fbpx

Ilegalni migranti pritiskajo na slovensko mejo

Foto: STA

Policisti so imeli ta konec tedna veliko dela z nezakonitimi migracijami. Državno mejo je nezakonito skušalo prestopiti skoraj sto migrantov iz različnih držav, največ iz Afganistana. Brežiška policija je včeraj med drugim prijela tudi sprovajalca in tujce, ki so nezakonito prestopili državno mejo, šlo je za državljane Kosova.

Brežiški  policisti  so  včeraj na območju Dobove izsledili in prijeli tri državljane Kosova, ki so nezakonito prestopili državno mejo. V bližini so prijeli še dva  državljana  Kosova,  ki  sta  tujce s kombijem slovenskih registrskih  oznak  nameravala  prepeljati v notranjost države. Sprovajalca bodo s kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države privedli k preiskovalnemu sodniku. Policijski postopki s tremi državljani Kosova še potekajo.

Med  10. in  13. decembrom  so  policisti med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju Dobove in Vrhja (PP Brežice) izsledili in prijeli 14 državljanov  Afganistana  in  pet  državljanov  Pakistana.  Policijski postopki  s  tujci,  ki  so  nezakonito  prestopili  državno  mejo, še niso zaključeni. S koprske policijske uprave pa so sporočili, da so v preteklem vikendu policisti skupno obravnavali 77 ilegalnih prebežnikov, ki so nezakonito prestopili državno mejo.

Slika je simbolična. (Foto: epa)

V petek so koprski policisti obravnavali 43 oseb, ki so skušale nezakonito prestopiti državno mejo. Pri Sušaku so prijeli štiri državljane Kosova, pri Kozjanah je bilo prijetih 14 državljanov Afganistana in trije državljani Pakistana. V Predloki  je bil prijet en državljan Afganistana, na Briču sta zunaj mejnega prehoda nedovoljeno vstopila dva državljana Kitajske z urejenim bivanjem v Italiji.

Pri Novokračinah so prijeli dva državljana Kube, v Dolenjah pri Jelšanah so bili prijeti trije državljani Turčije; na Gomancih prijet en državljan Bangladeša. Pri Podpeči je bilo prijetih pet državljanov Afganistana in trije državljani Maroka, na Rakitovcu pa so prijeli dva državljana Afganistana, dva državljana Pakistana in enega državljana Nepala. Tri osebe so zaprosile za azil, dva mladoletnika sta bila nastanjena v center za tujce, preostali pa so bili vrnjeni hrvaškim varnostnim organom.

Prijetih največ državljanov Afganistana
V soboto so policisti skupno obravnavali 21 oseb, ki so nezakonito prestopile državno mejo; na Rakitovcu so prijeli skupino dvanajst državljanov Afganistana in enega državljana Somalije, v Rodiku so prijeli dva državljana Pakistana in enega državljana Indije; v Dolenjah pri Jelšanah pa je bilo prijetih še pet državljanov Turčije. Vse osebe bodo po postopkih vračane hrvaškim varnostnim organom.

V nedeljo so policisti skupno obravnavali šest oseb, ki so nezakonito vstopile na območje Slovenije; zjutraj so v luki Koper obravnavali štiri državljane Sirije, ki so zaprosili za mednarodno zaščito, pri Podgorju pa sta bila prijeta državljan Afganistana in državljan Turčije. Danes zjutraj do 6. ure so policisti obravnavali še sedem oseb, ki so nezakonito prestopile državno mejo. Pri Brežcu so namreč prijeli pet državljanov Indije in dva državljana Nepala.

Sara Rančigaj