fbpx

Bo minister Zajc prevzel odgovornost za napad na človeka? Pri Ajdovščini medvedka napadla in poškodovala lovca!

Medvedka z mladičem (Foto: Andrej Kapla)

Težave, ki jih povzročajo divje zveri, se v Sloveniji le še stopnjujejo. Po številnih poročilih o napadih volkov na drobnico in živino tokrat poročamo še o bližnjem srečanju lovca z medvedko, do katerega je v torek prišlo v bližini Podkraja v občini Ajdovščina. Lovec se je po navedbah novogoriške policijske uprave medvedki z mladičem približal nevede, ta pa ga je nato ugriznila v nogo ter popraskala po glavi in telesu. 67-letnik je medvedko pregnal s kričanjem in v nadaljevanju sam poiskal zdravniško pomoč.

Težavam, povezanim z napadi različnih divjih zveri, ni videti konca. Potem ko smo pred kratkim že poročali o napadu medveda na človeka na območju Velebita na Hrvaškem, je tokrat do podobnega napada prišlo še v Sloveniji. Po poročanju STA je namreč v gozdu v bližini Podkraja v občini Ajdovščina v torek medvedka napadla 67-letnega lovca, ki je pri tem utrpel poškodbe po različnih delih telesa. O napadu sta bila že obveščena intervencijska skupina zavoda za gozdove ter pristojna lovska družina, ki bosta poskrbeli za ustrezne ukrepe.

S podrobnostmi napada so javnost seznanili novogoriški policisti. Ti so sporočili, da so jih o dogodku obvestili zdravstveni delavci v torek malo pred 22.00 uro. V nadaljevanju je patrulja z zbiranjem obvestil ugotovila, da je do napada prišlo na gozdni cesti Podkraj-Bukovje, kjer je lovec po nekajminutni hoji sedel pod drevo in približno deset metrov stran zagledal medvedko, težko okoli 150 kilogramov, takoj zatem pa je v bližini ugledal še mladiča. Še v istem trenutku je medvedka pritekla do lovca, ga ugriznila v desno nogo ter popraskala po glavi in telesu. Lovec je nato s kričanjem medvedko z mladičem pregnal ter sam odšel na urgenco. Po nudeni prvi zdravniški pomoči so ga že odpustili v domačo oskrbo.

Podkraj pri Ajdovščini (Foto: Wikipedia)

Vrstijo se pozivi k hitrejšemu izvajanju zakona o interventnem odvzemu medveda in volka iz narave
Pri opisanem primeru gre le še za en dokaz, da so se zveri v Sloveniji zaradi zanemarjanja problematike že tako namnožile, da v veliki meri vplivajo na življenja podeželskega prebivalstva. Ti že dlje časa opozarjajo na veliko število napadov volkov na živino in drobnico pa tudi na medvede, ki se svobodno sprehajajo po naseljih in naj bi jih bilo skupno na območju Slovenije že približno 1.500. Vladi Marjana Šarca pa je, kot kaže, za tegobe Slovencev zaradi divjih zveri malo mar, saj problema še vedno ne obravnava prednostno. Junija je bil sicer sprejet interventni zakon, ki med drugim predvideva odstrel 200 medvedov in 11 volkov, a njegovo izvrševanje ne poteka po načrtih. Doslej namreč na njegovi podlagi iz narave ni bil odvzet še niti eden izmed volkov. Posledično je pod vodstvom Sindikata kmetov Slovenije v soboto v Velikih Laščah potekal protest, na katerem so demonstranti med drugim poudarili, da jih je zaradi vse pogostejših napadov zveri že zdavnaj minilo potrpljenje, ter vlado pozvali k hitrejšemu izvajanju zakona o interventnem odvzemu medveda in volka iz narave.

Rajko Golob