Grosuplje z Ljubljano že 10 let povezuje mestna linija 3G

Datum:

V četrtek, 4. novembra 2021, je na Adamičevi ploščadi v Grosupljem potekala slovesnost ob priključitvi zemeljskega plina in ob 10. obletnici mestne linije 3G. Slovesnosti so se udeležili župan Občine Grosuplje dr. Peter Verlič, direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar s soprogo, župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković, podžupana Aleš Čerin in Dejan Crnek, župan Občine Ivančna Gorica Dušan Strnad, direktorica Javnega holdinga Ljubljana Zdenka Grozde, direktor Ljubljanskega potniškega prometa Peter Horvat, direktor Energetike Ljubljana Samo Lozej, namestnik direktorja Energetike Ljubljana Srečko Trunkelj, direktor Javnega komunalnega podjetja Grosuplje Stane Stopar, občinski svetnice in svetniki, drugi gostje, občanke in občani.

Dragi prijatelji, lepo pozdravljeni in dobrodošli v Grosupljem,” je zbrane nagovoril župan Občine Grosuplje dr. Peter Verlič. Občina Grosuplje je primestna občina, v okviru Ljubljanske urbane regije, povezana s prijatelji, povezana z Ljubljano, tako kot tudi ostale občine. Občine dobro sodelujejo, rezultat tega sodelovanja pa so tudi dobri projekti. Mestna linija 3G je res velik uspeh. 10 let jo že imajo in lahko rečejo le, da si želijo, da bi bilo še več avtobusov, pa ne samo avtobusov, tudi vlakov. In danes se veselijo še enega uspeha. Morda zgleda majhen, a za njegovo dosego je bilo vloženega veliko truda in veliko dela, tako na Energetiki Ljubljana, Mestni občini Ljubljana, Javnem holdingu Ljubljana, kot tudi med sodelavkami in sodelavci na občinski upravi. In nenazadnje tudi s potrpljenjem vseh občank in občanov, ko so bile ceste razkopane. “Zdaj, ko imamo glavno arterijo, si seveda želim, da po celi občini razpredemo tudi žile kapilare s plinom, kajti to je garancija za čist zrak,” je še dejal župan, in ob tej priložnosti občanke in občane tudi povabil, da se odločijo za ogrevanje na zemeljski plin.

Takrat, leta 2010, je bila cena mesečne vozovnice do Ljubljane 137 evrov, in letno smo prepeljali 411.000 potnikov. Danes je cena mesečne vozovnice do Ljubljane 63 evrov, vključuje mestni promet, in letno prepeljemo 750.000 potnikov,” je o prvem velikem uspehu povedal direktor Ljubljanskega potniškega prometa Peter Horvat. S to zgodbo so nato nadaljevali tudi v drugih primestnih občinah, in za linije, ki so danes integrirane velja, da so na teh linijah leta 2010 prepeljali 1.900.000 potnikov, danes jih prepeljejo 2.900.000. “Za razvoj javnega potniškega prometa je tako potrebna predvsem integracija. In potrebno je, da ljudje iz okoliških krajev prihajajo v Ljubljano z javnimi prevoznimi sredstvi in pri tem uporabljajo tudi mestni promet,” je še dejal.

Direktor Energetike Ljubljana Samo Lozej se je ob tej priložnosti Občini Grosuplje, županu in občinskemu svetu zahvalil za izkazano zaupanje, za dodeljeno 30-letno koncesijo za oskrbovanje z zemeljskim plinom v občini Grosuplje. O drugem velikem uspehu je povedal, da so zgradili 15-kilometrski povezovalni plinovod, od Škofljice do Grosupljega, seveda bodo omrežje glede na izkazani interes dograjevali, v želji da predvsem zgoščena naselja čim prej priklopijo na zemeljski plin. “Zemeljski plin je definitivno energent zelenega prehoda, dela se na razogljičenju, in za nadaljnjih 50 let sem prepričan, da bo zemeljski plin tisti pomemben energent, s katerim se bomo ogrevali in proizvajali tudi elektriko v naši državi,” je še dejal in govor sklenil z besedami: “Z Energetiko Ljubljana ste dobili zanesljivega in zaupanja vrednega partnerja.”

Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković pa je najprej občankam in občanom Grosupljega za izjemen razvoj občine v zadnjih 11 letih iskreno čestital. “In imate izjemno dobrega župana. In ta napredek, ki je dosežen pod njegovim vodenjem občine, s pomočjo direktorja, se kaže tudi v teh novih projektih,” je dejal. Poudaril je pomen dobrega sodelovanja, ko je interes skupno dobro, dobro za vse. Ko je vprašanje, kaj je dobro za dvig kvalitete življenja. Ob tem je dodal, da če bi bilo takšno sodelovanje tudi na državni ravni, da bi bili kot država veliko bolj uspešni.

V luči podnebne konference v Glasgowu pa je povedal, da je v zadnjih 20 letih v Evropi nastalo 20 zelenih prestolnic Evrope, tudi Ljubljana. In kar je še lepše, revija Forbes USA, ki jo bere 80 milijonov bralcev, je nedavno Ljubljano razglasila za najboljšo zeleno prestolnico v Evropi. Pri tem je bilo izpostavljenih 5 elementov, povezanih tudi z občino Grosuplje, in sicer čist zrak, čista voda, največ zelenih površin na prebivalca, največja pešcona v Evropi in mobilnost. “Srečno še naprej. Ogrevajte se na plin in vozite se z LPP-jem,” je še dejal in Grosuplju zaželel še nadaljnji zeleni razvoj.

