fbpx

Gospodarstvo ogorčeno nad preprečevanjem uresničitve projekta tretje razvojne osi

Potek 3. razvojne osi (foto: STA)

Gospodarska zbornica Slovenije in gospodarstvo obeh regionalnih zbornic – koroške in savinjsko-šaleške regije – izražajo ogorčenost nad tožbo, ki jo je vložilo združenje ROVO na Upravno sodišče RS v škodo uresničitve projekta 3. razvojne osi. 

Vodja za strateško komuniciranje Gospodarske zbornice Slovenije Tajda Pelicon, je v pismu za javnost zapisala, da Gospodarska zbornica Slovenije, še zlasti gospodarstvi obeh regionalnih zbornic Koroške in Savinjsko-šaleške regije, izražajo ogorčenost nad tožbo, ki jo je vložilo združenje ROVO na Upravno sodišče RS v škodo uresničitve projekta tretje razvojne osi.

Gospodarstvo ne pristaja na to, da nevladna organizacija vpliva na projekt nacionalnega pomena. Zaviranje ni sprejemljivo v času, ko je potrebno pospešiti strateške infrastrukturne projekte, pri čemer je tretja razvojna os nedvomno nacionalna prioriteta.

Foto: STA

Glede na to, da je Vlada RS že do sedaj prepoznala nespornost argumentov za uresničitev tretje razvojne osi, poziva k razumevanju pomena nadaljnjih aktivnosti v podporo izgradnji sodobne prometnice in ne dovoljuje zavlačevanja. Zaviranje razvoja je za gospodarstvo nesprejemljivo, predvsem pa je neprimerna aktivnost nevladne organizacije, ki je izrazito škodljiva in ogroža učinkovit izhod Slovenije iz krize.

ROVO škoduje interesom Koroške regije
Združenje iz Novega mesta ROVO, ki se razglaša za okoljevarstveno organizacijo, želi uničiti sanje Korošcev o tretji razvojni osi. S svojo tožbo na Upravnem sodišču RS “želi odpraviti odločbo o gradbenem dovoljenju za sklop “D” Gaberke, ki bi prekinilo več kot 16-letno čakanje Korošcev na pričetek gradnje 3. razvojne osi!” poroča Občina Ravne na Koroškem

Foto: sta

Kaj Sloveniji prinaša tretja razvojna os?
“Vsak posameznik potrebuje naložbo v prihodnost in tudi država potrebuje naložbe, ki direktno niso produktivne, vendar je od njih odvisen obstoj drugih ekonomskih enot. Avtocestno omrežje tretja razvojna os, katere namen je dvig gospodarskega razvoja in gospodarske uspešnosti, je projekt, ki bo povezoval regionalna središča Koroške, Savinjske, Zasavja, Posavja in jugovzhodne Slovenije s pomembnimi središči v Avstriji in na Hrvaškem.” se glasi citat iz diplomskega dela Vpliv tretje razvojne osi na jugovzhodni del Slovenije. 

Domen Mezeg