Harmonikar izpod Pohorja lovi Guinnessov rekord. Igrati mora kar 53 ur!

Anže Krevh

V petek ob 9. uri je Anže Krevh iz Josipdola v hotelu v Radljah ob Dravi pričel s podiranjem Guinnessovega svetovnega rekorda v najdaljšem neprekinjenem maratonu igranja frajtonarice.

Sicer diplomiran inženir mehatronike diatonično harmoniko igra profesionalno, osvojil je že prek trideset prvih mest, šest drugih mest in eno tretje mesto. Pohvali se lahko tudi z nazivi absolutnega državnega prvaka, absolutnega evropskega prvaka, v letu 2019 pa je postal celo absolutni svetovni prvak. Tudi na najvišje slovenske vrhove ga je že pospremila harmonika, zdaj pa se je odločil za poseben podvig. Piše spletni Večer.

Trenutni rekord je dolg 51 ur in 43 minut. Pravila za neprekinjeno igranje na harmoniko so zelo stroga. Po vsaki polni uri ima lahko pet minut pavze. Anže lahko igra nekaj ur skupaj, nato pa združi pavze, ali pa si po vsaki polni uri privošči pet minut prostih.

V njegovem repertoarju je zbranih približno 250 pesmi, po pravilih namreč ne sme improvizirati, posamezna pesem mora trajati najmanj dve minuti in se sme ponoviti na štiri ure. “To pomeni, da moraš imeti programa za minimalno štiri ure, sam imam za deset.”

Sam igra harmoniko že 17 let. Pravi, da je pri tekmovanjih dosegel že vse nazive. 2015 je bil namreč državni prvak, 2016 evropski prvak, 2017 mladinski svetovni prvak, 2018 pa se je na mednarodnem tekmovanju uvrstil v top 10 med vsemi tekmovalci, ki so igrali na instrumente na tipke. Tam je sicer bilo več kot tisoč tekmovalcev. 2019 pa je postal absolutni svetovni prvak.

Trenutno je Anže še vedno v pogonu in ne kaže, da bi bil utrujen! BK TV v živo spremlja njegov podvig.

e-maribor