fbpx

Diretor NIJZ Milan Krek prepričan, da smo že na rdečem seznamu: krivulja okuženih je v fazi rasti, prelomila pa se bo šele tedaj, ko bodo ljudje upoštevali napotke stroke!

Direktor NIJZ-a Milan Krek (Foto: STA)

Direktor NIJZ-a Milan Krek, je javnost posvaril, da gre v prihodnjih dneh pričakovati tudi do 165 okužb v enem samem dnevu. Slovenija se je znašla na seznamu rdečih držav, saj je pri nas več kot štirideset okužb na stotisoč ljudi, in sicer zgolj v štirinajstih dneh. Ob tem je še pojasnil, da je krivulja okuženih z novim koronavirusom pri nas v fazi vzpona, zato je zelo težko napovedati, kdaj se bodo številke znova spustile navzdol. Bojana Beović je ob tem bolnišnice pozvala k pripravljenosti ter opozorila na nespoštovanje ukrepov v družbi, zaradi česar bodo v prihodnje potrebni bolj radikalni ukrepi. Ob tem je posebej izpostavila zasebne zabave. 

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek je za javnost sporočil, da je število okuženih v Sloveniji znova v skokovitem porastu, ni pa znano, kdaj se bo krivulja znova obrnila navzdol: “Prelomila se bo takrat, ko bomo začeli resnično upoštevati priporočila in ukrepe, ki so že dolgo znani.” Ob tem se je dotaknil tudi stanja v bolnišnicah, ki je rezultat okužb izpred deset oziroma štirinajstih dni. Tedaj je bilo po njegovih navedbah dnevno ugotovljenih med osemnajst in štirideset okužb v enem dnevu, zato bo čez štirinajst dni verjetno mnogo huje. Danes je bilo namreč potrjenih malo manj kot sto okužb, jutri se stanje lahko še poslabša. Potreba po posteljah v bolnišnicah se bo v bližnji prihodnosti posledično še povečala, poroča STA.

Verjetno bo v prihodnosti potrebno posegati po posteljah, ki so namenjene drugim dejavnostim, kar bi lahko vodilo v ponovno okrnitev nekaterih dejavnosti na področju zdravstva, ki so prav tako ključne za državljane. Vodja vladne strokovne svetovalne skupine Bojana Beović je ob tem dejala, da se morajo na večjo stopnjo širjenja okužb pripraviti zlasti bolnišnice ter izpostavila, da se mnogi ne držijo zdravstvenih ukrepov, pri čemer je imela v mislih zlasti zabave zasebnega tipa, na katerih se zbere več kot deset ljudi: “V to bo očitno treba poseči z bolj radikalnim pristopom pri enakem ukrepu.” Omejitve zbiranja nameravajo bolj strogo nadzirati in izdajati primerne kazni.

Foto: epa

V nedeljo 13. septembra je bilo v Sloveniji opravljenih 1100 testov, na okužbo s koronavirusom je bilo pozitivnih 47, je vlada sporočila na Twitterju. V bolnišnicah se zdravi štirideset bolnikov, devet jih potrebuje intenzivno zdravljenje, domačo oskrbo so jih odpustili šest, umrl pa ni nihče. Po podatkih na sledilniku je trenutno v Sloveniji 833 okužb. Največ aktivnih okužb je v osrednjeslovenski regiji, in sicer 260. Visoko število okužb je tudi v podravski regiji (175) in v savinjski regiji (152). Najnižje število aktivnih okužb pa je v obalno-kraški regiji, in sicer deset. V Ljubljani, kjer je trenutno okuženih 167 oseb, so včeraj potrdili trinajst novih okužb, v Mariboru, kjer je aktivno okuženih 89, pa štiri.

Domen Mezeg