Medved poškodoval Hrvata na Velebitu, pred najhujšim so ga rešili kar njegovi psi!

Božo Nekič v reški bolnišnici (Foto: Novilist.hr)

S Hrvaške poročajo o napadu medveda na človeka, do katerega je prišlo na območju Velebita. “Medveda nisem slišal ali videl, vse dokler nenadoma nisem zaslišal godrnjanja. Obrnil sem se in medved je že bil na zadnjih nogah. Niti premakniti se nisem uspel in že je bil v treh skokih na meni. V rokah sem imel mobilni telefon in palico. Prvega mi je takoj zlomil, drugo pa ugriznil. Nato je zgrabil palec moje leve roke in ugriznil. Psi so skočili nanj in lajali, poskušali so ga pregnati. Medved se je obrnil in v tistem trenutku sem stekel do najbližjega drevesa ter začel plezati nanj. Nato me je ponovno zagledal in spet začel hoditi proti meni,” napad opisuje Božo Nekić, ki je v bližnjem srečanju z medvedom utrpel različne poškodbe, pred še čem hujšim pa so ga rešili njegovi psi.

S težavami, povezanimi z napadi divjih zveri, se očitno ne soočamo samo v Sloveniji. S Hrvaške namreč poročajo celo o napadu medveda na človeka, do katerega je prejšnjo nedeljo prišlo na območju Velebita. Po poročanju spletnega portala Novilist.hr jo je skupil Božo Nekič, ki je bližnje srečanje z medvedom doživel med sprehodom po gozdu v bližini svoje domače vasi Vratnik. Pri tem je utrpel hude poškodbe. Med drugim ga je medved namreč ugriznil v palec leve roke in mu hudo poškodoval levo nogo, utrpel pa je tudi številne druge ugrize, hematome in praske po različnih delih telesa.

Upokojenec Nekić, ki že več kot teden dni okreva v reški bolnišnici, je prepričan, da sta mu življenje rešila predvsem njegova labradorca z imenoma Nera in Tedi, ki sta bila v času bližnjega srečanja z medvedom z njim v gozdu. Do napada je po njegovem pripovedovanju prišlo v popoldanskem času, le 700 metrov od vasi. “Medveda nisem slišal ali videl, vse dokler nenadoma nisem zaslišal godrnjanja. Obrnil sem se in medved je že bil na zadnjih nogah. Niti premakniti se nisem uspel in že je bil v treh skokih na meni. V rokah sem imel mobilni telefon in palico. Prvega mi je takoj zlomil, drugo pa ugriznil. Nato je zgrabil palec moje leve roke in ugriznil. Psi so skočili nanj in lajali, poskušali so ga pregnati. Medved se je obrnil in v tistem trenutku sem stekel do najbližjega drevesa ter začel plezati nanj. Nato me je ponovno zagledal in spet začel hoditi proti meni,” napad opisuje Nekić, ki ga je medved v nadaljevanju želel zvleči z drevesa ter mu pri tem poškodoval še nogo. Vseeno pa je kmalu obupal, in to predvsem po zaslugi obeh psov, ki sta ga vseskozi napadala in preusmerjala pozornost z Nekića.

Živ je ostal po zaslugi psov in svojih sorodnikov
Potem ko je medved odšel, se je prava agonija za Nekića šele začela. Močno je namreč krvavel, čutil pa je tudi hude bolečine po telesu. Ob tem pa ni mogel poklicati na pomoč, saj mu je medved uničil mobitel. Proti vasi se je tako moral odpraviti kar sam. Ko se je približal hišam, je začel klicati na pomoč. “Na srečo so me slišali moj bratranec Joso Nekić, njegov sin Željko ter vnuka Hrvoje in Josip, ki so pritekli, me zvlekli do avtomobila ter odpeljali do reševalnega vozila. Zahvaljujoč njim in mojim psom sem ostal živ,” je svojo neprijetno izkušnjo opisal Nekić.

Rajko Golob

 • Nata

  Jojmene, no ?? No, saj, politika ima počitnice, pa za zabavo skrbijo – medvedje ??

  • anzek

   Ha, ha, nekam čudna zabava bi bila, če bi se medved spravil na katerega od naju. Kaj pravite?

   • Nata

    Sem brez besed ! Pri meni bi medvedka imela kaj zagrabiti, za vas pa ne vem, koliko vas je v hlačah.
    Šmentana muha pravi, da smo reve. Bojimo se medveda in migrantov.
    Jaz priznam, da se bolj bojim teh , poslednjih. Državo nam bodo na glavo obrnili. . . . . . nas pa medvedje skrbijo ????

