Dalja Pečovnik: Direktorica, ki službo nosi v srcu

Dalja Pečovnik, direktorica CUDV Črna na Koroškem

Kmalu po zaprtju bolnišnice v Črni na Koroškem je v isti stavbi vrata odprl center za usposabljanje, delo in varstvo. Leta 1968 je sprejel prvih osem otrok s posebnimi potrebami in skozi pet desetletij zrasel v nepogrešljivo koroško institucijo. Po Sloveniji je center poznan in priznan kot pionir institucionalnega varstva oseb z motnjami v duševnem razvoju, ki je z vpeljevanjem inovativnih idej začrtal smernice razvoja tega področja na državnem nivoju. Ob letošnji 50-letnici delovanja centra se s številnimi prireditvami spominjajo vsega dobrega, kar je ustanova prinesla kraju in regiji, ob tem pa brez premora kujejo načrte za prihodnost centra. O delovanju CUDV Črna, bogati preteklosti, pestri sedanjosti in željah ter izzivih prihodnosti smo se pogovarjali z direktorico Daljo Pečovnik.

Zavod šteje več kot 300 uporabnikov, vendar vsi ne bivajo v centru v Črni na Koroškem. Kakšno je razmerje bivanja uporabnikov po koroških občinah?
Zavod je precej velik, uporabniki so razseljeni po celotni regiji. Na lokaciji v Črni na Koroškem je 165 uporabnikov, medtem ko so preostali v sedmih stanovanjskih skupinah in dveh bivalnih enotah.

Kako se način bivanja v stanovanjskih skupinah razlikuje od življenja v centru v Črni?
V stanovanjskih skupinah so bivalni pogoji precej boljši, saj uporabniki živijo v manjših skupinah. Pri takšnih oblikah bivanja imajo večje možnosti, da sami skrbijo zase, imajo več zasebnosti in intimnosti, poleg tega pa so seveda deležni tudi 24-urne oskrbe.

Nekateri uporabniki hodijo v službo, izpod njihovih rok nastajajo najrazličnejši izdelki, tudi za nekatera koroška podjetja. Kako je videti njihov delovni dan?
Uporabniki delajo in ustvarjajo v varstveno-delovnih centrih, delavnicah pod posebnimi pogoji. Zjutraj ali popoldne gredo v službo in delajo najrazličnejše izdelke, pakirajo material ali opravljajo kakšne storitvene dejavnosti, tudi za podjetja, kot so denimo Cablex, TAB, Tovarna meril.

Celoten članek preberite TUKAJ

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!