fbpx

Evropska poslanka Romana Tomc na pogovornem večeru v Polzeli: Slovenija ima na področju črpanja evropskih sredstev ogromno neizkoriščenega potenciala

Foto: SDS

Vlada pravi, da je pri črpanju uspešna. Vendar je vse odvisno od tega, iz katerega zornega kota pogledamo. Razlika je namreč med tem, koliko projektov je prijavljenih, in tem, kateri so tudi uspešno izpeljani in zaključeni. Slovenija ima na tem področju ogromno neizkoriščenega potenciala,” je izpostavila evropska poslanka Romana Tomc na pogovornem omizju v Polzeli, na katerem je tekla beseda o domačih in tujih temah.

Evropska poslanka je predstavila svojo karierno pot in delo v prvem mandatu Evropskega parlamenta. Izpostavila je svoje delo na področju sociale in poudarila, da lahko Evropska unija države na področju sociale usmerja in jim daje napotke, a ureditev socialnega sistema ostaja v rokah držav članic in njihovih nacionalnih vlad. Spremembe na socialnem področju v Sloveniji so po njenem nujne, naloga pa je v rokah Vlade Republike Slovenije. Sistem je nepregleden in preveč zapleten, da bi ga koristili le tisti, ki si to res zaslužijo, in ne tisti, ki se znajdejo.

Kot enega izmed večjih dosežkov je izpostavila postopek, ki ga je na njeno pobudo proti Avstriji sprožila Evropska komisija: “Avstrija je namreč sprejela diskriminatorno zakonodajo, s katero je Slovencem, zaposlenim v Avstriji, znižala otroške dodatke. Zato sem sprožila akcijo, ki so jo podprli tudi številni poslanski kolegi in ki se je že obrestovala. Avstrija je s strani Evropske komisije prejela opomin in če ne bo ustrezno ukrepala in diskriminatorne poteze preklicala, bo prejela tudi kazen.

Gostje so se dotaknili tudi neuspešnosti Slovenije pri črpanju evropskih sredstev. “Vlada pravi, da je pri črpanju uspešna. Vendar je vse odvisno od tega, iz katerega zornega kota pogledamo. Razlika je namreč med tem, koliko projektov je prijavljenih, in tem, kateri so tudi uspešno izpeljani in zaključeni. Slovenija ima na tem področju ogromno neizkoriščenega potenciala. Pomembno je, da sledimo primerom dobrih praks v drugih državah in se iz njih kaj naučimo.

V zaključnem nagovoru je evropska poslanka Romana Tomc poudarila, da se je pomembno zavedati, da je “naša prihodnost v povezani Evropski uniji, ki ohranja našo kulturo in vrednote”. “Tudi zato so prihajajoče evropske volitve tako zelo pomembne!”

C. Š.