Bo minister Zajc prevzel odgovornost za napad na človeka? Pri Ajdovščini medvedka napadla in poškodovala lovca!

Medvedka z mladičem (Foto: Andrej Kapla)

Težave, ki jih povzročajo divje zveri, se v Sloveniji le še stopnjujejo. Po številnih poročilih o napadih volkov na drobnico in živino tokrat poročamo še o bližnjem srečanju lovca z medvedko, do katerega je v torek prišlo v bližini Podkraja v občini Ajdovščina. Lovec se je po navedbah novogoriške policijske uprave medvedki z mladičem približal nevede, ta pa ga je nato ugriznila v nogo ter popraskala po glavi in telesu. 67-letnik je medvedko pregnal s kričanjem in v nadaljevanju sam poiskal zdravniško pomoč.

Težavam, povezanim z napadi različnih divjih zveri, ni videti konca. Potem ko smo pred kratkim že poročali o napadu medveda na človeka na območju Velebita na Hrvaškem, je tokrat do podobnega napada prišlo še v Sloveniji. Po poročanju STA je namreč v gozdu v bližini Podkraja v občini Ajdovščina v torek medvedka napadla 67-letnega lovca, ki je pri tem utrpel poškodbe po različnih delih telesa. O napadu sta bila že obveščena intervencijska skupina zavoda za gozdove ter pristojna lovska družina, ki bosta poskrbeli za ustrezne ukrepe.

S podrobnostmi napada so javnost seznanili novogoriški policisti. Ti so sporočili, da so jih o dogodku obvestili zdravstveni delavci v torek malo pred 22.00 uro. V nadaljevanju je patrulja z zbiranjem obvestil ugotovila, da je do napada prišlo na gozdni cesti Podkraj-Bukovje, kjer je lovec po nekajminutni hoji sedel pod drevo in približno deset metrov stran zagledal medvedko, težko okoli 150 kilogramov, takoj zatem pa je v bližini ugledal še mladiča. Še v istem trenutku je medvedka pritekla do lovca, ga ugriznila v desno nogo ter popraskala po glavi in telesu. Lovec je nato s kričanjem medvedko z mladičem pregnal ter sam odšel na urgenco. Po nudeni prvi zdravniški pomoči so ga že odpustili v domačo oskrbo.

Podkraj pri Ajdovščini (Foto: Wikipedia)

Vrstijo se pozivi k hitrejšemu izvajanju zakona o interventnem odvzemu medveda in volka iz narave
Pri opisanem primeru gre le še za en dokaz, da so se zveri v Sloveniji zaradi zanemarjanja problematike že tako namnožile, da v veliki meri vplivajo na življenja podeželskega prebivalstva. Ti že dlje časa opozarjajo na veliko število napadov volkov na živino in drobnico pa tudi na medvede, ki se svobodno sprehajajo po naseljih in naj bi jih bilo skupno na območju Slovenije že približno 1.500. Vladi Marjana Šarca pa je, kot kaže, za tegobe Slovencev zaradi divjih zveri malo mar, saj problema še vedno ne obravnava prednostno. Junija je bil sicer sprejet interventni zakon, ki med drugim predvideva odstrel 200 medvedov in 11 volkov, a njegovo izvrševanje ne poteka po načrtih. Doslej namreč na njegovi podlagi iz narave ni bil odvzet še niti eden izmed volkov. Posledično je pod vodstvom Sindikata kmetov Slovenije v soboto v Velikih Laščah potekal protest, na katerem so demonstranti med drugim poudarili, da jih je zaradi vse pogostejših napadov zveri že zdavnaj minilo potrpljenje, ter vlado pozvali k hitrejšemu izvajanju zakona o interventnem odvzemu medveda in volka iz narave.

Rajko Golob

 • tohuvabohu

  Medvedka je lovca popraskala po glavi in telesu. Hehehe, še sreča, da ga ni opraskala.
  Zanimivo pa je, da tako poročajo vsi mediji.

  • šmentanamuha

   Tega je popraskala po glavi, onega na Velebitu pa je prijel medved za prst leve roke in ga ugriznil. Res zverinsko.

 • Dr. E.K.

  Če za odstrljenega volka SLS plača dodatnih 500 evrov … kolk dajo pol za medveda 1000 … al pa za zajca vsay 100 …

 • Florijan Poljšak

  Medved je bil na območju, kjer se je to pripetilo že od nekdaj. Sam vem zanje že več kot 50 let. Tam je doma in tam živi s svojo družino. Dostikrat sem sam, pa tudi z znanci naletel na njegove sledi. Že iz poročil je jasno, da je bila tam z mladiči in jih pred ljudmi (edini njihovi sovražniki) branila. Tako naredi vsaka mati.
  Žal pa so razmere prispevale, da se je število teh in drugih zveri povečalo, da hrane zanje ni dovolj in da jo iščejo povsod. Miru v gozdovih nimajo, zato tudi bežijo, vsaj z Javornikov morajo!!!!!
  Sočustvujem s poškodovancem in mu želim hitrega okrevanja! Ni prav, da ga je zver poškodovala, a do neke mere je treba tudi to razumeti. Tam kjer pa zveri zgubijo naravne lastnosti in povzročajo veliko škodo na čredah drobnice, konjih in govedu in celo po vaseh povzročajo nevarnost ljudem ali jih celo napadejo, pa se strinjam, da je treba ukrepati.

