fbpx

Božičnice: Od 30 pa vse do 1287 evrov

Slika je simbolična. (Foto: iStock)

V uspešnih podjetjih in predvsem tam, kjer stavijo na zaposlene in priznavajo njihov prispevek k uspešnosti podjetja, bodo tudi letos ob koncu leta izplačevali nagrade. Te so bodisi v obliki bolj znane božičnice oziroma 13. plače ali pa v obliki drugačnih nagrad oziroma izplačil, povezanih z uspešnostjo podjetja. Vodstva ponekod še niso sprejela odločitev ali pa se še usklajujejo s sindikati. Marsikje pa bodo na tovrstne nagrade preprosto “pozabili”.

Preverili smo, kako je z izplačili v večjih podjetjih
Za Krko, tovarno zdravil, iz Novega mesta, smo že poročali, da bodo božičnico, ki bo izplačana še pred božičem, prejeli vsi zaposleni, brez izjem, in vsi enako, ne glede na višino plače. Božičnice v višini 1287,53 evra bruto bodo deležni vsi zaposleni v Sloveniji, tudi tisti, ki v Krki delajo prek različnih zaposlitvenih agencij.

Skupini TPV bodo tudi letos izplačali nagrado za poslovno uspešnost. Nina Gorjup, direktorica korporativnega komuniciranja, nam je sporočila, da se bodo o njeni višini odločali glede na uspešnost poslovanja v celem letu in ker leto še ni zaključeno, o točnem znesku še ne morejo govoriti. Glede na trenutne rezultate “pa lahko zaposleni v skupini z dobro mero gotovosti pričakujejo, da bo znesek višji kot lansko leto“. Nagrado bodo izplačali skupaj z decembrsko plačo.

Iz podjetja REM Trebnje so nam sporočili, da bodo izplačali eno osnovno bruto plačo v obliki poslovne uspešnosti. Izplačilo bo v začetku januarja 2018.

Iz podjetja Akrapovič so sporočili, da božičnice v standardni obliki, kot jo poznamo, zaposleni ne bodo prejeli. Pri tem navajajo, da so ti vključeni v sistem nagrajevanja, s katerim že nekaj let nadomeščajo božičnico. Ta sistem se je po njihovem mnenju izkazal za dobrega, saj spodbuja storilnost. Dodali so, da zaposlenim v prvih mesecih naslednjega leta izplačajo nagrado glede na njihovo uspešnost pri doseganju ciljev preteklega leta. Nagrada pa je ob dobri oceni uspešnosti zaposlenega lahko višja od njegove plače.

Več na moja-dolenjska.si …