Del plazu v Strugah zgrmel v Savinjo

Foto: STA

V Strugah pri Lučah je nekaj po 15. uri del grozečega plazu, ki je nastal po avgustovski vodni ujmi, zgrmel v reko Savinjo. To pomeni zdaj zelo velik,  nevarnost za tamkajšnje krajane, je za STA povedal predstavnik v ujmi prizadetih družin Paul Orešnik.

Dejal je tudi, da so dejansko veliko časa gledali kakšna Savinja bo tekla, in se v zadnjem času sprašujejo, ali bo reka sploh še tekla, če bo plaz v celoti zasul njeno strugo. “Naše hiše so vse bolj razpokane in si ne znamo predstavljati, kakšna bo naša usoda,” pravi Orešnik.

Medtem pa prizadeti krajani Strug v četrtek pričakujejo strokovnjake, da jim posamezno predstavijo, kako sanirati v ujmi poškodovane objekte. Pojasnili jim bodo tudi, kako bo potekala cenitev poškodovanih objektov, na podlagi katere se bodo potem ljudje sami odločili, ali se bodo preselili, vložili sredstva v nadomestno gradnjo oz. se odločili kako drugače. Novembra naj bi se skupaj s podbetonirjem hiš, da ne bodo še bolj propadale in se delala še večja škoda na objektih, ki že kažejo prve razpoke tudi v notranjosti, uredil tudi vodovod.

Orešnik je še dodal, da je trenutno reka Savinja v Strugah zelo visoka, njena struga pa se je zožila, saj so skozi naselje uredili cesto.

Sara Kovač