  • šmentanamuha

   Aha, torej naj se medvedi in medvedke z mladiči postavijo v vrsto in čakajo, da jih pogumni lovci postrelijo. O kakšnih naravnih lastnostih govoriš In kaj je bilo tu nenaravnega?

   • Florijan Poljšak

    Naravna lastnost zveri je gotovo strah pred sovražnikom in izogibanje. Ljudem se ne približujejo, še manj hodijo v naselja (če je hrane in miru v divjini dovolj).
    V tem primeru ni bilo nič nenaravnega. Medvedka je mati in je branila na svojem terenu svoje mladiče. Morda je le slabo ocenila trenutno nevarnost pred sovražnikom.

    Prečitaj počasi in preudari prej, kot napadeš! Nisi zver.

    • šmentanamuha

     Torej je nekaj narobe v gozdu, ni miru in hrane tudi ne. Sicer pa se medved tudi zelo hitro socializira, kar ni nič narobe. Slovenci se še med sabo ne zmoremo socializirati, kako bi se potem z medvedom.

     • Janez Korenjak

      Kako pa se lahko socializiraš z zmešanimi militantnimi vegani, ki s svojim kultom posiljujejo vse okoli sebe? In z norimi živalovarstveniki, ki bi kmetom radi vsilili zverinjak in “sobivanje”, sami pa še s samim sabo ne znajo bivati, kaj šele s kmeti.

    • Janez Korenjak

     Je zver, je… živalovarstvena. Tista, ki tera svoj ideološki boj zoper kmete že od 1945. Za človeka ji je pač malo mar.

 • samsara

  Kar se küćanovega ministrantskega predsednika tiče, bi ta zagotovo ukrepal, če bi žrtev bil nezakonit vdiralec na slovensdko ozemlje.
  Poznavajoč njegov karakter in pristop, bi proti medvedom najbrž poslal vojaške oklepnike 4×4 (patrije).

 • šmentanamuha

  Medvedka z mladičem je 67-letnega lovca, ki je kar tako hodil po gozdu, morda je iskal onega volka za 500 ojrov popraskala po glavi: “Halo, mene iščeš?” in ta jo je nato odgnal s kričanjem, ne s puško, in se usral v gate. Lovec pa tak. In cela Slovenija zdaj sočustvuje z njim. Mater vam milo.

  • alojz

   Če bi streljal bi ga pa pljuval. Sedaj le žališ.
   Lovci smo disciplinirani. Tam pač ni bilo v plani medveda ustrelit. Je tako težko razumet?

   • šmentanamuha

    Ne, čisto v redu je. To pomeni, da ni potrebno vedno streljat. In medvedka z mladičem ga ni “zverinsko” napadla in sploh ga ni napadla, ampak sta se očitno zaletela drug v drugega, medvedka pa je zbežala že ob kričanju in lajanju psov.
    Sploh pa, lovec hodi po gozdu, kjer so medvedi in potem se čudi, če ga sreča? Ne vem, no. Vesela sem, da sta oba živa in zdrava, malo prestrašena, ampak nič hujšega.

  • Janez Korenjak

   Vpraša kolegica v domu za ostarele Šmentanomuho:
   “Bi ti spala z medvedom za 100€”?
   Pa pravi Šmentanamuha: “Bi, samo nimam 100€.”

   • šmentanamuha

    Pa ne, da si bil ti ta lovec, tc tc tc, lahko bi si mislila. Če boš fejst tečn, bom prišla in te bom z berglo po betici, buksl. Take stare vole obvladamo mimogrede, tud mi pr 120-ih, ker imamo fitnes pr nas, ti pa ne vem, če boš dovolj hiter teku. Pol pa te bova z medvedom v klinču obdelala, da si boš zapomnu za vse večne čase, da šmentane muhe niso navadne muhe. Ti pa si samo navaden star kozel.

 • if

  Aleksandra Pivec, ministrica za kmetjistvo, gozdarstvo in prehrano, na protestu sindikata kmetov v Velikih Laščah: “Pristojni ministrstri in vlada s premierjem Šarcem so odločeni rešiti perečo problematiko. Problematika ne sme postati politični oder, ampak jo je treba prepustiti stroki.”