 • Zoran Šuštar

  Predno se čudite: na google mapu si poglejte kje leži selo Vratnik, v bistvu na začetku širšega gozdnega področjam deloma pa sega v gozd. Kdo vdira komu na njegovo področje ? Medved človeku, ali človek v medevedova področja ? Drobnico pasejo v jasah ob gozdu, ali celo na posekah v gozdu !Tudi v Sloveniji je veliko takih primerov.

  • šmentanamuha

   Hvala Bogu za en normalen komentar.

  • anzek

   Še en, ki je iz bloka??
   Ko drobnica ne bo popasla jas, se bo le-ta zarasla in tako vse dokler ne bo gozd do vašega bloka!!
   Od kdaj pa je gozd od medveda, volka?? Jaz pa vseeno mislim, da je gozd od lastnika gozda! Če je gozd vaš, potem imejte zveri v svojem gozdu, če je od države, potem naj država svoj gozd ogradi in naj tam redi kar hoče!!

   • šmentanamuha

    “Od kdaj pa je gozd od medveda, volka?? Jaz pa vseeno mislim, da je gozd od lastnika gozda!”

    Mislim, da si s tem vse povedal o svojem intelektualnem dometu.

    • anzek

     če si ti normalna, potem sem jaz papež!!

     • šmentanamuha

      Vem, da je to zate pretežko razumeti.

     • anzek

      Da, da, če bi se butl zavedal, da je butl, da klati neumnosti kot jih vi, ne bi bil butl!!

     • šmentanamuha

      Lej, anzek, tale debata je ušla izpod kontrole. Seveda da cenim kmete in vsakega, ki si pošteno služi svoj kruh, tudi tebe, če si kmetovalec. Ampak ne moremo pobiti za cel gozd živali, ker bi nekdo rad nabiral gobe, drugi kolesaril, tretji gojil ovce. Takšne logike preprosto ne moremo in ne smemo sprejeti. Mislim, da je še najbližje resnici, od kod nenadoma živali v naseljih, dejstvo, da se po naših gozdovih ponoči klatijo trume migrantov, ki vznemirjajo živali, ki dejansko bežijo oziroma se umikajo pred njimi, torej pred ljudmi. Prej so v miru živele v tišini gozda in tudi zdaj teh nočnih vsiljivcev ne napadajo, čeprav so po gozdovih celi tabori ilegalcev. Zdaj so se živali znašle v primežu in zato jih naj pobijemo? Verjamem, da si dober in pošten kmet.

     • anzek

      Pri nas se mora na državni ravni sprejeti, seveda strokovnjaki in ne ljubitelji, koliko teh zveri naš teritorij prenese. Po mojem, pa nisem strokovnjak, meedvedov med 200 in 300, volkov pa mogoče 2 tropa, konec!!

      Dejstvo je, da so k nam med vojno v Bosni prebežali medvedje, tudi volkovi. Dejstvo je tudi, da šakal ni bil nikoli na našem teritoriju, pa so ga neselili.

      Mojemu mlajšemu sinu, ki je bil z našo psičko šarplaninko na Debeli peči pred kakšnemi tremi meseci, je rekel lovski čuvaj, jaz sem bil na Debeli peči tudi po 3 x na zimo, pa ga nisem nikoli srečal, da naj pazi na psa, ker se lahko zgodi, da ga bodo volkovi raztrgali. Menda jih na Pokljuki videvajo velikokrat po 3 ali več skupaj, ljudi se ne bojijo. Prejšnja leta se to ni dogajalo in sumi, da jih je nekdo načrtno naselil. Pa je to rekel za našo psico, ki ima skoraj 60kg. Ampak psi niso natrenirani, nimajo nobenih izkušenj z borbo z drugimi psi, kaj šele z volkom, ki je profesionalec, poleg tega pa ima za seboj trop. Prejšnjo zimo so volkovi v bližini Delnic raztrgali mamo od naše psice.

      Kmetje ne moremo prepustiti zverem, da zavladajo na našem teritoriju, to je jasno kot beli dan. Če zavladajo, je konec tudi s slovenskim narodom, kajti slovenski narod ima korenine na kmetiji!!

      Še nekaj je hudo važno: obeta se nam dolgotrajna vojna, kajti v EU prihajajo moški, katerim je cilj uničiti EU takšno kot je sedaj. Slovenski narod se v takem primeru lahko zanese le na kmečki živelj.

      Mestni ljudje boste v dosti slabši situaciji, ker ste popolnoma pomehkuženi in kot taki nesposobni samostojnega preživetja, pa tudi resursov nimate!!

      Zveri….. so idealen izgovor za uničenje kmeta. Razmislite malo.

