plačat, torej štipendijo dobijo glede na premoženjsko stanje, če jo je dobil otrok lani, zakaj je ne bi še letos, saj plače pa tudi ne gredo tako gor, le kaj se ovi naši grejo, baje od marca do septembra niso mogli uredit računalniškega programa ali vnosa, nekaj je bilo rečeno po TV, pa baje teh 100 eur nobenega ne ogroža, banda, za priseljence lažnive pa bo vse

  • Steiermark

   Socializem pač, “smo vsi enaki”, vsi revni z 10 % izjemami, ki so si naropali naš denar in so ultrabogataši! Fuj, čefutarsko komunistična golazen, socialističnega zločinsega izvora!

   • koza

    no, ko že omenjaš stari sistem, sem mamo vprašala, če je kdaj dala vlogo za otr.dodatek za mene, ker sta oba bila delavca, pa je rekla, da je 1x, in to da so ji po treh mesecih sporočili, da ukinjajo in je tisto kar je dobila morala vrniti

    • Steiermark

     Meni pa jih sploh niso dali, niti za en mesec….. šele, ko sem se zaposlila v Tujini, sem tam dobivala otroške doklade! Pri nas so bili, namreč, rezervirani za balkance, ki so bili “socialni problem”, medtem ko so v vrtec vozli svoje otroke z mercedesom….

     • koza

      no vidiš, jaz tudi nisem balkanka, smo iz Like, Hrvaška, Perušić, upam, da te nisem zdaj šokirala, mama je edinka, jaz tudi, tak da nismo v Slo delali škode, tak kot tudi zdaj ne, samo me čudi taki odklon do sosedov, ko pa pridejo Slovenci na obisk, so vedno navdušeni nad lepoto ljudi in narave, sorry rada presenetim v pozitivno

     • Steiermark

      Si pa res ena koza, kje sem pa jaz omenjala kakorkoli tebe iz Like oz. Hrvaške ter te imela za balkanko? Kar se pa “odklona do sosedov in Sloencev, ki hodijo k vam na dopust” tiče, pa ni moj problem! Jaz ne hodim na Hrvaško in tam nisem bila od 1991 leta dalje in me hrvaška tudi nebo videla. Na dopuste, od osamosvojitve dalje, ker si sedaj lahko privoščim to, kar si v komunizmo nismo mogli, hodim po Evropi!

 • Franc Šink

  Oblasti naj poskrbijo za primeren standard pa ne bo treba nikomur hoditi garati v tujini.

 • Slovenc

  Kako lahko negdo, ki dela v avstriji in zivi v sloveniji dobi avstrijski otroski dodatek ce pa so otroci v sloveniji in obiskujejo slovenske sole in vrtce? Navadna goljufija. Ni cudno , da bodo zmanjsali dodatke. Po tem takem bi morali ukiniti otroski dodatek za tujce, ki imajo prijavljen stalni naslov v sloveniji…

 • AlojzZ

  Ja, ja. Da slovenska vlada z finančnimi obremenitvami zapira meje za pobeg dobrih delavcev, razumem. Ne razumem pa Avstrijcev, ki jim menda manjka dobrih delavcev???

 • sašo

  Številne Korošce, ki delajo v Avstriji, bremeni tudi neprijazno zapisan
  sporazum o izogibanju dvojne obdavčitve. Vsakemu slovenskemu delavcu
  avstrijski davčni organ obračuna akontacijo davka, a slovenski delavec
  je vseeno davčni zavezanec še v svoji državi. Na podlagi sporazuma se
  avstrijski davek odšteje od slovenskega, razliko pa mora delavec
  poravnati v Sloveniji in pri tem prihaja do velikih doplačil.

  Ta davek je đže želel JJ uzakonit pa je prišlo do upora, ne pozabite tega . Pa obljube po najnižjih cenah goriv regiji, pa so cene rastle v nebo pod JJ .

  • usimoncic

   Še N-tič na tem forumu… Doplačilo davka v Sloveniji je povsem skladno s praksami, ki veljajo povsod po svetu. Ne gre za nikakršno dvojno obdavčitev, pač pa za to, da nekdo, ki živi v Sloveniji, plača tudi davke v Slovenski višini (nekaj v Avstriji, razliko pa doma). Imamo pač visoke davke, višje kot v Avstriji. Jaz se s tem ne strinjam, večina pa očitno se, ker vedno volijo tiste, ki višajo davke.

   • sašo

    Ni res, te dodatne, dopolnilne obdavčitve svoj čas ni bilo, do vlade MIra Cerarja in če je po vsem Svetu ni treba da je to še pri nas. Ljudje nosijo v SLovenijo čisti denar s tujine, niso na socialni podpori doma, pa so na koncu še kaznovani.

    • usimoncic

     Kakšna dopolnilna obdavčitev? Tako je, kot si napisal v prvem postu. Delavec v Avstriji plača davek v Avstriji, v Sloveniji pa razliko med nižjim avstrijskim in višjim slovenskim davkom. Tako imajo urejeno bolj ali manj vse normalne države po svetu. Če pa se hočeš izogniti slovenskemu doplačilu, se moraš znebiti davčnega rezidentsva v Sloveniji, kar efektivno pomeni, da se moraš preseliti v tujino.

     Pa da ne boš mislil, da je to oderuško. To je v resnici zelo prijazno. Obstajajo države, ki so davčno manj prijazne do svojih državljanov. Recimo v ZDA si zavezanec za federalne davke vse dokler imaš potni list. Tudi če delaš in živiš v tujini. Če ti pa to ne paše, se odpovej ameriškemu državljanstvu in vsem ugodnostim, ki pridejo zraven, pa ti ne bo potrebno plačevati ameriških federalnih davkov.

 • sunday

  ja seveda bodo dali manj – razmišljajo tako, zakaj bi plačevali višji otr.dod. kot ga imajo doma, saj, če več dobijo morajo po tem tudi v slo. več plačati – tako, da delavci nimajo manj, ampak jodlarjem več ostane, slo pa tako nihče ne šmirgla, zakaj bi jim omogočali pobiranje davkov od delavcev, ki služijo v avstr.!!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!