Na 10-letnico mestne linije 3G nas s svojo lično in praznično podobo opozarja kar sam avtobus, s katerim so se gostje na slovesnost tudi pripeljali. Prav tako nas ob njenem 10. rojstnem dnevu na ogled vabi razstava likovnih del “10 let linije 3G”, ki so jo pripravili učenke in učenci grosupeljskih osnovnih šol. Razstava nas bo v galerijo Mestne knjižnice Grosuplje privabljala še ves mesec november. Na sami slovesnosti pa se je zgodilo še simbolno pomembno dejanje, slavnosten priklop zemeljskega plina.

Prireditev je povezovala Tadeja Anžlovar, ki se tudi sama še dobro spominja tiste prve otvoritvene vožnje z novo avtobusno linijo, takrat v vlogi novinarke. Zeleno prihodnost, čudovit svet, pa nam je na slovesnosti z glasbo naslikala tudi Combo zasedba Big banda Grosuplje s pevko Urško Strnad.

10 let torej že mineva, ko so v ponedeljek, 29. avgusta 2011, ob 4.22. uri zjutraj, na glavni avtobusni postaji v Grosupljem vstopili na avtobus, naredili prvi krog po Grosupljem, avtobus pa je nato pot nadaljeval proti Ljubljani, v center našega glavnega mesta. 10 let je že od tega, ko je mestna linija 3G Grosuplje povezala z Ljubljano.

Mestna linija 3G je naznanila tudi začetek novega obdobja v občini Grosuplje, na področju prometa in mobilnosti, predvsem pa trajnostne mobilnosti so se začeli še posebej veliki premiki. Uporabljati so začeli Urbano, dobili so urbanomat, sedaj imajo že dva, in pametni interaktivni prikazovalnik, ob glavni avtobusni in železniški postaji stoji parkirna hiša P+R Grosuplje, prav zdaj poteka modernizacija železniške postaje in župan dr. Peter Verlič obljublja, da naslednje leto v Grosuplje prihaja kavalir.

Zgodba o zemeljskem plinu pa je začela svoje konkretnejše orise dobivati 5. aprila 2017, ko so občinski svetnice in svetniki na svoji 15. redni seji Občinskega sveta Občine Grosuplje sprejeli Odlok o načinu izvajanja lokalne gospodarske javne službe operaterja distribucijskega sistema zemeljskega plina v občini Grosuplje, na podlagi katerega so Energetiki Ljubljana z odločbo podelili koncesijo za priključitev distribucijskega sistema zemeljskega plina v občini Grosuplje na distribucijski sistem zemeljskega plina v občini Škofljica. 9. novembra 2017 sta direktor Javnega podjetja Energetika Ljubljana Samo Lozej in župan Občine Grosuplje dr. Peter Verlič podpisala tudi koncesijsko pogodbo za izvajanje izbirne gospodarske javne službe dejavnosti operaterja distribucijskega sistema v občini Grosuplje. “Tako Šmarje – Sap kot tudi Grosuplje, kot dve največji naselji v naši občini, bosta v naslednjih štirih letih plinificirani. Samo še nekaj dni nas loči, ko se bodo ulice po Grosupljem spremenile v gradbišča za gradnjo plinskih vodov,” je takrat povedal župan.

In res je Energetika Ljubljana še v istem letu pričela z gradnjo plinovodnega omrežja tudi na območju občine Grosuplje, gradnja zadnjega odseka plinovoda na relaciji Škofljica – Grosuplje pa je bila zaključena septembra 2021.

Sledila je priključitev plinovodnega omrežja zgrajenega na območju občine Grosuplje na obstoječe distribucijsko omrežje zemeljskega plina v občini Škofljica. Prekinitev dobave zemeljskega plina iz skladišča LNG na lokaciji Gasilske ceste v Grosupljem in pričetek dobave omrežnega plina iz obstoječega distribucijskega omrežja v občini Škofljica pa je stekla konec oktobra 2021.

Distribucijsko plinovodno omrežje Energetike Ljubljana v skupni dolžini več kot 1.000 kilometrov tako danes obsega in z zemeljskim plinom oskrbuje območja Mestne občine Ljubljana in še osmih primestnih občin: Medvode, Dobrova – Polhov Gradec, Brezovica, Ig, Škofljica, Dol pri Ljubljani, Log – Dragomer, pridružila se jim je tudi občina Grosuplje.

Grosuplje z Ljubljano že 10 let povezuje mestna linija 3G, sedaj ju bo povezoval še zemeljski plin in trdno prijateljsko vez še utrdil. “Ljubljana povezuje prijatelje” so namreč znamenite besede, ki jih je iz kratice LPP izpeljal in jih ob 5-letnici linije 3G izrekel župan dr. Peter Verlič. In skupaj stopajo po poti razvoja v zeleno prihodnost.

C. Š.

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Ali so takšni prizori razlog za skrb o prihodnosti Zahoda?

Ruski predsednik Vladimir Putin je v sredo na bliskoviti...

Grozote ujetništva v Rusiji: Ukrajinski vojak v petih mesecih ujetništva izgubil 77 kilogramov!

Ukrajinski varuh človekovih pravic Dmitro Lubinec je povedal, da...

Astina ledena doba: Ministrica se je znašla v nemilosti lastnih podanikov

Slovenski filmarji so besni; vsaj tako je videti po...