fbpx

Furs nakazal skoraj 37 milijonov evrov pomoči

FURS (Foto: STA)

Finančna uprava Republike Slovenije (Furs) bo danes nakazala mesečni temeljni dohodek za 32 tisoč upravičencev in delno povrnjeni izgubljeni dohodek zaradi karantene ali obveznosti varstva otrok za letošnji januar – tega bo prejelo 1400 zavezancev. Skupaj gre za skoraj 37 milijonov evrov nakazil, so sporočili s Fursa.

Vlada je 23. decembra lani s sklepom podaljšala veljavnost ukrepa pridobitve izredne pomoči v obliki mesečnega temeljnega dohodka do 31. marca. Omenjeni ukrep se nanaša na samozaposlene osebe, družbenike in kmete, ki so bili registrirani za opravljanje dejavnosti najmanj od 1. septembra lani do uveljavitve petega protikoronskega zakona (24. oktober lani) in dejavnosti zaradi posledic epidemije covida-19 ne morejo opravljati ali jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu tudi po zaključku epidemije. Če so vlogo vložili do konca januarja za ta mesec, bo na njihovih računih denar danes.

Samozaposlenim, družbenikom in kmetom v primeru karantene ali obveznosti varstva otrok od januarja do marca pripada tudi od 250 do 750 evrov, a samo, če ne bodo zaprosili za mesečni temeljni dohodek. Ukrepa se namreč izključujeta.

Mesečni temeljni dohodek bodo danes prejeli tudi verski uslužbenci, ki so v skladu s sedmim paketom protikoronskih ukrepov zaprosili za ta dohodek za obdobje od oktobra do decembra lani. Vlada je sicer 14. januarja s sklepom podaljšala ukrep do konca marca, so še dodali na Fursu.

Temeljni dohodek je v skladu s petim protikoronskim zakonom za samozaposlene določen v višini 1100 evrov mesečno oz. 400 evrov manj za samozaposlene v kulturi. Za kmete, ki so oproščeni plačila prispevkov delodajalcev za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, znaša izredna pomoč 940 evrov na mesec. Verski uslužbenci lahko medtem v skladu s sedmim protikoronskim zakonom prejmejo po 700 evrov mesečno, še poroča STA.

Sara Kovač