Birokratski in neživljenjski sodniki ustavili odstrel volkov – kmetje in lovci vse bolj nejevoljni

Foto: iStock

Lovci bodo do konca septembra 2019 iz narave lahko po novem predlogu odvzeli 200 medvedov, ne pa tudi volkov. Na ministrstvu za okolje in prostor, ki bdi nad populacijo zveri, so namreč volka iz odloka o odvzemu zaradi dveh sodb Upravnega sodišča RS izločili. Predlog, ki je bil v javni obravnavi, je sicer predvidel odvzem 11 volkov. “Upravno sodišče namreč v obeh primerih ugotavlja, da razlog družbene sprejemljivosti za odstrel volkov ni dovolj utemeljen.” Odločitev bo zagotovo povzročila veliko hude krvi med kmeti, ki se soočajo z vse večjo škodo na drobnici, in lovskimi družinami na nekaterih območjih, kjer volkovi naredijo že dobršen del načrtovanega odvzema divjadi. Po opažanjih je volkov bistveno več od uradnih ocen, volkovi pa plenijo drobnico že v neposredni bližini človeških bivališč, poročali smo tudi o raztrganem psu.

Osnutek odloka o odvzemu osebkov vrst rjavega medveda in volka, ki je bil do konca julija v javni obravnavi, je v času od 1. oktobra letos do konca septembra prihodnje leto predvidel odvzem 200 medvedov in 11 volkov, a je ministrstvo zaradi dveh sodb upravnega sodišča – prva je bila izdana marca in druga septembra – volka izločilo iz novega predloga odloka. “Upravno sodišče namreč v obeh primerih ugotavlja, da razlog družbene sprejemljivosti za odstrel volkov ni dovolj utemeljen,” so za STA pojasnili na ministrstvu.

Na ministrstvu bodo, glede na to, da je možnost odstrela predvidena v strategiji za upravljanje z volkom, nadaljevali z monitoringom volka, ki kaže, da je populacija v Sloveniji v rahlem porastu in da po strokovni plati odstrel na način, kot so ga izvajali doslej, tega trenda ne ogroža. “Hkrati bomo dodatno preverili vpliv na družbeno sprejemljivost z dodatnimi raziskavami javnega mnenja in stališči prizadetih interesnih skupin,” so še navedli na ministrstvu.

Medvedov je preveč
Tako je zdaj za odločanje na vladi pripravljen le predlog odloka o odvzemu medveda iz narave do 30. septembra 2019. Ta predvideva odvzem 200 medvedov, kolikor jih je predvidel tudi osnutek, ki je bil v javni razpravi. Po predlogu je za odstrel predvidenih 175 medvedov, še odvzem 25 medvedov pa je predviden zaradi izgub (to so povoz in druge oblike smrtnosti). Največ medvedov za odstrel, skupno 150, je predvidenih na osrednjem območju življenjskega prostora medveda. Tako bodo v delih kočevsko-belokranjskega in novomeškega lovsko upravljalskega območja lahko odstrelili 65 medvedov, notranjskega lovsko upravljalskega območja 75 medvedov in zahodno visoko kraškega lovsko upravljalskega območja 10 medvedov. Še 20 medvedov pa je za odstrel predvidenih na robnem območju kočevsko-belokranjskega, novomeškega, zasavskega, primorskega, zahodno visokega kraškega in triglavskega lovsko upravljalskega območja.

Odstrel se izvaja v obdobju od uveljavitve odloka do 30. aprila 2019. Lovci bodo sicer lahko do konca decembra oziroma do konca letošnjega leta odstrelili 140 medvedov.

C. Š.

 

 • luckyss

  Medvedov je dejansko preveč…smo prvi v svetu po številu medvedov na za njih primeren “neobljuden” teren…
  Dejansko se gredo lovci dobesedno komercialno vzrejo medvedov na račun kmetov in podeželskega prebivalstva…
  Glede volkov in risov pa je zadeva drugačna in njih število nikakor ni preveliko, torej odstrel ni potreben…

  Sedaj bi vsak dal ovce aprila v planino, jeseni pa prišel pogledat koliko je jagnjet in če je akumulator od električnega pastirja že crknil..
  Tako to pač ne gre…če se greš resnega ovčarja ali rejca drobnice nasploh, si omisli pastirske pse in bodi redno prisoten pri čredi…če bi rad bil ljubitelj, potem vzgajaj vrtnice na balkonu v domačem bloku..

  Na račun volkov gredo tudi tropi podivjanih psov in pojav šakala..

  • Schemva Miro

   Tokrat se pa hočeš,nočeš moram strinjati s tabo-

 • šmentanamuha

  To pot sem na strani sodnikov. Kdor živi na ozemlju medveda ali volka, mora razmisliti, kakšno dejavnost bo imel. Že sama beseda odvzem iz narave je zavajajoča, saj gre za načrten umor, poboj, uboj, kakor hočete, plemenitih zveri, ki od nekdaj živijo na tem ozemlju in imajo do življenja enako pravico kot mi. Pri napadu na ovce ste pozabili še na ilegalce, ki v svoji preveliki spolni sli ovco tako poškodujejo, da jo je potrebno potem uspavati (usmrtiti, če smo natančni)

  Zakaj to leporečje z besedami in sprenevedanje? Medved in volk sta plemeniti bitji s katerimi bi se morali naučiti živeti v sožitju in smo lahko ponosni, da domujejo prav na našem območju.

