“Balkanska posla” v Mariboru: Arsenovičeva koalicija za nadzornike mestnega sveta izbrala vse svoje ljudi

Mariborski župan z liste SMC Saša Arsenović. (Foto: STA)

Prihodnji ponedeljek, 11. februarja, naj bi mariborska občina dobila nov nadzorni odbor. Ta, kot je znano, opravlja nadzor nad upravljanjem občinskega premoženja, nadzoruje namenskost in smotrnost porabe sredstev mestnega proračuna ter nadzoruje finančno poslovanje uporabnikov proračunskih sredstev.

In ali je to sploh mogoče? Za predsednika nadzornega odbora je predlagan dr. Saša Prelič, ki je pred volitvami na veliko podpiral kandidaturo Saše Arsenoviča za župana.

Na januarski poziv občine za nove nadzornike se je javilo kar 15 kandidatov, razgovora se jih je udeležilo 13. Med temi se je komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, ki jo vodi Nataša Rodošek (Arsenovič za Maribor), mestnemu svetu za nadzornike odločila predlagati pravnika dr. Sašo Preliča (kot predsednika), gradbinca Gregorja Ficka (kot podpredsednika), ekonomiste Borisa CokojoFlorijano Bohlin drDušana Lesjaka, strojnika Draga Naberšnika in energetika Božidarja Kastelica, piše današnji Večer.

Kangler pravi: to je sramota!

Predlagana sestava nadzornega odbora je precej razburila opozicijo. “To je sramota, tako tega ne delajo niti na Balkanu. Koalicija je iz nadzornega odbora v celoti izločila opozicijo in bo nadzirala samo sebe. Čeprav smo na volitvah osvojili skoraj četrtino mandatov v mestnem svetu, v nadzornem odboru nismo dobili niti enega samega predstavnika,” je na nedemokratičnost izbire opozoril Franc Kangler iz NLS. Tudi pri sestavi preostalih enajstih odborov in komisij mestnega sveta – komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja​ je bila imenovana že na konstitutivni seji mestnega sveta konec decembra, v njej pa ima večino glasov Arsenovičeva Lista za Maribor – je opozicija potegnila krajši konec.

Franc Kangler (Vir: Twitter)

Zanimivo pa je, da je LPR (Auerjeva Lista za pravičnost in razvoj), ki naj bi bila sedaj koalicijska stranka, na volitvah dobila kar petkrat manj svetniških mest kot recimo NLS, pa je dobila v odborih kar dve predsedniški mesti. Očitno gre za novi prestiž Auerjeve stranke. ​Zanimiv je tudi podatek, da bosta enako število predsedniških mest kot Kanglerjeva NLS dobili tudi Lista Melite Petelin (odbor za gospodarstvo) in Lista mladih. Povezujemo Matica Matjašiča (odbor za mladino, šolstvo in šport), ki sta na volitvah vsaka osvojili le po en svetniški mandat.

Očitno so se na občini imenovanja odborov in komisij lotili bolj po domače in v posmeh demokratičnim načelom. Ampak saj smo od stranke SMC tega že vajeni? Ali pa se motimo?

Več si lahko preberete na portalu e-maribor.si