fbpx

Ekosistemi: Ne samo v podjetju, tudi Cerar in Majcnova sta očitno še na dopustu

Požar v Zalogu, 20. julij 2017. (foto: MD, moja-dolenjska.si)

Na območju Zaloga v občini Straža je še vedno 5.000 kubičnih metrov ožganih odpadkov po katastrofalnem požaru ob koncu julija 2017. Lastnik podjetja in direktor sta obljubljala takojšnjo sanacijo, vladni predsednik in ministrica pa tudi takojšnje rešitve. Po devetih mesecih se kaže, da stvari ne potekajo dobro, inšpekcija jih je nazadnje obiskala 31. januarja, vendar jim v dveh mesecih ni vročila še niti odločbe. Kriminalistična preiskava o vzroku požara še ni končana, prav tako ni sodne preiskave v primeru kazenskih ovadb, ki so jih na novomeško okrožno državno tožilstvo vložili novomeški kriminalisti. MOP je podjetju sicer odvzel OVD, vendar bo o tem odločalo še sodišče. Hkrati se v Zalogu pojavlja z Ekosistemi povezano podjetje CEP iz Celja, o katerem pa vsi molčijo.

Občinski svet občine Straža je na ponedeljkovi izredni seji sprejel dopolnitve Občinskega podrobnega prostorske načrta za gospodarsko cono v Zalogu. Svetniki so po navedbah straškega župana sprejeli tudi sklep, po katerem bosta na območju gospodarske cone v Zalogu izvzeta kakršna koli obdelava in skladiščenje odpadkov, ki ne nastanejo na območju te cone. Novih okoljevarstvenih dovoljenj za obdelavo odpadkov in njihovo skladiščenje pa na tem območju ne bo možno več pridobivati. S tem naj bi podjetju Ekosistemi onemogočili takšno delovanje, kot so ga izvajali v Zalogu.

Še vedno 5.000 kubičnih metrov odpadkov
Na območju Zaloga je sicer še vedno približno 5.000 kubičnih metrov odpadkov, ki jih podjetje Ekosistemi po požaru, ki je bil 20. julija lani, še ni odstranilo. Po navedbah Gregorja Kovačiča, direktorja Ekosistemov, zdaj čakajo, da bodo te odpeljali na sežig v tujino. Edina, ki dovoljuje takšen uvoz, pa je sosednja Hrvaška in zdaj čakajo na hrvaško uvozno dovoljenje. Po Kovačičevih navedbah naj bi odpadke odstranili najkasneje do avgusta 2018. Spomnimo, sprva so obljubili, da bodo odpadke odstranili do konca leta 2017. Takrat so omenjali izvoz pogorelih odpadkov v Avstrijo in celo na Slovaško.

V devetih mesecih stvari torej niso rešili, zdaj so Stražani priča novim obljubam.

Podjetje vložilo tožbo na Upravno sodišče RS
Agencija RS za okolje (Arso), ki deluje pod okriljem ministrstva za okolje in prostor, ki ga vodi Irena Majcen (iz vrst stranke DeSUS), je podjetju Ekosistemi s sedežem v Celju odvzela okoljevarstveno dovoljenje (OVD). Pred časom so za naš portal zatrjevali, da je odvzem dokončen. Vendar pa se je izkazalo, da temu ni tako, podjetje je zoper odvzem vložilo tožbo na Upravno sodišče Republike Slovenije, ki stvari lahko še bistveno spremeni in podjetju okoljevarstveno dovoljenje tudi vrne. Vprašanje je namreč, ali so bile v postopku odvzema dovoljenja storjene kakšne napake. Glede na znana dejstva in povezave Majcnove ter preostale politike je vse možno.

Več na moja-dolenjska.si …