  Stroka je povedala: “450 medvedov v RS je strokovno določena gornja meja. Sedaj je medvedov več kot 1100.”

  Ministrica je na protestu s svojo izjavo naklepno skrivala svojo impotenco vlade.
  Stroka je izrekla osnovo za ukrepanje, vlada ne ukrepa, torej gre za politični problem.

  Zato naj odstopijo minister za okolje Zajc, ministrica za kmetjistvo Pivec in predsednik vlade Šarec, ker so nekompetentni, razsodnostno impotentni, nesposobni in naklepno ne sprejemajo odgovornosti za stanje.

  • if

   Minister za okolje in prostor Zajc zagovarja svoj neodstop: “Zahteva za odstop je neutemeljena, zavračam jo. Težave so nastale v zadnjih treh letih, ker je sodišče ustavljalo odloke ministrstva o rednem odstrelu in s tem porušilo do tedaj učinkovito državno upravljanje
   medveda in volka. K odstopu me poziva SLS, zelo dolgo je kreirala kmetijsko in okoljsko politiko, kot da sta se medved in volk pojavila v teh štirih mesecih, kar sem minister.

   Minister Zajc je član SMC, v času vlade Mira Cerarja (SMC) je pravosodje vodil Goran Klemenčič (SMC), minister za kmetjistvo in prehrano je bil Dejan Židan (SD).

   • Janez Korenjak

    Zdaj pa krivi sodišče, govedo Zajčevo. Odstrel so na upravnem sodišču zaustavljale nevladne organizacije DONDES, AAG in PIC, ki so v teh letih od države skupaj prejele okoli 6 mio €.

 • Observer

  “Lovec se je po navedbah novogoriške policijske uprave medvedki z mladičem približal nevede, ta pa ga je nato ugriznila v nogo ter popraskala po glavi in telesu.”

  Napaka lovca. Medvedka je bila z mladičem in ga je zavarovala. Mislim, da ste malo preveč histerični oz. za čisto vsak primer hočete okriviti ministra. V tem primeru je kriv nesposoben oz. nepazljiv lovec. Za preveliko število zveri pa je seveda kriv minister in vsi njegovi predhodniki v zadnjih nekaj letih in še ostali akterji v tej zgodbi, ki so pustili, da se zveri razmnožijo tako, da ogrožajo ljudi.

  Agenda 21. Še eno sredstvo s katerim hočejo prisiliti ljudi, da se selijo v mesta in opustijo kmetije? Potemtakem bodo zavlačevali in zavlačevali z odstreli. Kje bodo pa potem mestni “intelektualci” hrano dobili je pa že drugo vprašanje.

  • Andreja Knego

   Kero hrano? Kolkr vem, medvedje in volkovi napadajo predvsem drobnico, ne pa krompir, žita, fižol, riž, banane, sončnice, zelje…! Brez slovenske ovčetine bo človeštvo čist lepo funkcioniralo!

   • šrauf

    Če smo že pri tem, tudi brez banan,riža in celo krompirja,se je ene štiristo let nazaj tukaj shajalo. Praviloma pa se na ternu ,kjer se pase drobnica ne goji poljščin.

    • Andreja Knego

     Tvoj odgovor je brezvezno streljanje v prazno, govorimo o sedanjosti, o tistem, kar danes kupujemo za prehrano!

     • šrauf

      No dobro,danes se v trgovinag kupuje govedina ,ovčetina perutnina,krompir,žita,fižol, riž banane,sončnice,zelje…

   • Janez Korenjak

    Še ena militantna veganka iz kulta lunatičnih socialistov. Če je tebi gensko spremenjena soja iz Kitajske ok, drugim ni. Ovce in “ovčetina” niso vse.

    • Andreja Knego

     Še en pameten “desničar” korenjak (bolj bi rekla desnoročni, če lulček sploh še vstane) iz Potočke zijalke, ki prinese gensko spremenjeno sojo iz Kitajske k razpravi! V 15 letih veganstva je nisem še nikol mela na krožniku!

     Mimgrede, od leta 2004 sem volilka sds-a (ja, niso vsi vegani anti Janša lgbt antifa socialisti), če pa so njen domet taki brihtoli kot si ti, bom resno razmislila o svoji nadaljni podpori!

     • Janez Korenjak

      Ah, še ena veganka 50+, ki jo jebejo hormonske motnje in se ne zna prilagoditi tretjemu življenskemu obdobju. Kar precej vas je teh zblojenih kokoši.

      Svoje prehranjevalne navade zadrži zase, ne vsiljuj drugim pomij, od katerih se lunatikom iz veganskega kulta krčijo možgani.
      SDS ni kult, ampak politična stranka. Samo podhranjeni možgani lahko drugim vsiljujejo svoje prehranjevalne navade in se odločajo, koga bodo volili na osnovi spletnega komentiranja.