     • šmentanamuha

      Še enkrat: verjamem, da si dober in pošten kmet. In ja, tuja vojska je že tu. Klatijo se po gozdovih, vlamljajo v prazne vikende, lovske koče in včasih pridejo kar v hišo, kjer živijo ljudje. Se jih upa kdo postreliti? Ne. Številni tabori ilegalcev po gozdovih zagotovo vznemirjajo tudi divje živali, ki se umikajo pred njimi. Tudi če se pojavi na dvorišču, medved ali volk ne napadeta kar tako zlepa.
      To, kar mislim, da je narobe, je ta jeza in srd, ki ga je zaznati pri kmetih, ki zahtevajo pobijanje divjih živali. To je preveč preprosto in kaže na nerazumen odnos do živali, ki preprosto samo živijo in ne snujejo kakšnega zahrbtnega napada na človeka. Mislim, da boš veliko bolj prestrašen, ko se ti bo lepega dne pred hišo ali v hiši naslikal kakšen migrant ali pa kar cela skupina.
      Se strinjam, da ste na boljšem tisti, ki imate zemljo in jo znate obdelovati. Zato ta situacija zahteva bolj kompleksen razmislek o vzrokih in posledicah in prihodnjih dogodkih. Mogoče so divje živali lahko prej naše zaveznice kot obratno. Ne vem, kdo pri zdravi pameti bi razmišljal o uničenju kmeta. Mislim, da je kmetijstvo največ škode naredila prav SLS.

 • šmentanamuha

  Medved ga je prijel za palec leve roke in ga ugriznil v prst (zelo natančen prijem, če pomislimo na medvedovo šapo) … očitno ni bil lačen. Najprej pa mu je vzel iz roke telefon in ga zlomil (razorožil) in potem še pregriznil tisto palco … evo in že dva psa, ki sta lajala, sta medveda pregnala. Pa kaj je to za ena zgodba? Kaj se greste? Na Balkanu v gozdovih živijo medvedje (tudi pri nas), Dobro jutro.!

  • anzek

   Ko te vaše neumnosti prebiram, se sprašujem, če imate vse koleščke v glavi.

   Kdaj ste s svojim znanjem in rokami kaj pametnega zaslužila??

   Iz bloka je svet videti čisto drugače kot iz vasi, kajne?

   • šmentanamuha

    Neumnosti? Tako piše v članku.

    • anzek

     Takih neumnosti kot jih piševe v zvezi z zvermi vi, jih težko prebiram. Kupite si veliko gozdno površino in redite zveri katere se vam ljubi, kmetom pa pustite, da na svojem posestvu gospodarijo sami. Meso pa jeste??

     Jaz nisem nek velik kmet, ampak 1,5 t mesa pa dam na tržišče, koliko pa vi??

     • šmentanamuha

      Ne jem več mesa in podpiram ekološke kmete. Če ste se naselili na medvedov teren, potem se naučite sobivati z njim. Tudi medved je vesel vašega “pridelka”, če mu ga že ponujate.

     • anzek

      Kakšen medvedov teren, če ima gozd lastnika?? Od kod vam rojijo take neumnosti po glavi?? Takšen izgovor sem že nekajkrat zasledil, pravijo, da ste ga pobrali od novinarjev kur.

      Tudi sam sem zagovornik ekološkega kmeta in ekološkega kmetovanja. Moji jagenčki, vse vrtnine, so bolj ekološki, kot jih vi lahko kupite!!

      O ekologiji in “ekološki pridelavi” se najprej poučite na mestu samem, takrat, ko bodo “ekološki” kmetje svoje vrtnine škropili!!

      Pa jih razumem, ker oni od tega živijo, jaz imam pa to za nadstandard, rabijo pa take naivneže kot ste vi!!

      Poznam kar nakej takih, ki se ukvarjajo s ekološko pridelavo in je ta “ekološka pridelava” daleč od mojih standardov!!

     • šmentanamuha

      Človek Božji, kako naj žival ve, kdo je lastnik gozda?

 • Tobias Schreyer

  Kmetje bodo morali na svoji zemlji poskrbeli sami zase sicer lahko nehaj z drobnico.
  Žal socializma še ni konec saj gospodarijo tisti, ki o tem pojma nimajo , so pa dobro plačani. Volitve bodo pa šele čez tri leta, ko drobnice ne bo več. Kmetje saj niste še vsega ročnega orodja zamenjali s stroji.

 • Anton Zgaga

  Še eden članek o medvedih. kaj je to lovski bilten? Sem prebral, da drobnica v Sloveniji nima perspewktive. Slovenci drobnice v zgodovini nikoli nismo pasli. To so delali stari Vlahi, kateri so včasioh tukaj živeli. Slovenci pa smo poljodelci. Potem so tudi Vlahi nehali biti pastirji in so se z poljedelci Slovenci asimiliorali. Mi smo se od njih učili hiše gradit, oni pa so od nas vzeli jezik in navade. Slovenec je Vlahu prvi pokazal plug in ga učil delati. Vlahi niso radi delali. Rajši so pasli drobnico.

