fbpx

Je šlo za načrtno goljufijo rdečih veljakov? Županska kandidata s pritožbo nad občino Velenje!

Peter Dermol bi postal novi župan Velenja z nepošteno tekmo. (Foto: STA)

Predstavniki kandidatov za župana Mestne občine Velenje na nadomestnih volitvah to nedeljo, Darka Koželja (SDS) in Benjamina Strozaka (Dobra Država) so v ponedeljek na Skupno občinsko upravo SAŠA Velenje vložili pritožbo zaradi nepravilnosti pri uresničevanju določbe 8. člena Zakona o volilni in referendumski kampanji. Na občini namreč niso v zakonskem roku obvestili vse kandidate za župana o možnosti brezplačnega plakatiranja med politično kampanjo.

Mestna občina Velenje namreč ni v roku, ki je določen v tretjem odstavku 8. člena Zakona o volilni in referendumski kampanji, torej najkasneje 60 dni pred dnem glasovanja, javno objavila pogojev za pridobitev pravice do uporabe prej navedenih plakatnih mest. Tako je Mestna občina Velenje oziroma njena odgovorna oseba opustila dolžno ravnanje, saj ni pravočasno zagotovila možnosti osnovnega informiranja javnosti o kandidatih z možnostjo plakatiranja.

Kot smo že poročali, je izbranec za nadaljnje vladanje v rdeči trdnjavi sedanji podžupan in nekdanji direktor TEŠ-a Peter Dermol. Po pisanju medijev ga je vodstvo Holdinga Slovenskih elektrarn s tega mesta odpoklicalo zaradi ugotovljenih hujših kršitev delovnih obveznosti pri oddaji poslov in pri naročanju storitev. Dermol je bil do pred kratkim tudi samostojni podjetnik, ki je svoje podjetje po naključju odprl štiri dni po podpisu 17 milijonskega projekta. Podjetje je odprl tri mesece po tistem, ko je postal predsednik uprave Nogometnega kluba Rudar in ga zaprl še pred iztekom mandata, oziroma tik pred volitvami.

https://twitter.com/SlovenijaVsrcu/status/1313804905317101571

Občinski veljaki v Velenju Dermolu omogočili prednost pred ostalima kandidatoma
S tem je občina oziroma kandidat SD, Peter Dermol, podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana Mestne občine Velenje, zaradi omejitve v enakopravno možnost plakatiranja nedopustno posegel v samo naravo volilne pravice, tako aktivne kot pasivne, ki je ustavna pravica in predstavlja bistvo demokracije ter demokratičnega odločanja.

Pritožbo sta vložila kandidata za župana Velenja Benjamin Strozak (Dobra država) in Darko Koželj (kandidira s podporo petih strank).

Gre za pravico pozitivnega statusa, ki od države oziroma v konkretnem primeru od Mestne občine Velenje zahteva, da nekaj stori za njeno uresničitev. Zato je še toliko bolj pomembno, da bi občina spoštovala zakonodajo na področju izvajanja volilne kampanje in v roku, ki je določen v tretjem odstavku 8. člena ZVRK, omogočila vsem enake možnosti na področju plakatiranja. Tako pa je dejansko zamudila z javno objavo plakatnih mest, kar predstavlja kršitev zakonodaje na področju volilne kampanje.

Občina letos v rdečih številkah
Občina Velenje je vsaj štiri leta prej, leto zaključila pozitivno. V letošnjem letu, pa je ustvarila kar 4,6 milijonov evrov primanjkljaja, saj so bili odhodki občine višji, kakor prihodki. Leto še sicer ni zaključeno, bo pa na koncu vidno, ali bo občini uspelo pokriti skoraj pet milijonsko izgubo. Tam trdijo, da jim bo uspelo.

Luka Perš