     • Andreja Knego

      Preveri sosledje komentarjev, moj odziv prek prvega komentarja je bil splošen, nobenega veganstva oz. siljenja k brezmesni prehrani ni bilo, z “militantnim” veganstvom si začel ti, očitno si ti idiotski primitivni primerek mesojedega kulta (sds ni kult!), ki dobi ošpice takoj ko vidi zametek nekoga, ki se je odločil prenehati podpirati industrijo klanja!

      50 +? Stara sem 39 in nimam s hormoni nobenih problemov niti kakšnih zdravstvenih tegob, kar pa niti ni pomembno.

     • šmentanamuha

      Zastonj se trudiš. Meki curak ma steklino. On rabi drugačne vrste terapijo.

   • Zgornji

    Amennn – še celo Bolje Bo funkcioniralo !!! ! !!!

 • Drago

  Predlagam novo ime, namesto Nova TV, Lovska TV. Novo ime povsem ustreza vsebini.

  • centurion

   Tvoji vsebini in intelektubi ustrezalo prebirat
   Vesti iz Ustanove Lj.Polje.
   Pacient.

   • Drago

    Hvala za pozdrave iz Studenca. Kako ste kaj, pacienti? Dobivate tabletke? Želim vam hitro okrevanje. Ne razumem samo, kaj pomeni beseda intelektuba. Pametna zračnica mogoče?

 • jakob kovač

  Pa medvedka je bila v svojem okolju in medvedke silovito branijo mladiče,če tudi niso ogroženi,minister z tem nima nič,razen da bi moral dati dovoljenje za odstrel volkov,ki delajo daleč največjo škodo,Slovenija pa premajhna da bi imela zveri,ki jih še velike države nimajo.

 • Zoran Šuštar

  Dejanski razlogi za približevanje zveri človeškim naseljem so preveč intenzivno krmljenje, s katerim si lovci zagotavljajo dobičkonosen trofejni lov zveri, in pretiran odstrel srnjadi, ki je glavna hrana zveri. Rejci drobnice, ki je najbolj ogrožena, zahtevajo iztrebljenje medveda in volka, zaščitne ukrepe, ki jih že leta zagotavlja država (ograje, pastirski psi, subvencije itd.), pa zavračajo.

  Tradicionalno vpliven kmečki sindikat spretno izkorišča podporo konservativnih strank in strahuje vlado, sredinske in leve stranke pa molčijo. In slovensko javno mnenje?

  vir: https://animals-matter.com/slovenska-javnost-ne-podpira-odstrela-medvedov-in-volkov/

  Je pa že nekdo zapisal: medevedov je od 800 do 1000, drobnice pa na desettisoče po Sloveniji. V zadnjih 5 letih se je drobnica podeseterila. Zakaj ne omejite število ovc, koz, krav itd., Slovenija jih lahko glede na pašne površine ne more imeti toliko kot jih je sedaj, ko jih je bistveno preveč. Tukaj gre za sistemski problem, streljanje ne bo rešilo ničesar, samo vrglo bo slabo luč na Slovenijo.

  • maksimalno

   Bedak.

 • mara

  Včasih so kmetje delali na kmetiji, imeli živino in se brigali zase….in tudi takrat so bile zveri v gozdu!!! Sobivanje! Danes hočemo imeti ljudje in država vse pod kontrolo in zakoni narave ne obstajajo več…Človek postaja zver, ki pleni in ubija!!! Vrnimo naravo naravi in pustimo, da narava in bitja v njem sami poskrbijo za preživetje. To nakladanje z številkami je samo strašenje ljudi in pumpanje SLS in njenih lobijev.

  • šmentanamuha

   Natančni tako.

 • Robert Pungerl

  Upam, da boste kmalu v stečaju

 • Sandokan

  Predvečerajšnim je lovec napadel medvedko. Sem nekje bral da bo zato potrebno odvzeti 2000 lovcev iz narave.

 • Branko Jadran

  Ah dajte no, zdaj bo pa zajc hodil,ter scitil lovca, to so ze lovske. To se pravi lovec bi bil najbolj varen, kadar se odpravi na lov, da bi bil v nekem oklepniku, na primer v tanku ali vsaj buluzerju

 • Novakec1

  Minister ni nič kriv če koga medved obdela, pa še preveč je pravih ovc, ne sloovc, v slolandiji, čefurska hrana.

 • Novakec1

  Pa dajte se že enkrat v ozadju na skrivaj zment in višek pošlihtat in se ne v prvi bojni črti prepucavat.

 • lokec

  SLS umaknila nagrado 500 evrov za volka!!!
  Hinavska SLS

 • črnaovca

  Da zver poškoduje lovca je pa višek, a ni imel puška da bi se branil. Kaj ima minister pri tem če je človek neroden