fbpx

Dr. Logar: Epidemiološka situacija v državi se umirja, bolnišnice zaenkrat še polne

dr. Mateja Logar (Foto: STA)

Enajstdnevni lockdown se je očitno obrestoval. Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je sporočila, da se epidemiološka situacija v državi umirja, po njenih predvidevanjih pa se bodo učinki strožjih ukrepov čez teden dni začeli kazati tudi v bolnišnicah. Trenutno so sicer postelje za covidne bolnike v bolnišnicah  zelo zasedene, čez vikend so se morali tudi kar precej usklajevati, da so zagotovili ustrezno oskrbo vsem, ki so zaradi covida rabili bolnišnično namestitev, poroča STA. “Vsak od nas je zelo pomemben člen v verigi prenosov, ki omogoča, da se ta veriga prekine, da ne pride do dodatnega širjenja in se epidemija prične ustavljati,” je poudarila Logarjeva.

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je poudarila,  da v bolnišnice sprejemajo le tiste, ki v resnici potrebujejo zdravljenje, bodisi zato ker se jim je poslabšalo stanje bodisi zaradi tega, ker rabijo dodaten kisik. Logarjeva se zaveda, da bodo prihajajoče prvomajske praznike verjetno mnogi izkoristili tudi za obisk svojcev v tujini ali pa za počitnice na Hrvaškem. Vse je pozvala k spoštovanju ukrepov, ki naj tudi na letovanju veljajo enako za vse, ki niso člani istega gospodinjstva.

Glede samotestiranja dijakov je Logarjeva povedala, da trenutno čakajo dovoljenje Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP), ki validira teste. Zaključena naj bi bila v nekaj dneh, tako da bi lahko v petek imeli izobraževanja glede testiranja na šolah, potem pa bi se lahko začeli dijaki samotestirati. Kar se tiče cepljenju maturantov je pojasnila, da če se ne bodo odločili za cepljenje v petek, dodatnega termina za cepljenje v spomladanskem delu ne načrtujejo. Glede morebitnega dodatnega termina za cepljenje maturantov pred jesenskim rokom mature pa še niso govorili. Poudarila je, da so maturante dodali k prednostni skupini za cepljenje zlasti iz sociološkega stališča, ker je matura v življenju zelo pomemben dogodek in je pomembno, da je dijak v tem času osredotočen na maturo, ne pa na to, kako bo opravljal maturo ob morebitni okužbi ali karanteni. Strokovna skupina je sicer tudi izdelala priporočilo za izvedbo mature pri tistih, ki bi bili v tistem času v karanteni. Tako je predvideno, da bodo šli 24 ur pred izpitom na PCR test in če bo negativen, bodo lahko opravljali izpit po posebnih pogojih. Kako bo potekala matura za maturante, ki ne bodo cepljeni, svetovalna skupina zaenkrat še ni razpravljala.

Krvni strdki so zelo redek neželen učinek
Logarjeva je tudi še pojasnila, da se po cepljenju s cepivom AstraZenece strdki pojavijo v štirih primerih na milijon cepljenj, kar pomeni, da gre za zelo redke neželene učinke. Pogostejši možni težavi sta glavobol in povišana temperatura, a pri večini izzvenita v 24 do 36 urah po cepljenju in ne puščata nobenih trajnih posledic. Glede skrbi maturantov o morebitnih stranskih učinkih cepljenja pa je dejala, da ima vsako zdravilo, tudi cepiva določene neželene učinke. Če bi cepivo AstraZenece primerjali z denimo aspirinom, ki je v prosti prodaji, se pokaže, da lahko slednji povzroči krvavitve in rane na prebavilih in to bistveno pogosteje, kot se zgodijo resni neželeni dogodki pri cepljenju.

Število pacientov, ki zaradi okužbe s covid-19 potrebujejo bolnišnično oskrbo, ostaja visoko
Včeraj je bilo v Sloveniji opravljenih 1.605 PCR testiranj in 6.576 hitrih antigenskih testov. S PCR testi je bilo potrjenih 234 novih okužb. 7-dnevno povprečje okužb po danes objavljenih podatkih NIJZ znaša 785, včeraj je znašalo 792, v soboto pa 801. Na ravni države 14-dnevna incidenca še vedno ostaja visoka, znaša 562,9. 7-dnevna incidenca na ravni države znaša 261,6. 14-dnevna in 7-dnevna incidnca ostajata najnižji v Obalno-kraški regiji, najvišji pa v Primorsko-notranjski regiji. Število pacientov, ki zaradi okužbe s covid-19 potrebujejo bolnišnično oskrbo, žal, ostaja visoko. Skupaj se v bolnišnicah zdravi 652 pacientov, 21 več kot včeraj. Na intenzivni terapiji se danes zdravi 157 pacientov, 3 več kot včeraj oziroma 6 več kot v soboto. Če ste se testirali na novi koronavirus, lahko svoj izvid preverite prek portala zVEM. Za dostop potrebujete kvalificirano digitalno potrdilo, sporoča NIJZ. Portal zVEM ponuja tudi varen dostop do vseh storitev eZdravja (eRecept, eNaročanje, Centralni register podatkov o pacientu).

Sara Bertoncelj