fbpx

Direktor podjetja Softnet Andrej Boštjančič: V Aziji so še vedno pod pritiski strogih omejevalnih ukrepov

Direktor podjetja Softnet Andrej Boštjančič (Foto: Softnet)

Medtem ko smo se po dveh letih pandemije v Evropi nekako naučili živeti s covidom-19 in  ta trenutno ne ovira našega delovanja, pa povsod ni tako. Vzhodnoazijske države imajo namreč mnogo strožji režim, vezan na ukrepe zaradi covida-19, kot ga imamo pri nas v Evropi. Da vse to posledično v največji meri vpliva na gospodarsko poslovanje, je potrdil tudi direktor Softneta, ki že vrsto let posluje z vzhodnoazijskimi državami.

Poslovanje na Kitajskem se je po popolnem trimesečnem zaprtju toliko spremenilo, da je hkrati v pisarni lahko samo 50 % zaposlenih,” je o poslovanju v azijskih državah povedal direktor Softneta Andrej Boštjančič, ki posluje v 17 državah po svetu. Pojasnjuje, da ukrep izhaja iz previdnosti, da njihovo poslovanje ne bi bilo popolnoma onemogočeno, če bi morali vsi zaposleni zaradi okužb v karanteno. SoftNET je zasebni regionalni ponudnik telekomunikacijskih storitev, ki je bil ustanovljen leta 1996 v Sloveniji. V skladu s svojo vizijo širjenja po JV Evropi in Aziji je SoftNet v teh regijah zgradil najbolj napredno IP omrežje.

Boštjančič trdi, da tovrstno poslovanje predstavlja svojevrsten izziv zaradi pomanjkanja kadra, posledično pa je s tem otežena tudi podpora njihovih podjetjem ne glede na odzivnost in prilagodljivost njihovih zaposlenih. Če nekdo pride v stik z okuženo osebo, karantena v domači oskrbi zaradi njihove politike ni mogoča, naj pa bi bila občutno boljša zdravstvena situacija v ostalih azijskih državah, kot so Filipini, Vietnam in Singapur, kjer po Boštjančičevih beseda uporabo zaščitnih mask zahtevajo samo še v zaprtih prostorih.

Problem je pomanjkanje kadra
Skupna težava tako Azije kot Evrope pa je hudo pomanjkanje kadra predvsem v deficitarnih poklicih, “glede kadra lahko trdim, da je situacija pri njih za odtenek boljša, še vedno pa se spopadajo s to problematiko,” je o tem, kaj se dogaja po svetu, dejal Boštjančič, ki je ravno te dni obiskal Singapur in Vietnam, trenutno pa je na Filipinih.

Podjetje Softnet obeležuje 25-letnico delovanja, pred dobrimi petimi leti so na slovenski trg vstopili kot tretji ponudnik virtualnega mobilnega omrežja oziroma kot sedmi ponudnik mobilne telefonije. Njihova prednost je, da lahko podjetjem, tudi največjim, zagotovijo celostne telekomunikacijske storitve, v celoti prilagojene potrebam posameznega podjetja. Strankam nudijo vso podporo na enem mestu, so hitro odzivni in prilagodljivi. Prisotni so v 17-ih državah: poleg Slovenije še na Hrvaškem, v Srbiji, Bosni in Hercegovini, Črni gori, Severni Makedoniji, Nemčiji, Avstriji, Bolgariji, Romuniji, Albaniji, Rusiji, na Kitajskem, v Singapurju, Vietnamu in na Filipinih. V Sloveniji imajo 18 zaposlenih, po vsem svetu pa več kot 55.

Kitajska ponovno zaostruje ukrepe. (Foto: epa)

Vzhodnoazijske države ponovno zaostrujejo ukrepe
Ne glede na blažje rahljanje strogih ukrepov v vzhodnoazijskih državah so izbruhi v zadnjem času razblinili upanje, da se bo rahljanje ukrepov nadaljevalo. Na Kitajskem smo bili v začetku tega leta priča izredno strogim in za Evropo nepredstavljivim ukrepom, ko je bilo zaradi trde politike v zvezi s covidom-19 na desetine milijonov prisiljenih ostati doma več tednov. Danes pa iz Šanghaja nekateri uporabniki družbenih omrežij poročajo, da prejemajo vladne obroke hrane, kar je povratek na večmesečno zaprtje, v katero so bili prebivalci mesta prisiljeni v začetku tega leta. Poleg tega so uvedli ponovno masovno testiranje, začasni nadzor in zaostrene pogoje cepljenja.

Tanja Brkić