Bliže mu je JLA: Kriminalno nespoštovanje Dnevnikovega novinarja Potiča slovenskega državnega simbola!

Datum:

“V tem primeru gre za vprašanje spoštovanja nekega simbola. Gre za nespoštovanje nečesa, kar bi moralo biti v državi nedotakljivo,” je za primer skrunitve slovenskega državnega grba s strani režimskega “pisuna”, sina JLA oficirja in jugonostalgika Zorana Potića, dejal neimenovani ugledni pravni strokovnjak. 

Ugotovili smo, da ima režimski novinar Zoran Potič na svojem profilu na Twitterju potvorjen državni grb, kar je zelo povedno, verjetno tudi kaznivo in zrelo za sodišče. Je pa zagotovo to, da kaže na nespoštovanje slovenskih državnih simbolov in s tem na sam odnos do domovine. Zakon iz leta 1994, za tovrstne kršitve sicer predvideva kazni v tolarjih. Po navedbah neimenovanega pravnega strokovnjaka le-ta še vedno ostaja v veljavi, zneske pa je mogoče iz tolarjev pretvoriti v evre. Obenem je v njem jasno navedeno, da se z “denarno kaznijo kaznuje fizična oseba, če uporablja grb v obliki ali z vsebino, ki je v nasprotju z Ustavo RS oziroma s tem zakonom”. Govora je seveda o Zakonu o grbu, zastavi in himni Republike Slovenije ter o slovenski narodni zastavi (ZGZH).

Pravni strokovnjak je situacijo komentiral sledeče: “Tako ali tako je koristno objaviti ta zakon, da se vzame na znanje. Ključna poanta ni, da bo ta novinar kaznovan, ampak to, da je družbenokoristno takšno stvar objaviti. Dvomim pa, da bi šlo to pri katerem našem sodišču lepo skozi, glede na to, kakšne so te “črkobralke”. Če bi pravna država delovala kot je treba, pa bi moral odgovarjati za svoje ravnanje.” V takšni situaciji bi morala biti indicirana ovadba, stvar pa bi nato pristala v rokah neke “nepristranske” tožilke, ki bi stvar zavrnila. Težava je namreč v tem, da je slovensko tožilstvo popolnoma nesposobno in pristransko. V zadevi Strehovec so se spravili na Zavod Živim s popolnoma absurdnim montiranim procesom. Težava v Sloveniji namreč ni policija, ampak tožilstvo in na enak način feminizirano sodstvo.

Režimski novinar Zoran Potič zlorabil slovenski državni grb. (Foto: Twitter)

“V tem primeru gre za vprašanje spoštovanja nekega simbola. Gre za nespoštovanje nečesa, kar bi moralo biti v državi nedotakljivo.” Na splošnem je v Sloveniji problem nespoštovanje oziroma celo nepoznavanje čustva “spoštovanje”. Ta konkretna situacija pa je simptomatična, saj kaže na stanje v državi, kjer je čustvo “spoštovanje” popolnoma izhlapelo. Kot še navaja pravni strokovnjak, bi vsekakor posodil svoje ime, a v tej situaciji so še “tri odprta vprašanja, s katerimi ni mogoče opraviti v enem prispevku”. Potićev prezirljiv odnos do slovenskih državnih simbolov pa je po svoje razumljiv, saj se je v preteklosti že izkazal kot velik jugonostalgik. Znano je tudi, da je sin nekdanjega uglednega oficirja JLA.

Zakon o grbu, zastavi in himni Republike Slovenije ter o slovenski narodni zastavi (ZGZH) iz leta 1994. (Foto: Vlada RS)

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Politični analitik: Mene bi bilo sram!

Predsednik vlade je zakuhal nov PR škandal, ko se...

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi kopalni red ne velja?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...

[Video] Meteorski vzpon zlagane Kamale Harris – od posteljnih aktivnosti do nameščenih afer

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v svoji domovini znana...

Ruska znanstvenica “padla skozi okno”

Umrla je ena izmed vodilnih ruskih ekonomistk Valentina Bondarenko....