fbpx

Črn madež nad zmago Dermola v Velenju: nepoštena predvolilna kampanja, celoten občinski aparat proti skromnim sredstvom protikandidatov

Peter Dermol (Foto: STA)

Na nadomestnih županskih volitvah v Velenju je zmagal doslejšnji podžupan Peter Dermol, kandidat stranke SD. Medtem ko zmage kandidatov iz stranke SD v Velenju – ki že dalj časa nosi nazive kot so “rdeče Velenje” in kjer je doma bogat šaleški lobi – niso presenečenje, pa izide teh volitev spremlja določen madež v povezavi z možnostmi politične kampanje na javnih mestih.

O tem, da je Mestna občina Velenje kršila 8. člen Zakona o volilni in referendumski kampanji, ki pomeni, da bi morala najkasneje 60 dni pred dnem glasovanja javno objaviti pogoje za pridobitev pravice do uporabe plakatnih mest, smo že pisali.

S tem je Mestna občina Velenje oziroma njena odgovorna oseba opustila dolžno ravnanje, saj ni pravočasno zagotovila možnosti osnovnega informiranja javnosti o kandidatih z možnostjo plakatiranja. Kot smo že pisali, so zaradi tega predstavniki kandidatov za župana Mestne občine Velenje, Darka Koželja (s podporo petih strank) in Benjamina Strozaka (Dobra Država), v ponedeljek na Skupno občinsko upravo SAŠA Velenje vložili pritožbo.

Darko Koželj (Foto: Veronika Savnik)

V luči tega ima tudi nocojšnja zmaga podžupana Petra Dermola močan madež. Po podatkih STA je sicer po prešteti večini glasovnic Dermol prejel 67,21 odstotka glasov. Na drugo mesto z 21,78 odstotka glasov se je uvrstil Darko Koželj iz Gospodarsko aktivne stranke s podporo SDS, NSi, SMC in SLS. Strozak je prejel 12,15 odstotka glasov ob 33,18 odstotni udeležbi.

Volilna tekma je bila nepoštena
Koželj pa je volilni izid primerjal z nogometno tekmo. “Igralci iz tretje, četrte lige smo igrali proti ekipi Barcelone, ki ima veliko denarja, odličnega selektorja. Ob tem smo igrali še na njihovem terenu, z njihovimi sodniki. Smo pa v tem času dobili veliko gledalcev in navijačev. To je bil prvi polčas, upam, da v drugem polčasu gledalce prepričamo, da smo dobra ekipa,” je dejal Koželj. S tem je napovedal, da se bo čez dve leti znova podal v boj za županski stolček.

Predsednik Dobre države Bojan Dobovšek, kandidat za velenjskega župana Benjamin Strozak in predsednik liste Neodvisni Velenje Matej Jenko. (Foto: STA)

Strozak je ocenil, da so volitve odločili tisti volivci, ki so ostali doma. Žal mu je, da se v njegovem programu niso dovolj prepoznali, da bi šli na volišča, ker je v Velenju moč marsikaj spremeniti. Kot je dodal, je z rezultatom kljub vsemu zadovoljen. “V mesecu dni smo dosegli maksimum. Ve se, koliko sredstev smo imeli mi, koliko pa zmagovalec, ki je izkoristil ves občinski aparat,” je še dejal Strozak.

Aleš Ernecl