  • anzek

   Prvoselci so si pri krčenju gozda sigurno pomagali z živalmi kot so ovce in koze.

 • Felikss_AH

  Dokaj ošabna reakcija enega komentatorja – – Še eden članek o medvedih. kaj je to lovski bilten” – – Preden se gre s takimi, ne škodi se najprej malo vživeti v situacijo napadenega, namreč lahko se to zgodi vsakomur ki rad lomasti po naravi, ne glede na expertize “strokovnjakov” ki mirijo – da vas medved napade je manj možnosti kot da dobite na loteriji… isto v Avstraliji mirijo glede morskih psov. A ko in če vas doleti taka neloterijska izkušnja, to da ste redka izjema vam v danem trenutku ne pomeni nič.

  OK… imamo volkove, vendar volk ne napada človeka, nikjer ne boste našli takih primerov, filmske storije so pa itak izmišljene. Medved je pa povsem druga zgodba… in kar nekaj nadobudnežev je plačalo z glavo prepričanje da se z medvedom da prijateljsko. Glede medveda bo pač treba lotiti se zadeve resno. Tisti ki se bodo vseeno odpravljali v gozdove, gobarji na primer, nabavite si pepper-spray, veliko močno dozo ki nosi daleč, tako kot jo policije in AntiFa bande uporabljajo… učinke ste menda že videli vsi. Zato je pomembno tole pisanje o napadih… naj se folk zaveda te možnosti.

  Par let nazaj sem sred Tivolija imel zanimivo srečanje “tretje vrste”… dva srnjaka ali srne sta v mogočnem diru zgrmela mimo mene… enega bi se lahko celo dotaknil da se je ustavil in me pogledal v stilu – Hojla, kaj dogaja – a sta izginila še preden sem dojel kaj dogaja. Ko in če se bo kdaj še kakšen medved pojavil sred Tivolija… no ja… uganite… kdo že tako pravi?

  • samsara

   Glede volkov se strinjam, čeprav se z njimi sam nisem srečal, glede medvedov in njihovih srečanj z ljudmi pa bi dodal par lastnih izkušenj, ki so zdaj oddaljene 15-20 let.
   Enkrat sem se peljal z motorjem po gozdni cesti (utrjeni, makadamski), se na neki točki ustavil, na cesti obrnil in v tem trenutku preko nižje obcestne podrasti videl le zgornji del (hrbet) značilno poraščen kot pri medvedih. Žival je bila v za medveda značilnem galopu preko travnate čistine v smeri mimo mene, oddaljena kakih 20m v trenutku opaženja pozjeje pa se je oddaljevala. Bil je nedvomno medved, kar sta pozneje ločeno potrdila dva lokalna lovca, ki sta vedela, da se ta zadržuje tam.
   Naslednji dve ločeni srečanji sta bili z medvedko, s katero sta vsakokrat bila dva mlajša mladiča.
   Obakrat sem bil v neposredni bližini avta, tudi zato, ker sem pred tem slišal in prepoznal določene indice bližajočih zveri (pevič oglašanje mladičev, obakrat lomastenje, ki je vdrugem primeru preplašilo nekaj ptičev-kosov) ter se vrnil bliže avtu. Obakrat so me živali videle, bil je očesni kontakt, a ker sem bil povsem miren, je ob prvem srečanju medvedka skupaj z mladičema, mirno nadaljevala svojo pot mimo. Drugič (druga medvedka) pa je po izstopu iz goščave, na bližnji travnati čistini sredi gozda nemoteno brskala po travi in ovohavala teren. Tudi pozneje, ko so bili že nazaj med drevjem se niso pustili motiti in še nekaj časa kolovratili naokrog. Zalajal je tudi srnjak in to je medvedko neprimetno bolj zanimalo kat pa jaz. Najbližje smo si bili obakrat na kakih 20-25 m.Obakrat je bilo proti večeru. Prvič še dokaj svetlo drugič že polmrak. Četrto srečanje je bilo v že temnejšem mraku, bil pa je mlajši medved, ki je nekoliko šepal. Tudi takrat sem bi v bližini avta, saj sem prdhodno slišal lomastenje in vse skupaj opazoval tudi z daljnoglednom, tako kot obe srečanji z medvedkama in mladiči.
   Brez avta v bližini ne bi bil tako miren a živali niso nakazovale prav nobene agresije, prej nasprotno. Najbrž sta me obakrat medvedki zavohali pravočasno in ni bilo nobenega presenečenja ne nobeni strani. Splet srečnih okoliščin.
   Sem bil pa v tistem obdobju večkrat in precej na tistem koncu, na določeni mikrolokaciji in verjetno sta medvedki vedeli zame in me najbrž tudi že prej kdaj zavohali ali celo videli. Sam sem zaznaval le lomastenje. Zanimive izkušnje. Podobne ima kar precej ljudi.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!