Ilegalne migracije v polnem teku: Policisti prestregli 168 ilegalcev in več tihotapcev!

Foto: epa

S slovenskih policijskih uprav poročajo o 168 obravnavanih tujcev, ki so preko vikenda nezakonito prestopili državno mejo, od tega so jih 20 v Slovenijo vrnili italijanski in dva avstrijski varnostni organi. S policije poročajo še o večjem številu prestreženih tihotapcev, ki so prevažali migrante.

Med tihotapci so prijeli dva slovenska državljana, 17-letnega fanta iz okolice Grosupljega in 18-letno Ljubljančanko, ostali udeleženi so bili 20-letni Romun in trije Italijani. Vsem so odvzeli prostost.

PU Novo mesto: Prijeli 38 migrantov in več tihotapcev
V petek so črnomaljski policisti med Hrastom in Drenovcem prijeli Pakistanca, v soboto popoldne pri Veliki Lahinji štiri Maročane ter v nedeljo zjutraj pri naselju Dalnje Njive tri Afganistance.

V soboto zjutraj so brežiški policisti pri Gornjem Lenartu prijeli štiri Iračane. Popoldne so na Čatežu opazili dve sumljivi osebni vozili, polni potnikov, ki sta pospešili z vožnji po avtocesti proti Ljubljani, ko so opazili, da se za njimi peljejo policisti. En avto, ki sta ga vozila italijanska državljana, so uspeli ustaviti v bližini Novega mesta – v njem je bilo šest oseb. Drugi avto je odpeljal po avtocesti proti Ljubljani.

Novomeški operativno-komunikacijski center je o dogajanju obvestil sodelavce v operativno-komunikacijskem centru  Ljubljana, ki so na relacijo napotili policiste. Ti so v Ivančni Gorici prestregli in ustavili Audi, prav tako poln tujcev. Tudi tega je vozil državljan Italije.
Brežiški policisti so v povezavi s tem dogodkov v bližini Prilip prijeli še enega tujca, ki je ostal zadaj, ker sta bili obe vozili že polni.

Skupaj so policisti v Novem mestu prijeli sedem državljanov Pakistana in Bangladeša, šest pa so jih  v Ivančni Gorici prijeli ljubljanski policisti.

V soboto dopoldne so krški policisti v naselju Dolšce prijeli državljana Pakistana.

Prometni policisti, ki so skupaj z Darsom v soboto dopoldne opravljali nadzor prometa na nekdanji cestninski postaji Dob, pa so ustavili clia, ki ga je vozil 20-letni romunski državljan. V avtu je vozil 5 tujcev, štiri državljane Bangladeša in državljana Pakistana. Postopek so prevzeli kriminalisti.

Med tihotapci so prijeli dva slovenska državljana, 17-letnega fanta iz okolice Grosuplja in 18-letno Ljubljančanko, ostali pa so bili 20-letni Romun in trije Italijani. Vsem so odvzeli prostost.

PU Ljubljana: Prijeli 36 migrantov in dva tihotapca
V petek in soboto so policisti na  območju Nemške Loke, Koprivnika, Brega pri Kočevju, Gotenice, Doba pri Šentvidu in Ljubljane izsledili in prijeli 36 tujcev (drž. Afganistana, Pakistana, Maroka, Irana in Alžirije), ki so nezakonito prestopili državno mejo. Postopki policistov s tujci še niso zaključeni. Od tega so jih v Dobu prijeli šest, pri tem pa še dva tihotapca. Včeraj niso prijeli nobenega.

PU Koper: Obravnavali 89 migrantov in 2 tihotapca, slovenska državljana
Na območju PU Koper so policisti v zadnjem vikendu obravnavali 69 ilegalnih migrantov, še 20 so jim jih vrnili italijanski varnostni organi (18 državljanov Pakistana in 2 državljana Bangladeša).

Glede na državljanstvo so obravnavali državljane:
– 1 Alžirija (Cepki)
– 1 Maroko (Rakitovec)
– 1 Brazilija (Dolenje)
– 4 Afganistan (Kozina)
– 5 Pakistan (Skadanščina)
– 53 Pakistan (Šembije)
– 2 Afganistan (Obrov)
– 2 Afganistan (Tublje)

V soboto, ob 23.48, pa so policisti pri Kozini ustavili osebni avto Seat Ibiza, ki ga je vozil 17-letnik z okolice Grosupljega, sopotnica pa je bila 18-letna Ljubljančanka. V vozilu so bili še štirje državljani Afganistana, ki so prišli v Slovenijo nelegalno. Voznik ne poseduje vozniškega dovoljenja, pri pregledu vozila so našli policisti zavojček s posušenimi rastlinskimi delci. Vozilo so zasegli, voznik in sopotnica sta bila s kazensko ovadbo privedena k preiskovalnemu sodniku na zaslišanje, po zaslišanju pa izpuščena.

PU Celje: Prijeli 2 migranta
V  petek so v Arji vasi izsledili dva državljana Afganistana, ki sta ilegalno stopila v Slovenijo. Oba  so  po izvedenih postopkih predali hrvaškim varnostnim organom.

PU Kranj: Prijeli 1 migranta
Škofjeloški policisti so včeraj obravnavali tujca, ki je nezakonito vstopil v RS. Državljan Somalije je bil prepeljan v azilni dom.

PU Murska Sobota: Obravnavali 2 migranta
Avstrijski policisti so izročili dva državljana Irana, ki sta nezakonito prečkala državno mejo. Po končanem postopku bosta vrnjena hrvaškim varnostnim organom.

Moja-Dolenjska