fbpx

Dvig najvišje slovenske zastave je kazalnik prebujanja slovenske narodne zavesti

Župan Šmarjeških toplic Marjan Hribar, predsednik Borut Pahor, obrambni minister Matej Tonin, in Lojze Peterle na počastitvi 30. obletnice Slovenske garde ob dvigu zastave (Foto: Kabinet predsednika države)

26. junija 2021 se je v Šmarjeti odvijal slovesni protokolarni dvig največje slovenske zastave, ki so jo ceremonialno dvignili člani garde Slovenske vojske. Ob dvigu največje zastave v Sloveniji je bil prisoten tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je v svojem govoru izpostavil, da je zadnje čase med Slovenci čutiti, da nacionalni ponos narašča, kar se pozna tudi po dvigovanju slovenskih zastav.

“Verjetno je zato bil potreben nek čas, ne nazadnje govorimo o spremembi simbolov – temeljnih – zastava, grb, himna. Vse to so postali državni, ne samo narodni simboli. Tudi novi. Mislim da je in nova generacija in nekako malo manj sramežljivosti in zadržanosti, ki je sicer značilna za slovenski značaj, ko gre za izkazovanje nacionalnih, domoljubnih čustev. Vse to prispeva k temu, da je zastav vse več,” je na vprašanje, ali lahko govorimo o renesansi slovenskega nacionalnega ponosa, za Nova24TV povedal predsednik Borut Pahor.

Pomembno vlogo pri grajenju nacionalnega ponosa predsednik Pahor pripisuje tudi športnikom, “ki navdihujejo ljudi, da izkazujejo svojo pripadnost državi, domovini z vihranjem zastav na športnih prireditvah”.

V številčnosti je pogum
“Jaz ne bom nikoli pozabil trenutka, ko smo v Stožicah, mislim, da je bilo odbojkarsko prvenstvo v enem trenutku, ko se je pela slovenska himna in so bile zastave v zraku, doživeli situacijo, v kateri je organizator tvegal in počasi znižal ton himne, zato da bi se slišalo petje ljudi. In mislim, da ni bilo nikogar takrat v dvorani, ki ga to ne bi absolutno prevzelo. Jaz sem takrat prvič doživel, da je 12 tisoč ljudi pelo na glas slovensko himno, in sem rekel: “Od tega trenutka nič več ne bo tako, kot je doslej bilo,” in vidi se v Planici, vidi se po kolesarski dirki po Sloveniji, vidi se tudi na drugih prireditvah, ne samo športnih, tudi kulturnih in drugih, da ljudje radi pokažejo svojo pripadnost tudi z zastavo,” je pripovedoval predsednik Pahor.

Pri tem je predsednik Pahor za Nova24TV izpostavil, da mnogi Slovenci veliko lažje pokažejo svoj nacionalni ponos, če vidijo, da enako počnejo tudi drugi. “Mislim, da tudi s takimi postavitvami zastav, kot je ta, ki so velike in impozantne, pripomoremo k temu, da to ne bo vzeto kot nekaj posebnega, če se izkazuje zadovoljstvo z zastavo, ampak kot nekaj samoumevnega, kar v mnogih tradicionalnih družbah in državah tudi že velja.”

Bujenje nacionalnega ponosa pri Slovencih veseli tudi obrambnega ministra Mateja Tonina. “Izjemno, krasno, tega se veselim. Še posebej, ker to raste spontano, brez kakršnekoli prisile in je to resnično slovenski simbol, ki povezuje vse, ki povezuje leve, desne, zgornje, spodnje, skratka vse državljane in sem vesel, da imamo nek simbol, ki nas resnično vse povezuje in združuje,” je za Nova24TV komentiral Tonin.

Ivan Šokić