  • tonitefalco

   Preveč je volkov kot medvedov. Za uspešni razvoj medvedov je dovolj v sloveniji 350 do 300 medvedov. Volkov pa je tako rekoč najmanj 50 preveč naspram razplodu živali. Sicer že oba resno ogrožata vso drobnico kot tudi pse, ki to drobnico večkrat čuvajo. Da o človeku sploh ne govorimo. Saj prihajajo medvedi že v stajo in v sama dvorišča posameznih hiš in kmetij. In to prihajajo kar sredi belega dneva in si posledično starši večkrat niti ne upajo pustiti otroke ven, da se igrajo. Moramo gledati vsakdanjo na svojo varnost glede teh medvedov, ki se prosto sprehajajo po okoliških hišah ter premetavajo zabojnike z smetmi za iskanjem hrane. V vsakem primeru preveč je medvedov kot tudi volkov.

   • luckyss

    Ti si pa res strokovnjak….sploh veš koliko je po optimističnih ocenah volkov v Sloveniji ?!
    52 ..;))
    In za normalno bivanje medveda v Sloveniji bi jih bilo lahko le kakšnih 25…
    Malo si preberi koliko teritorija rabi medved, ki je za razliko od volka samotar..
    Pa še nasvet…za čuvanje ovac so primerne pasme od kraškega ovčarja, preko šarplaninca do tornjaka, karabaša in podobnih…Zagotovo pa ne nek “štraser purpuri” ;)

    • Feldsilber

     Se popolnoma strinjam z luckyss. Sam sem imel kraševca pa tudi šarplaninca in par takih pri ovcah-noben volk ali medved ne bo prišel blizu. Ampak naši pastirji so preleni in preveliki skopuhi, da bi skrbeli še za pse, raje jamrajo, ko jim gre drobnica pa od zavarovalnice denar vlečejo.

     • Jernej Arko

      mar janca s kože daš pa kosti, mau poslikaš use krvavo na pašniku, pa si sit in plačan. če se vam ne da psa met zravn lohka predvajate volčje tuljenje s auta vsak večer na vs glas pa jih ne bo bliz, razn takle cajt če se ne motm jih bote pa prklical k se parijo.

   • Cucurbita Pepo

    Rdečo kapico si vzel preveč resno.

 • domovina mili dom

  S pretirano zaščito roparic, se zmanjša populacija v prehranski verigi, kar je posledica pokol pašne živine in nevarnosti za okolico naselij.

  • Cucurbita Pepo

   Koliko je registriranih napadov volkov v Sloveniji?

   • oto

    Res je, mnogo več je napadov podivjanih psov, pes pa, kot vemo, je zrcalna slika lastnika…

   • FRANC3

    Če bi volk napadel tvojega cucka bi bilo že to preveč.

  • FRANC3

   Ja, samo žabarji v Lublani tega ne razumejo.
   Oni gledajo volka ali medveda v ZOO in tam jim je lepo.

 • Miha

  Prepovedati vsak odstrel volkov in medvedov pa naj narava sama uredi.

 • Franc Šink

  Še malo pa se bodo “naravovarstveniki, sami pobili med seboj.

 • Cucurbita Pepo

  Vsaj drugi članek v tem mesecu nastrojen proti NARAVI. V prejšnjem ste pisali, da je dreves dovolj :’D bogi novinarji s srednješolsko izobrazbo,…

 • Nšo-či

  Kako žalostoo.

  • samsara

   Ko sem prebral naslov članka med ostalimi članki, sem vedel, da bo tu tvoj komentar ;-)

   • Nšo-či

    Brez besed sem. Izgubili smo stik z zemljo.

    https://youtu.be/9UglUjiJifA

    • samsara

     S poučnim besedilom na koncu videa.

     Razmere v katerih pa zdaj živimo, terjajo in tudi omogočajo nekoliko pospešen ritem ozaveščanja. Odstiranje egovskih tančic, omogočanje svoji pravi biti razvoj in delovanje.
     PS

     “Why is there laughter?
     Why is there joy
     when the world is on fire?
     Since you are clouded in darkness
     should you not seek the light?”

     Dhammapada, v. 146

     • Nšo-či

      Večkrat sem ga že zapisala tu. Pa ga razumejo le izjeme.

      Izjemen PS. Shranila sem ga.

 • Rožle

  Volk pač ni vegeterjanec …

 • Cucurbita Pepo

  Nova24 zagovarja pobijanje zavarovane živali. Prejšnji teden ste pisali, da število dreves na Zemlji narašča in v bistvu v kmetijstvu ni velikih težav,… boste tako kot skrajni levičarji zbrisali tudi ta komentar?

 • Slovenc

  Nehajte siliti v njihovo bivalno okolje pa nebo potrebno nobene zivali ubit. Itak da jokajo lovci ker bo manj zastojn mesa v zamrzovalniku…

  • FRANC3

   Zmedenec.
   Medvedi ali volkovi napadajo živino v oborah ali celo v vaseh.
   Kdo sili komu v njegovo bivalno območje.
   če bi zver napadla tvojo živino (sploh veš kaj je živina) ali pa tvojega otroka, bi pa drugače tulil.

  • lokec

   Tudi na območju Ljubljane so bile nekdaj zveri in je bilo nenaseljeno.
   Torej ste, smo ljudje silili v njihovo bivalno okolje, ter ga zavzeli.

 • lokec

  Morali bi iztrebiti volkove v Sloveniji. Ali vas ni izučilo takrat ko
  je volk pojedel babico in hotel še Rdečo kapico. Hvala bogu, da jih je
  rešil lovec. Zato lovci ponovite to dejanje. Vsa čast dobrim lovcem.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!